A Rocha | Bennekom

A Rocha Bennekom is een lokale groep die in 2014 is opgericht als onderdeel van de christelijke natuurbeweging A Rocha Nederland. Vanuit ons geloof zetten we ons in voor de schepping. Dat doen we graag zo aanstekelijk mogelijk: iedereen kan met ons de natuur ontdekken en beschermen. Welkom dus!

Onze activiteiten

Over Ons
Als A Rocha Bennekom willen we graag bijdragen aan een positieve ontmoeting met de natuur.
Plezier, Voldoening en Impact zijn kernwoorden voor de activiteiten.
We bieden een veelkleurig palet aan activiteiten aan. Naast natuurwerkdagen, excursies en wandelingen, richten we ons ook op natuur- en milieueducatie. Kinderen, scholen en volwassenen vormen onze doelgroep. Daarnaast haken we aan bij andere maatschappelijke organisaties in Bennekom. Zo zijn we betrokken bij Duurzaam Bennekom, een aanjaagplatform rondom allerlei initiatieven voor duurzaamheid in Bennekom.

Ons gebied
A Rocha Bennekom mag het beheer uitvoeren over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het gebied is ongeveer 4 hectare groot en eigendom van de gemeente Ede. Het is een voormalig defensieterrein en door hekken is afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Tijdens de natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp vast te houden. We zorgen dat poelen open blijven, we houden de bomen in toom (door snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg. 

Iedereen is welkom op onze activiteiten. Kinderen kunnen meewerken onder verantwoordelijkheid van hun ouders.

Om te weten wat in ons mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied leeft, zijn we begonnen met de verschillende soorten planten en dieren te inventariseren. Dat leverde al heel wat interessante vondsten op. De aantallen waargenomen soorten zijn bijzonder groot (en soms zeer zeldzaam): 40 soorten gewervelde dieren, 150 soorten vaatplanten, 20 soorten mossen en korstmossen, 80 soorten paddenstoelen en 140 soorten ongewervelde dieren.

Het Beheerplan Franse Kamp is in juni 2021 aangeboden aan de wethouder van gemeente Ede en met enthousiasme ontvangen.

Mierenreservaat De Heide
Ook zijn we regelmatig werkzaam in het nabij gelegen natuurgebied De Heide. Dit is bijzonder omdat het hier een mierenreservaat is. Zie voor meer informatie dit artikel in Trouw: het eerste mierenreservaat van Nederland ligt op de hei van Bennekom

Het A Rocha bospad
Op initiatief van A Rocha Bennekom is in samenwerking met Staatsbosbeheer een wandelroute uitgestippeld in het Bennekomse bos. De wandelroute is in 2020 geopend en is gerealiseerd mede door de vrijwilligers van onze werkgroep. De wandeling begint aan de voet van de Hullenberg(weg) en levert ongeveer 1,5 uur wandelplezier op. De route is gemarkeerd met blauwe pijltjes en is op eigen gelegenheid te bewandelen. Vrijwilligers onderhouden het pad.

Je bent van harte welkom bij onze activiteiten. 

  • Elke 2e zaterdag van de maand: natuurwerkdag
  • Regelmatig organiseren we wandelingen, excursies en inventarisaties

Wil je bij elke activiteit een mailtje met details ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsmail via het contactformulier.

Kerken
Voor kerken en belangstellenden verzorgen we verdiepende avonden over geloof en zorg voor de schepping. 

Contact
Interesse? Stuur een mailtje naar bennekom@arocha.org, word lid van onze Facebookgroep, of gebruik het contactformulier, dan houden we je op de hoogte!

Kernteam

Onze activiteiten worden met veel plezier georganiseerd door ons kernteam. Onze kernteamleden stellen zich hier aan je voor. Lijkt het je ook leuk om betrokken te raken in het kernteam of op een andere manier iets organiseren met of voor A Rocha Bennekom, neem dan contact met ons op via het onderstaande  contactformulier. 

John Smits

Ik doe graag iets concreets en het werken in de natuur past goed bij mij. Heerlijk om in het groen te klussen, gelijk allerlei moois te zien en – heel belangrijk – met meer ploeggenoten wat gezelligheid te delen. Als rentmeester werk ik vaak met het hoofd, maar bij A Rocha sta ik met de ‘poten in de klei’. Ik kan mijzelf daar helemaal in kwijt.

Wilma van de Veen

Wilma van de Veen is vanaf de start betrokken bij A Rocha Bennekom. "De natuur blijft eindeloos fascinerend en heeft onze aandacht hard nodig! Samenwerken met enthousiaste mensen maakt blij!"

Siep van de Dijk

'Met veel plezier draag ik bij aan een stukje natuurbeheer nabij Bennekom. Het is fijn om buiten bezig te zijn, in zon en weer en wind. Bij het beheer letten we er op dat we habitats creëren of in stand houden voor bepaalde doelsoorten, vogels, insecten en reptielen.'

Marga van Noppen

tekst

Contactformulier - A Rocha Bennekom

Contactformulier - A Rocha Bennekom

Kies hier:
First
Last

Winkelmandje

Deze website gebruikt cookies