A Rocha sprekers

Wat heeft zorg voor de schepping eigenlijk met het christelijk geloof te maken? Hoe kun je duurzamer leven? Hoe zit het met klimaatverandering en met de stikstofcrisis? Wil je hier eens goed over doorpraten met je kerk, bijbelstudiegroep of jeugdgroep? Nodig dan een van onze sprekers uit voor een inspirerende avond of voor een kerkdienst.

A Rocha heeft een netwerk van inspirerende en ervaren sprekers over onderwerpen op het vlak van geloof, natuur, milieu en klimaat. Hieronder leer je ze kennen.

Aanbod

Onze spreker neemt je mee op reis door de Bijbel om daarin de ‘groene lijn’ te ontdekken: geloof en zorg voor de schepping zijn nauw met elkaar verbonden. Tegelijk kijk je ook naar wat je praktisch kunt doen. Eventueel is er aanvullend studiemateriaal beschikbaar voor de bijbelkring of extra studieavonden. Ook kun je kiezen voor een wat meer interactieve workshop, waarbij de nadruk meer ligt op de praktische invulling. We hebben diverse tools beschikbaar.

Kosten
De kosten voor een spreekbeurt/workshop zijn 200 euro, exclusief reiskosten. Deze kosten zijn bespreekbaar en naar draagkracht.

Sprekers

Annemarthe Westerbeek (Utrecht)

Ik ben Annemarthe Westerbeek en geloof sterk in de combinatie van spreken en het doen. ‘You have to practice what you preach EN preach what you practice!’ Die combinatie maakt dat ik mezelf inzet voor het maken van duurzame keuzes en ook graag anderen hiermee inspireer. Stap voor stap, op een manier die past bij jou als persoon, huishouden of kerk. Ik geef graag een bijdrage aan jullie bijeenkomsten, workshops en seminars door te spreken over zorg voor de schepping en zorg voor je naasten en hoe deze niet meer van elkaar te scheiden zijn.

Jeroen Sytsma (Zwolle)

Ik ben Jeroen Sytsma, leerling van Jezus, predikant, vogelaar, Zero Waste-er. Ik heb in Wageningen plantenziektenkunde gestudeerd en in Kampen theologie. Als ik in het voorjaar mijn eerste boerenzwaluw gezien heb, laat ik de zondag daarna altijd psalm 84 zingen in de kerk, over die zwaluw in de tempel. Het is één van de manieren waarop ik de schepping een volwaardig onderdeel van het geloof probeer te laten zijn. Graag laat ik je nadenken over verrassende bijbelteksten over groen geloven, over wat Jezus met het milieu te maken heeft, waarom chips kopen zonde is en hoe oog voor de schepping je aanbidding kan verdiepen. Er is veel slecht nieuws over de schepping, je kunt er wanhopig van worden. Hoe houd ik het toch met vreugde vol? 

Jaap Oosterhuis (Hasselt)

Ik ben Jaap Oosterhuis, getrouwd met Judith met wie ik vier geweldige kinderen mocht krijgen. Ons gezin is inmiddels uitgebreid met twee schoondochters. Op dit moment ben ik predikant in de Ontmoetingskerk in Hasselt. Voordat ik me liet opleiden tot het werk in de kerk, studeerde ik landschapsecologie in Wageningen. In mijn vrije tijd ben ik tuinman en vogelaar. Werk en hobby kan ik echter niet strikt van elkaar scheiden, omdat geloof en natuur voor mij onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Een rondje door de tuin is voor mij stille tijd en kijkend naar trekvogels doe ik nieuwe ideeën op voor een preek. In de natuur houdt de Schepper mij op zoveel manieren een spiegel voor. Een rups die verandert in een vlinder, een zingende merel vlak voor zonsopkomst of de wortels van een boom; voor mij zijn het allemaal richtingwijzers naar het grote verhaal van God en mens. In mijn Dagboek voor natuurliefhebbers – te koop in de webshop van A Rocha – heb ik mijn gedachten hierover uitgewerkt. Ik ben ervan overtuigd dat we niet zuinig genoeg kunnen zijn op al die verschillende levensvormen. Graag wijs ik anderen daarom op de schoonheid van de natuur. Want waar je je over verwondert en van geniet, dat wil je toch niet laten verdwijnen?

Theanne Boer–Driewegen (Zeeland)

Ik ben Theanne Boer, getrouwd met Nanning-Jan Honingh en moeder van zoon Melle. Ik ben tekstschrijver van beroep en schrijf veel over duurzaamheid en groen geloven. Ik ben me door mijn huwelijk met een ecoloog en de bijbehorende verhuizing naar het platteland van Zeeland bewust geworden van het belang van zorg voor de schepping. Ook mijn ervaringen in Afrika spelen mee. Ik schrijf én spreek graag over (bijbelse) motivatie, consuminderen, verborgen impact, kleding en de verbinding met ontwikkelingslanden. Ik was eindredacteur van de Groene Bijbel, schreef de Michacursus, het boekje Hoe kan ik groener leven? en het kinderboek Kleur je wereld groen.

Carla Dik-Faber (Veenendaal)

Ik ben Carla Dik-Faber, getrouwd met Pim en moeder van Odile. Leidraad in mijn leven is Romeinen 8 vers 19: de schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn. Afgelopen jaren heb ik mij als Tweede Kamerlid ingezet voor een rechtvaardige en duurzame wereld. In 2017 ben ik verkozen tot groenste politicus. In 2021 ben ik gestart met een studie theologie in Leuven. Met kennis vanuit de Bijbel, de politiek en m’n eigen leven hoop ik mensen te inspireren tot een duurzame levensstijl, uit liefde voor God en Zijn schepping.

Jaap Dekker (Kampen)

Mijn naam is Jaap Dekker. Studenten en vogels zijn mijn passie. In mijn dagelijks leven doceer ik aan de Theologische Universiteit te Kampen. Deze opleiding heeft als slogan dat zij Bijbel en leven met elkaar verbindt. Die verbinding is ook nodig als het om de schepping gaat, vandaag zelfs meer dan ooit. Graag wil ik kerken en christenen hierin toerusten en inspireren. Dat ik ook predikant ben, komt dan goed uit. Op uitnodiging kom ik preken of lever ik een bijdrage aan een studieavond.

Jaël de Kool (Waddinxveen)

Ik ben Jaël de Kool. Ik houd van de natuur en vind zorg voor de schepping een belangrijke taak voor mij als christen. De natuur leert ons veel over de liefde en trouw van God. Maar ook zie ik de gebrokenheid en mijn eigen beperkingen. Wat kan ik wel en niet waarmaken in combinatie met bijvoorbeeld een druk gezinsleven? Hoe kunnen we in een gebroken wereld op zoek gaan naar het goede voor de schepping en onze medemens? Vanuit een christelijk filosofisch perspectief wil ik mensen aan het denken zetten over hun eigen principes en mogelijkheden.

Matty van Leijenhorst (Barneveld)

Ik ben Matty van Leijenhorst. Hoeveel groene stappen je al hebt gezet, maakt voor mij niet uit. Ik ga graag met je in gesprek over vragen als: waarom moeten we als christenen iets met duurzaamheid? Kunnen wij de aarde redden? Wat voor spullen en gewoonten horen eigenlijk bij een duurzame leefstijl?

Boek een spreker

Boek een spreker
Naam
Naam
Voornaam / voorletters
Achternaam
bij voorkeur op een
voorkeur voor dagdeel