Materialen

Op deze pagina vind je inspiratie rond het thema ‘zorg voor de schepping’. Van bijbelstudies, preken en lezingen tot artikelen, lespakketten voor basisscholen, video’s en ideeën voor kinderen. Maar ook suggesties om buiten aan de slag te gaan en te genieten van de schepping.

Heb je een tip voor iets wat op deze pagina niet mag ontbreken? Laat het ons weten via nederland@arocha.org, of ga naar contact.

 

 

‘Aan Tafel – Proeven en Praten over ons dagelijks brood’

‘Aan tafel – proeven en praten over ons dagelijks’ brood is nieuw materiaal wat jij in je kerk kan gebruiken. Het is een leuke en leerzame manier om inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Bereid samen een heerlijk driegangenmenu, en luister tijdens de maaltijd welke weg de producten op je bord hebben afgelegd. Je maakt kennis met consumenten en boeren én met de dillema’s waar ze voor staan. Keuzes die te maken hebben met onze zorg voor de schepping, de kwaliteit van de bodem en het stimuleren en behouden van de biodiversiteit. Werkvorm Aan Tafel 

‘Ontdek de Schepping’ – zes groene workshops voor bijbelklassen

Aan de hand van het scheppingsverhaal heeft Petra Crofton zes groene workshops geschreven waarmee kinderen uit de kerk de natuur rondom de kerk gaan onderzoeken en ontdekken! Met dit lesmateriaal kun je als kinderwerker heel makkelijk zes keer een kindernevendienst of bijbelkas over natuurbeleving en zorgen voor de schepping organiseren. Na een kort Bijbelverhaal over de scheppingsdagen, ga je met de kinderen naar buiten voor de buitenspeurtocht. Verder staat het materiaal boordevol natuurweetjes, knutselwerkjes en quizzen. Heel afwisselend, leerzaam en interessant voor nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 5 – 10 jaar die alles willen weten over Gods mooie schepping!

Klik hier om het lesmateriaal te downloaden.

Bijbelstudie ‘Goed boeren – de Bijbel over landbouw’

Wat heeft de Bijbel ons te zeggen over landbouw in deze tijd? Hoe zorgen we duurzaam voor Gods aarde en hoe gaan we goed om met de dieren? Judith Westerink, als onderzoeker verbonden aan Wageningen Universiteit én initiatiefnemer van het netwerk Bijbel en landbouw, schreef hierover een Bijbelstudie. Zij stelt dit – in samenwerking met A Rocha – gratis ter beschikking. Het is geschikt om zelf te lezen, of te bespreken in groepsverband. Bij elk hoofdstuk staan een aantal vragen om over door te praten. De Bijbelstudie is te downloaden via deze link: Brochure Goed Boeren.

Leesplan ‘van Adam en Eva tot Franciscus’

Op initiatief van drie ‘groene’ theologen heeft het Nederlands Bijbelgenootschap een leesplan van 30 dagen ontwikkeld, waarin je de ‘groene lijn’ in de Bijbel ontdekt. Via bekende en minder bekende teksten wordt je zo meegenomen door de Bijbel. Het leesplan is te vinden in de gratis app Mijn Bijbel. Kijk ook hier voor meer informatie.

Bijbelstudies Kerk in Actie

Kerk in Actie heeft drie contextuele Bijbelstudies ontwikkeld rond het thema ‘Groen en duurzaam’. Ze gaan over onze omgang met de aarde (Psalm 8), over eerlijke kleding (2 Samuel 23) en over klimaatverandering (Gen. 41). De bijbelstudies zijn geschikt voor gebruik in groepen. Klik op de links hieronder om de bijbelstudies direct te downloaden, of ga naar de website van Kerk in Actie.

Micha Zondag & Cursus

Elke derde zondag in oktober is het Micha zondag. Micha Nederland ontwikkelt elk jaar een nieuw kerkenpakket, waarin gerechtigheid en recht doen centraal staan, geïnspireerd door Micha 6:8. Thema’s rond sociale én ecologische gerechtigheid wisselen elkaar af. Kijk hier voor het meest actuele kerkenpakket en hier voor de thema’s van de afgelopen jaren – en laat je inspireren!

Ook in de Micha Cursus komt zorg voor de schepping aan bod. Verdiep je samen met je kring in wat het betekent om recht te doen aan mensen, dieren en de hele aarde en melde je aan voor de Micha Cursus.

Laudato Sí

De pauselijke encycliek Laudato Sí uit 2015 is voor christenen wereldwijd een inspiratiebron die inzicht geeft in hoe milieuproblemen en sociale problemen samenhangen en daarom ook niet los van elkaar kunnen worden gezien. Een mooi document om samen te bestuderen! Op deze pagina vind je een aantal samenvattingen van de encycliek (van 2 tot 35 minuten, ook op video). Het hele document (Nederlands) is hier te lezen. Bij de encycliek zijn diverse leeswijzers ontwikkeld, voor persoonlijk gebruik of voor groepen.

New Wine 2020 ‘Heel het leven’

Met het themapakket ‘Heel het leven!’ heeft New Wine materialen ontwikkeld als alternatief voor de Zomerconferentie 2020. Ook los van de zomerconferentie zijn deze nog goed te gebruiken in je kerk of kring.

Het themapakket bestaat uit vijf videotalks, waarvan vier van Dave Bookless, theoloog bij A Rocha. Daarnaast zijn er worshipvideo’s en kindervideo’s. Ook zijn er verwerkingsmaterialen voor huiskringen, tieners en kinderen.

A Rocha is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit prachtige themapakket, samen met New Wine, Micha Nederland, Youth for Christ, 24/7 Prayer, de Justice Conference en mediahuis Living Image.

Lespakket bij Het geheime dagboek van Eco-girl Christi

Het klimaat staat volop in de belangstelling en voor veel kinderen zijn het klimaat en milieu heel belangrijke onderwerpen. Ook basisscholen zijn hier veel mee bezig. Samen met schrijfster Petra Crofton ontwikkelde A Rocha speciaal voor basisscholen een christelijk lespakket dat hoort bij het kinderboek ‘Het geheime dagboek van eco-girl Christi’. De 16 themalessen gaan over wetenschap (van vogeltrek tot echolocatie), maar ook over plasticsoep, biologische landbouw en vragen als ‘Hoe erg is de klimaatcrisis’, ‘Wat zegt de Bijbel over zorgen voor de schepping’, en ‘Wat kunnen we zelf doen’?

Op die manier maken de kinderen op een leuke, interactieve manier kennis met thema’s als wetenschap, schepping en klimaat. Het lespakket Christi is gratis te downloaden via www.lespakketchristi.nl.
Het boek ‘Het geheime dagboek van eco-girl Christi’ is te bestellen in onze webshop.

Het lespakket is ook heel geschikt voor kindernevendiensten, bijbelklassen en thuisonderwijs.

Lezingen, preken en artikelen

Deze preken, lezingen en artikelen rond het thema ‘zorg voor de schepping’ zijn te gebruiken als verdiepingsmateriaal of ter inspiratie. Van harte aanbevolen!

Inspirerend beeldmateriaal

Laat je inspireren door deze liederen, verhalen en beelden.

Zoek je meer verdieping en lees je graag een boek over duurzaamheid, schepping en geloof? Kijk dan bij A Rocha boeken.

Kijk voor meer materialen in het archief.

Terug naar Kerken en schepping.