Hart voor de schepping materialen

Op deze pagina vind je de A Rocha themapakketten voor een kerkdienst of bijbelstudie rond het thema ‘schepping’. Ook zijn er inspirerende bijbelstudies, preken, lezingen, artikelen en video’s te vinden. Alle materialen zijn vrij beschikbaar, maar we horen het graag als je deze gebruikt voor een kerkdienst of andere samenkomst. Laat het ons weten via hartvoordeschepping@arocha.org, of ga naar contact.

New Wine 2020 ‘Heel het leven’

Met het themapakket ‘Heel het leven!’ reikt New Wine jou en je kerk materialen aan als alternatief voor de Zomerconferentie 2020. Ook na de zomer zijn deze nog heel goed te gebruiken in je kerk of kring.

Het themapakket bestaat uit vijf videotalks, waarvan vier van Dave Bookless, theoloog bij A Rocha. Daarnaast zijn er worshipvideo’s en kindervideo’s. Ook zijn er verwerkingsmaterialen voor huiskringen, tieners en kinderen.

A Rocha is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit prachtige themapakket, samen met New Wine, Micha Nederland, Youth for Christ, 24/7 Prayer, de Justice Conference en mediahuis Living Image.

Leesplan ‘van Adam en Eva tot Franciscus’

Op initiatief van drie ‘groene’ theologen heeft het Nederlands Bijbelgenootschap een leesplan van 30 dagen ontwikkeld, waarin je de ‘groene lijn’ in de Bijbel ontdekt. Via bekende en minder bekende teksten wordt je zo meegenomen door de Bijbel. Het leesplan is te vinden in de gratis app Mijn Bijbel. Kijk ook hier voor meer informatie.

Bijbelstudies

Kerk in Actie heeft drie contextuele Bijbelstudies ontwikkeld rond het thema ‘Groen en duurzaam’. Ze gaan over onze omgang met de aarde (Psalm 8), over eerlijke kleding (2 Samuel 23) en over klimaatverandering (Gen. 41). De bijbelstudies zijn geschikt voor gebruik in groepen. Klik op de links hieronder om de bijbelstudies direct te downloaden, of ga naar de website van Kerk in Actie.

Micha Zondag & Cursus

Elke derde zondag in oktober is het Micha zondag. Micha Nederland ontwikkelt elk jaar een nieuw kerkenpakket, waarin gerechtigheid en recht doen centraal staan, geïnspireerd door Micha 6:8. Thema’s rond sociale én ecologische gerechtigheid wisselen elkaar af. Kijk hier voor het meest actuele kerkenpakket en hier voor de thema’s van de afgelopen jaren – en laat je inspireren!

Ook in de Micha Cursus komt zorg voor de schepping aan bod. Verdiep je samen met je kring in wat het betekent om recht te doen aan mensen, dieren en de hele aarde en melde je aan voor de Micha Cursus.

Laudato Sí

De pauselijke encycliek Laudato Sí uit 2015 is voor christenen wereldwijd een inspiratiebron die inzicht geeft in hoe milieuproblemen en sociale problemen samenhangen en daarom ook niet los van elkaar kunnen worden gezien. Een mooi document om samen te bestuderen! Op deze pagina vind je een aantal samenvattingen van de encycliek (van 2 tot 35 minuten, ook op video). Het hele document (Nederlands) is hier te lezen. Bij de encycliek zijn diverse leeswijzers ontwikkeld, voor persoonlijk gebruik of voor groepen.

Themapakketten A Rocha

De themapakketten van A Rocha kunnen gebruikt worden voor een kerkdienst of themazondag. Bij elk themapakket staat een korte samenvatting van de inhoud. Alle themapakketten bevatten een preekschets, suggesties voor liederen en gebeden, gespreksvragen en activiteiten voor kinderen.

Lezingen, preken en artikelen

Deze preken, lezingen en artikelen rond het thema ‘zorg voor de schepping’ zijn te gebruiken als verdiepingsmateriaal of ter inspiratie. Van harte aanbevolen!

Inspirerend beeldmateriaal

Laat je inspireren door deze liederen, verhalen en beelden.

Zoek je meer verdieping en lees je graag een boek over duurzaamheid, schepping en geloof? Kijk dan bij A Rocha boeken.

Bekijk voor meer inspiratie ook de Toolkit van de Groene Kerken.

Terug naar materialen en inspiratie