NL World Cleanup Day (Email Header) (1)

World Cleanup Day Toolkit

Wil je graag meedoen aan World Cleanup Day, of op een ander moment een schoonmaakactie organiseren? In deze Cleanup Toolkit vind je wat je daarvoor nodig hebt. Begin met het lezen van de handleiding, plaats het kant-en-klare nieuwsbericht in het kerkblad of in een buurtkrantje en maak gebruik van de foto’s en afbeeldingen. Alles staat ook overzichtelijk in deze map. Hieronder staan alle onderdelen kort toegelicht en zijn ze afzonderlijk van elkaar te downloaden.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Mail dan naar nederland@arocha.org.

Handleiding: organiseer een cleanup in 7 stappen

Waar moet je op letten als je een schoonmaakactie organiseert, en waar begin je? Je leest het in de handleiding ‘Organiseer een cleanup’. In 7 overzichtelijke stappen ga je van idee naar actie. De handleiding vind je hier: Organiseer-een-cleanup-2024.

Bericht voor kerkblad of buurtkrant

Een schoonmaakactie doe je liever niet alleen. Met meer mensen bereik je meer, en het is ook nog eens leuker om het samen te doen. Organiseer je een schoonmaakactie? Plaats dan een berichtje in het kerkblad, of in de buurtkrant. Zo krijgen mensen de kans om aan te sluiten en met je mee te doen. Om je op weg te helpen hebben we alvast een voorbeeldtekst gemaakt van een bericht in een kerkblad. Dit bericht kun je aanpassen aan je eigen situatie. Download hier het bericht als pdf: Bericht voor in kerkblad.
Wil je hier beeld bij gebruiken? In deze map staan wat beelden die je voor je eigen PR kan gebruiken.

Bijbelstudie en liturgische handreiking

Wil je je verder verdiepen in plastic en wat dat betekent voor de oceanen en zeeën? Doe dan eens een Bijbelstudie over plastic in de oceaan. Een deel van Gods schepping waar we misschien wat minder vaak bij stil staan. Zelfs vanaf het strand zie je maar een klein stukje zee. Het grootste deel blijft verborgen. En juist daar komt veel van ons plastic terecht. Hoe kunnen we ook daarin onze zorg voor de schepping laten zien? Ontdek het in deze Bijbelstudie.

Liturgische handreiking

We hebben een handreiking geschreven om ook aan de opruimactie en het probleem van afval een plek te geven in je dienst. Deze staat in deze map én kan je ook hier downloaden: Liturgische handreiking

A Rocha internationaal Plastics Toolbox

Op de website van A Rocha Internationaal vind je een uitgebreide Plastics Toolbox, onderdeel van het Marine Conservation Programme. Zoek je meer informatie en inspiratie voor het organiseren van een cleanup, neem daar dan ook eens een kijkje!

Lees onze nieuwsbrief

 We houden je graag op de hoogte via een e-mail nieuwsbrief die elke maand wordt bezorgd in je mailbox. Hierin delen we nieuws, blogs, video’s en nodigen we je uit mee te doen met onze activiteiten hier in Nederland maar ook op andere plekken in de wereld waar A Rocha werkzaam is. 

Winkelmandje

Deze website gebruikt cookies