Het Loofbos

Een initiatief van A Rocha Nederland


A Rocha verbindt mensen met de schepping. Dit betekent dat wij het van belang vinden om zorg te dragen voor alles wat leeft. De natuur staat in Nederland al lang onder te zware druk. Intensief gebruik van onze leefomgeving zorgt voor grote afname van biodiversiteit. Dat verlies kan alleen gevoeld worden als je weet wat is verdwenen. Wel eens gehoord van de Ortolaan (een verdwenen broedvogel)? Of wel eens een Vliegend hert gezien (een zeer zeldzame kever)? Er zijn al heel veel soorten dieren en planten uit Nederland verdwenen, zowel uit natuurgebieden als in het buitengebied.

Dat valt op als we op vakantie gaan naar het buitenland. Dan weten we weer hoe prachtig de natuur is, worden we verrast door de bloemen in de bergen en de vogels die we langs zien vliegen. Dan weten we weer direct wat natuur is. Dat beeld raken we in Nederland al snel weer kwijt.

Wij willen een impuls geven voor herstel van natuur. Dat betekent aanleg van een natuurgebied. Dat natuurgebied komt eruit te zien zoals we dat kennen: bos, ruige veldjes en waterpartijen. Dit natuurgebied willen we stap voor stap realiseren. We ‘maken’ het met vele vrijwilligers, planten bomen aan, graven poelen en verwonderen ons over wat er spontaan groeit en bloeit. Het is een ontdekking: ieder jaar opnieuw. We beginnen klein, en groeien vanzelf uit naar groot.

Waar komt dit natuurgebied?

Het wordt gerealiseerd waar zich een goede mogelijkheid aandient. Dan kan overal in Nederland zijn, maar om een idee te geven: we zoeken een gebied van ten minste één hectare (grasland of cultuurgrond) wat we de komende jaren kunnen uitbreiden naar meer. Het kunnen ook meerdere plekken zijn, want het zou prachtig zijn als we verspreid over Nederland deze natuurgebieden kunnen realiseren. Maar voorlopig zoeken we naar een eerste plek. Dat betekent ook dat de grondeigenaar van die plek ons project wil helpen slagen, of dat wij in staat zijn de grond te kopen. Die zoektocht naar grond gaat nu beginnen. En om een idee te krijgen van wat dit kost: elke 100 m2 nieuwe natuur kost bij benadering € 1.000,-.

Afbeelding gemaakt door Michiel Moorman van Illustratie Animatie

Wat betekent die hectare op gebied van natuur? Denk aan compensatie van CO2, en het verkleinen van de persoonlijke ecologische voetafdruk. Gemiddeld legt één hectare bos ongeveer 10.000 kg CO2 per jaar vast. Een gemiddelde personenauto op benzine die per jaar 15.000 kilometer rijdt heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar. Met bos kun je dus de ‘eigen’ CO2 uitstoot vastleggen, én ook echt iets bijdragen aan een groene, gezonde(re) omgeving. Belangrijker is dat bos veel schuilgelegenheid biedt aan dieren (vogels, muizen, marters, reptielen en insecten) en planten. Hoe gevarieerder de inrichting, des te beter dit is voor de natuurkwaliteit. De eerste aanleg doen wij, de natuur doet de rest!

Voorbeelden … zijn die er?

Boomplantdagen .. wel eens over gehoord? Jaarlijks is er de Nationale Boomfeestdag. Er zijn al heel wat bosjes aangeplant, vaak met hulp van scholen, jong en oud doen mee. Dit mooie initiatief bestaat dus al langere tijd. Maar een bos dat door ons allemaal kan uitgroeien tot een groter natuurgebied, bestaat nog niet. En dát willen we nu in gang gaan zetten. Bosaanleg wordt ook bij organisaties als Staatsbosbeheer uitgevoerd als onderdeel van de Bossenstrategie.

Hoe pakken we het aan?

1. Eerst willen we in kaart brengen waar mogelijkheden zijn om bos aan te planten. Het gaat dan om percelen grond waar bos mag worden aangeplant van de grondeigenaar. Ook willen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het bos uit te breiden. Zodra duidelijk is hoe kansrijk de voorgelegde locaties zijn, en de eigenaar het bos écht wil aanleggen, willen we overgaan naar de volgende stap.

2. Ontwerp van het nieuwe bos. We werken op hoofdlijnen uit hoe het nieuwe bos eruit komt te zien. Dat doen we door te kijken naar de bodemopbouw, grondwaterpeil en voorgeschiedenis. Daar volgt een schets uit en een ‘artist impression’. Deze schets is de basis voor overleg met de eigenaar, de gemeente en de provincie.

3. Bij instemming hierover zorgt de grondeigenaar voor de benodigde vergunningen. Daar kunnen wij bij helpen, want gelukkig hebben we genoeg deskundigheid in huis. Maar ook de aanplant moet worden voorbereid. Plantmateriaal moet worden besteld en het benodigde geld moet worden bijeen gebracht.

4. Zodra dit in kannen en kruiken is, worden aanplantdagen georganiseerd. Daar maken we een echt feest van. Jong en oud planten samen aan en werken zo aan een mooiere wereld!

5. En het jaar daarop, planten we weer een stuk aan, en zo ieder jaar weer. En het mooie is: je kunt zelf zien hoe goed jouw stukje bos groeit!
 
schermafbeelding-2025-06-12-om-11-29-37

Waarom deze naam?

We willen graag dat dit bos uiting geeft aan onze verbondenheid met God. De natuur, met al haar diversiteit en complexiteit, laat Gods grootheid zien. En zo mag ook dit bos tot lof en eer van God groeien. Tegelijk komen er natuurlijk veel loofbomen in dit bos, omdat de meeste inheemse boomsoorten loofbomen zijn. Met inheemse planten draagt Het Loofbos ook bij aan de biodiversiteit, zodat het een mooie plek wordt voor zoogdieren, vogels, insecten, paddenstoelen, en allerlei andere soorten.

Doe je mee?

Ook enthousiast geworden om mee te helpen planten? Wil je ons meehelpen door te zoeken naar een stuk grond waarop bos kan worden aangeplant? Heb je iets gevonden, meld het ons dan via loofbos@arocha.org. We nemen dan snel contact op om het door te spreken. Wil je meehelpen door geld te doneren? Dankjewel! 

Contact
loosbos_logo_XL

Projectteam

Ontmoet het projectteam van Het Loofbos:

John Smits

Bosbouwkundig rentmeester, tevens actief bij A Rocha Bennekom

Debora van Boven

Projectleider Bosgroepen, tevens Secretaris A Rocha Nederland

William de jong

Ecoloog, tevens Coördinator Lokale Groepen A Rocha Nederland