Materialen

Op deze pagina vind je inspiratie rond het thema ‘zorg voor de schepping’. Van bijbelstudies, preken en lezingen tot artikelen, lespakketten voor basisscholen, video’s en ideeën voor kinderen. Maar ook suggesties om buiten aan de slag te gaan en te genieten van de schepping.

Heb je een tip voor iets wat op deze pagina niet mag ontbreken? Laat het ons weten via nederland@arocha.org, of ga naar contact.

Preek van de leek Protestantse Gemeente Tricht – Arie Trouwborst

Op zondag 3 oktober 2021 maakte de protestantse gemeente van Tricht kennis met een voor hen nieuw fenomeen: de preek van de leek. Deze eerste preek van de leek in Tricht werd gehouden door Arie Trouwborst, onder de titel ‘Heersen over de schepping is dienen in liefde – Leren van Fransicus van Assisi‘. Een meer dan gemiddeld aantal kerkgangers, afkomstig uit Tricht en van vele plaatsen daarbuiten, heeft deze zondag met grote aandacht geluisterd naar de woorden van voormalig dorpsgenoot Arie Trouwborst, en genoten van de prachtige foto’s van Elvira Martinez Camacho. De tekst van de lekenpreek en de foto’s zijn gebundeld in een mooie brochure. Lees hier de Preek van de leek door Arie Trouwborst.

Bijbelstudie ‘Goed boeren – de Bijbel over landbouw’

Wat heeft de Bijbel ons te zeggen over landbouw in deze tijd? Hoe zorgen we duurzaam voor Gods aarde en hoe gaan we goed om met de dieren? Judith Westerink, als onderzoeker verbonden aan Wageningen Universiteit én initiatiefnemer van het netwerk Bijbel en landbouw, schreef hierover een Bijbelstudie. Zij stelt dit – in samenwerking met A Rocha – gratis ter beschikking. Het is geschikt om zelf te lezen, of te bespreken in groepsverband. Bij elk hoofdstuk staan een aantal vragen om over door te praten. De Bijbelstudie is te downloaden via deze link: Brochure Goed Boeren.

Het Groene Normaal

In september 2020 werd het manifest Het Groene Normaal gepresenteerd, op initiatief van christelijke organisaties die zich willen inzetten voor een duurzame en groene toekomst. Je kan het manifest hier ondertekenen. In het gelijknamige boek delen bekende ‘groene’ Nederlanders wat ze motiveert om duurzaam te leven. Er is nu ook een webinar bij het boek, met drie inspirerende video’s, over Bezinning, Vernieuwing en Verwondering. Aanrader voor gebruik in groepen en kringen! Het Groene Normaal is verkrijgbaar via onze webshop.

Leesplan ‘van Adam en Eva tot Franciscus’

Op initiatief van drie ‘groene’ theologen heeft het Nederlands Bijbelgenootschap een leesplan van 30 dagen ontwikkeld, waarin je de ‘groene lijn’ in de Bijbel ontdekt. Via bekende en minder bekende teksten wordt je zo meegenomen door de Bijbel. Het leesplan is te vinden in de gratis app Mijn Bijbel. Kijk ook hier voor meer informatie.

Bijbelstudies

Kerk in Actie heeft drie contextuele Bijbelstudies ontwikkeld rond het thema ‘Groen en duurzaam’. Ze gaan over onze omgang met de aarde (Psalm 8), over eerlijke kleding (2 Samuel 23) en over klimaatverandering (Gen. 41). De bijbelstudies zijn geschikt voor gebruik in groepen. Klik op de links hieronder om de bijbelstudies direct te downloaden, of ga naar de website van Kerk in Actie.

Micha Zondag & Cursus

Elke derde zondag in oktober is het Micha zondag. Micha Nederland ontwikkelt elk jaar een nieuw kerkenpakket, waarin gerechtigheid en recht doen centraal staan, geïnspireerd door Micha 6:8. Thema’s rond sociale én ecologische gerechtigheid wisselen elkaar af. Kijk hier voor het meest actuele kerkenpakket en hier voor de thema’s van de afgelopen jaren – en laat je inspireren!

