Samen voor minder zwerfafval

A Rocha lokale groepen organiseren regelmatig een cleanup: het opruimen van zwerfvuil in de buurt of in een natuurgebied. Ook veel kerken sluiten daarbij aan. Wil je ook een keer met je buren, je kerk of je lokale groep een cleanup organiseren? We laten je graag zien hoe en wanneer je dit het beste organiseert. Er zijn twee momenten in het jaar waarop er in heel Nederland – of zelfs wereldwijd – zwerfvuil wordt opgeruimd. Daar kun je bij aanhaken, of op een ander moment je eigen cleanup organiseren. 

Landelijke Opschoondag in maart

In Nederland organiseert Nederland Schoon elk jaar in maart de Landelijke Opschoondag. Een goed begin van het voorjaar: plastic afval en ander zwerfvuil opruimen, zodat het niet in de natuur blijft liggen waar het schade aanbrengt aan dieren en bodem en water vervuild. Kijk eens of je eigen gemeente zich hier ook bij heeft aangesloten – vaak kun je meedoen aan een schoonmaakactie in je eigen buurt, of handschoenen en afvalgrijpers lenen op een centraal punt.

World Cleanup Day in september

World Cleanup Day is een wereldwijde schoonmaakactie om zwerfvuil en plasticafval op te ruimen. In Nederland wordt dit georganiseerd door IVN. A Rocha zet zich sinds 2018 in om met zoveel mogelijk kerken, buren en lokale groepen mee te doen aan World Cleanup Day, net als veel andere landen waar A Rocha actief is.

Lees meer over World Cleanup Day 2024

Een cleanup organiseren - zo pak je het aan

Wil je graag meedoen aan World Cleanup Day, de Landelijke Opschoondag, of op een ander moment een schoonmaakactie organiseren? Hier vind je wat je daarvoor nodig hebt!

Waar moet je op letten als je een schoonmaakactie organiseert, en waar begin je? Je leest het in de handleiding ‘Organiseer een cleanup’. In 7 overzichtelijke stappen ga je van idee naar actie. De handleiding vind je hier: Organiseer een cleanup_2024

Bijbelstudie over plastic in de oceaan

Wil je je verder verdiepen in plastic en wat dat betekent voor de oceanen en zeeën? Doe dan eens een Bijbelstudie over plastic in de oceaan. Een deel van Gods schepping waar we misschien wat minder vaak bij stil staan. Zelfs vanaf het strand zie je maar een klein stukje zee. Het grootste deel blijft verborgen. En juist daar komt veel van ons plastic terecht. Hoe kunnen we ook daarin onze zorg voor de schepping laten zien? Ontdek het in deze bijbelstudie: Bijbelstudie-Hoop-voor-de-zeeen-.

A Rocha Internationaal Plastics Toolbox

Op de website van A Rocha Internationaal vind je een uitgebreide Plastics Toolbox, onderdeel van het Marine Conservation Programme. Zoek je meer informatie en inspiratie voor het organiseren van een cleanup, neem daar dan ook eens een kijkje!

Voor vragen of meer informatie over A Rocha en de World Cleanup Day kun je mailen naar nederland@arocha.org

Winkelmandje

Deze website gebruikt cookies