Materialen en inspiratie

We hebben een uitgebreid aanbod aan materialen om je te verdiepen in zorg voor de schepping. Voor jezelf, je kerk, kinderwerk of school.

Voor kinderen

Voor kinderen hebben we een eigen pagina met alle materialen en tips!

vogels

Gespreksgroepen

Bijbelstudie 'Goed boeren'

Wat heeft de Bijbel ons te zeggen over landbouw in deze tijd? Hoe zorgen we duurzaam voor Gods aarde en hoe gaan we goed om met dieren? Judith Westerink, als onderzoeker verbonden aan Wageningen Universiteite en initiatiefnemer van het netwerk Bijbel en landbouw, schreef hierover een Bijbelstudie. Zij stelt dit – in samenwerking met A Rocha – gratis ter beschikking. Het is geschikt om zelf te lezen, of te bespreken in groepsverband. Bij elk hoofdstuk staan een aantal vragen om over door te praten.

‘Aan Tafel – Proeven en Praten over ons dagelijks brood’

Aan tafel’ is een leuke en leerzame manier om inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Bereid samen een heerlijk driegangenmenu, en luister tijdens de maaltijd welke weg de producten op je bord hebben afgelegd. Je maakt kennis met consumenten en boeren én met de dillema’s waar ze voor staan. Keuzes die te maken hebben met onze zorg voor de schepping, de kwaliteit van de bodem en het stimuleren en behouden van de biodiversiteit. Eventueel kun je hierbij ook een spreker van A Rocha boeken.

Bijbelstudie bij ‘Het groene hart van de Bijbel’

Bijbelstudiemateriaal bij Dave Bookless’ Het groene hart van het geloof. Haal nog meer uit dit inspirerende boek door er samen over door te praten. Het materiaal is gemaakt voor vier bijeenkomsten, maar voel je vrij om hier meer of minder van te maken. Na een korte inleiding bespreek je vragen rond bijbelteksten en actuele vraagstukken die passen bij het thema. Bij de vragen wordt soms verwezen naar pagina’s uit het boek, deze heb je dus ook nodig.

Themapakket ‘Heel het leven’

Met Heel het leven! reiken we jou en je kerk materiaal aan waarmee je je vanuit de Bijbel kunt verdiepen in de samenhang tussen het Evangelie van Jezus Christus en ecologische gerechtigheid:​

  • 5 talks, 5 worshipvideo’s en 5 kindervideo’s
  • Bij elke talk: verwerkingsmaterialen voor huiskringen, tieners en kinderen

We ontwikkelden dit themapakket in een unieke samenwerking met onze vrienden van New Wine, Micha Nederland, Youth for Christ, 24/7 Prayer, de Justice Conference en mediahuis Living Image.

Micha Zondag & Cursus

Elke derde zondag in oktober is het Micha zondag. Micha Nederland ontwikkelt elk jaar een nieuw kerkenpakket, waarin gerechtigheid en recht doen centraal staan, geïnspireerd door Micha 6:8. Thema’s rond sociale én ecologische gerechtigheid wisselen elkaar af. Kijk hier voor het meest actuele kerkenpakket.

Ook in de Micha Cursus komt zorg voor de schepping aan bod. Verdiep je samen met je kring in wat het betekent om recht te doen aan mensen, dieren en de hele aarde en meld je aan voor de Micha Cursus.

Laudato Sí

De pauselijke encycliek Laudato Sí uit 2015 is voor christenen wereldwijd een inspiratiebron die inzicht geeft in hoe milieuproblemen en sociale problemen samenhangen en daarom ook niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Een mooi document om samen te bestuderen! Op deze pagina vind je een aantal samenvattingen van de encycliek (van 2 tot 35 minuten, ook op video). Het hele document (Nederlands) is hier te lezen. Bij de encycliek zijn diverse leeswijzers ontwikkeld, voor persoonlijk gebruik of voor groepen.

Webshop

Zoek je meer verdieping en lees je graag een boek over duurzaamheid, schepping en geloof? Neem dan eens een kijkje in onze webshop.