Ook in de Micha Cursus komt zorg voor de schepping aan bod. Verdiep je samen met je kring in wat het betekent om recht te doen aan mensen, dieren en de hele aarde en melde je aan voor de Micha Cursus.

Laudato Sí

De pauselijke encycliek Laudato Sí uit 2015 is voor christenen wereldwijd een inspiratiebron die inzicht geeft in hoe milieuproblemen en sociale problemen samenhangen en daarom ook niet los van elkaar kunnen worden gezien. Een mooi document om samen te bestuderen! Op deze pagina vind je een aantal samenvattingen van de encycliek (van 2 tot 35 minuten, ook op video). Het hele document (Nederlands) is hier te lezen. Bij de encycliek zijn diverse leeswijzers ontwikkeld, voor persoonlijk gebruik of voor groepen.

New Wine 2020 ‘Heel het leven’

Met het themapakket ‘Heel het leven!’ heeft New Wine materialen ontwikkeld als alternatief voor de Zomerconferentie 2020. Ook los van de zomerconferentie zijn deze nog goed te gebruiken in je kerk of kring.

Het themapakket bestaat uit vijf videotalks, waarvan vier van Dave Bookless, theoloog bij A Rocha. Daarnaast zijn er worshipvideo’s en kindervideo’s. Ook zijn er verwerkingsmaterialen voor huiskringen, tieners en kinderen.

A Rocha is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit prachtige themapakket, samen met New Wine, Micha Nederland, Youth for Christ, 24/7 Prayer, de Justice Conference en mediahuis Living Image.

Voor kinderen

Kies voor een kindernevendienst, jeugddienst of kinderclub eens voor een thema rond schepping en duurzaamheid! In de themapakketten hieronder vind je veel ideeën. Ook de kerkenpakketten van de Micha Zondag bevatten een uitgebreid kinderprogramma.

Educatief lespakket over natuur, klimaat en geloof

Het klimaat staat volop in de belangstelling en voor veel kinderen zijn het klimaat en milieu heel belangrijke onderwerpen. Ook basisscholen zijn hier veel mee bezig. Samen met schrijfster Petra Crofton ontwikkelde A Rocha speciaal voor basisscholen een christelijk lespakket dat hoort bij het kinderboek ‘Het geheime dagboek van eco-girl Christi’. De 16 themalessen gaan over wetenschap (van vogeltrek tot echolocatie), maar ook over plasticsoep, biologische landbouw en vragen als ‘Hoe erg is de klimaatcrisis’, ‘Wat zegt de Bijbel over zorgen voor de schepping’, en ‘Wat kunnen we zelf doen’?

Op die manier maken de kinderen op een leuke, interactieve manier kennis met thema’s als wetenschap, schepping en klimaat. Het lespakket Christi is gratis te downloaden via www.lespakketchristi.nl.
Het boek ‘Het geheime dagboek van eco-girl Christi’ is te bestellen in onze webshop.

Het lespakket is ook heel geschikt voor kindernevendiensten, bijbelklassen en thuisonderwijs.

Mussen, mieren en mosterdzaadjes

Leuk om samen met je kind te lezen (en te doen!) is het boekje Mussen, mieren en mosterdzaadjes van Johanna Looijen de Rijke. Aan de hand van bijbelteksten en leuke opdrachten ga je 30 dagen op avontuur in de schepping.

Themapakketten A Rocha

De themapakketten van A Rocha kunnen gebruikt worden voor een kerkdienst of themazondag. Bij elk themapakket staat een korte samenvatting van de inhoud. Alle themapakketten bevatten een preekschets, suggesties voor liederen en gebeden, gespreksvragen en activiteiten voor kinderen.

Lezingen, preken en artikelen

Deze preken, lezingen en artikelen rond het thema ‘zorg voor de schepping’ zijn te gebruiken als verdiepingsmateriaal of ter inspiratie. Van harte aanbevolen!

Inspirerend beeldmateriaal

Laat je inspireren door deze liederen, verhalen en beelden.

Zoek je meer verdieping en lees je graag een boek over duurzaamheid, schepping en geloof? Kijk dan bij A Rocha boeken.

Terug naar Kerken en schepping.