Vijf vragen aan… Veraniek Veldstra

Veraniek Veldstra werkt sinds 2013 als consultant voor Climate Stewards Nederland. Ze geeft wetenschappelijke ondersteuning en is daarnaast verantwoordelijk voor de website en de communicatie. Veraniek heeft een master in Climate Studies en heeft eerder gewerkt bij het Rode Kruis Klimaatcentrum en bij Tearfund.

Deze maand proberen we ons (plastic) afval zoveel mogelijk te beperken. Is dit iets waar je zelf ook mee bezig bent? Hoe gaat dat in jullie huishouden?

Daar ben ik zelf een aantal jaar mee bezig. Ik heb eens een Veertigdagentijd zonder plastic proberen te leven. Dat was een erg grote uitdaging en lukte niet helemaal. Maar het zette me wel aan het denken. In de maanden en jaren daarna ben ik beetje bij beetje alternatieven gaan zoeken. Ik bak mijn eigen brood en ga naar de markt met eigen verpakkingen. Andere artikelen koop ik in bulk  (hoera voor een zak van 5 kilo havermout!) via de Bioclub of verpakkingsvrij via Pieter Pot.

Wat is voor jou de belangrijkste motivatie om je hoeveelheid (plastic) afval te verminderen, en wat heeft je ertoe aangezet om daarmee te beginnen?

Ik ben begonnen met plastic verminderen toen ik over de plastic soep hoorde, toen ik beelden zag van stranden wereldwijd die overspoeld werden met plastic en afvalbergen plastic in ontwikkelingslanden die daar gedumpt werd door landen als Nederland. Daar schrok ik echt van. Die beelden staan op mijn netvlies gebrand. Ik gebruik plastic en de natuur en mijn naasten betalen er de prijs voor. Dat klopt voor mijn gevoel niet en dat blijft mij motiveren.

Wat is de leukste ervaring die je tot nu toe hebt gehad met het streven naar een plastic vrije levensstijl?

Ik vind het erg leuk wanneer ik een alternatief heb gevonden die nog beter is dan wat het vervangt. Zo ging ik op zoek naar een alternatief voor afbakbroodjes van de supermarkt. Ik ging eerst zelf afbakbroodjes maken, maar na een paar weken was ik dat zat. Daarna probeerde ik een no-kneading bread (brooddeeg dat je niet hoeft te kneden). Dat is geweldig. Het is makkelijk om te maken en het is ook nog eens veel lekkerder dan een afbakbroodje!

Je werkt voor Climate Stewards, een organisatie die zich inzet voor een duurzame levensstijl en door middel van CO2 compensatie bijdraagt aan projecten in ontwikkelingslanden. Op welke manier is ons gebruik van plastic gerelateerd aan klimaatverandering?

Hoewel plastic van plantaardig materiaal gemaakt kan worden, wordt de overgrote meerderheid nog altijd gemaakt van aardolie. De verwachting is dat de vraag naar plastic de komende decennia blijft toenemen. Bij de productie van plastic van aardolie komen veel broeikasgassen vrij en ook wanneer het plastic afval verbrand wordt komen er broeikasgassen vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Welke tip zou je willen meegeven de deelnemers aan Plastic Free February?

Houd eens bij wat je voor plastic verpakkingen weggooit en kies er een aantal waarvoor je op zoek gaat naar alternatieven. Hulp nodig? Deel het op het Plastic Free February platform en misschien heeft iemand anders al een alternatief gevonden.

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023