World Cleanup Day Toolkit

Wil je graag meedoen aan World Cleanup Day, of op een ander moment een schoonmaakactie organiseren? In deze Cleanup Toolkit vind je wat je daarvoor nodig hebt. Begin met het lezen van de handleiding, plaats het kant-en-klare nieuwsbericht in het kerkblad of in een buurtkrantje en maak gebruik van de foto’s en afbeeldingen.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Mail dan naar nederland@arocha.org.

 

Handleiding: organiseer een cleanup in 7 stappen

Waar moet je op letten als je een schoonmaakactie organiseert, en waar begin je? Je leest het in de handleiding ‘Organiseer een cleanup’. In 7 overzichtelijke stappen ga je van idee naar actie. De handleiding vind je hier: Organiseer een cleanup_2022

Bericht voor kerkblad of buurtkrant

Een schoonmaakactie doe je liever niet alleen. Met meer mensen bereik je meer, en het is ook nog eens leuker om het samen te doen. Organiseer je een schoonmaakactie? Plaats dan een berichtje in het kerkblad, of in de buurtkrant. Zo krijgen mensen de kans om aan te sluiten en met je mee te doen. Om je op weg te helpen hebben we alvast een voorbeeldtekst gemaakt van een bericht in een kerkblad. Dit bericht kun je aanpassen aan je eigen situatie. Download hier het bericht als pdf: Bericht voor in kerkblad

Afbeeldingen en visuals

Plaatjes trekken de aandacht. Gebruik daarom foto’s en andere afbeeldingen bij je nieuwsbericht. We hebben er alvast een voor je klaargezet. Een visual is een beeld waarop in een oogopslag te zien is wat je wil zeggen. Deze worden veel gebruikt op sociale media. De World Cleanup Day visual is vrij te gebruiken.

Bijbelstudie over plastic in de oceaan

Wil je je verder verdiepen in plastic en wat dat betekent voor de oceanen en zeeën? Doe dan eens een Bijbelstudie over plastic in de oceaan. Een deel van Gods schepping waar we misschien wat minder vaak bij stil staan. Zelfs vanaf het strand zie je maar een klein stukje zee. Het grootste deel blijft verborgen. En juist daar komt veel van ons plastic terecht. Hoe kunnen we ook daarin onze zorg voor de schepping laten zien? Ontdek het in deze bijbelstudie.

A Rocha Internationaal Plastics Toolbox

Op de website van A Rocha Internationaal vind je een uitgebreide Plastics Toolbox, onderdeel van het Marine Conservation Programme. Zoek je meer informatie en inspiratie voor het organiseren van een cleanup, neem daar dan ook eens een kijkje!

 

>> Terug naar de World Cleanup Day actiepagina