Hoopvolle stappen zetten richting minder afval

Heb je wel eens gehoord van het model van de vijf R-en? Dit zijn ze: Refuse (weigeren), Reduce (reduceren), Reuse (hergebruiken), Recycle en Rot (composteren). Een handig model en handvat wanneer je zelf aan de slag wilt met eerlijk en duurzaam leven. Zelf gebruik ik het zo: ik zeg nee tegen plastic zakjes en rietjes (Refuse). Mijn telefoon gaat nu al 3 jaar mee en vervang ik alleen als die echt kapot is of niet meer werkt (Reduce). Heb ik iets ‘nieuws’ nodig dan kijk ik altijd eerst of er een tweedehands optie is (Reuse). Wat ik zelf niet meer gebruik gaat naar de kringloop of naar de afvalscheiding (Recycle) en dan kom ik uit bij Rot. Ik verzamel  mijn GFT en maak hiermee mijn eigen compost in mijn moestuin.

Mij helpt deze methode mijn huis op te ruimen, bij het (niet) kopen van nieuwe spullen en bij het boodschappen doen. Het helpt mij, meestal, om te leven vanuit een perspectief van genoeg. Maar eerlijk is eerlijk, het helpt me ook regelmatig aan een schuldgevoel omdat het me juist het gevoel kan geven dat ik niet genoeg doe.

Een model zoals de vijf R-en is vaak heel behulpzaam, vooral als het grijpbare en behapbare stappen zijn. Maar ik vind een dergelijk model ook heel maakbaar en draaien om mijn handelen. Daarom voeg ik er graag twee R-en toe. Aan het begin: Rejoice (verheug), en aan

het einde: Restore (herstellen). Leven vanuit verwondering en hoop die niet in jezelf ligt maar in Jezus geeft mij de moed om stappen te blijven zetten. Het verheugt mij (Rejoice) wanneer ik besef dat ik het niet alleen op eigen kracht hoef te doen. Daarom voeg ik ook tot slot ‘Restore’ toe. Vanuit de grondgedachte dat het Jezus is die de wereld weer volledig zal herstellen[1] mag ik ook rust vinden in de dingen die ik doe en dat ik mag meewerken aan dit herstel. En dan weet ik dan ik ook letterlijk mag (misschien wel moet) rusten en me (opnieuw) mag verwonderen en genieten van dat wat Hij wonderlijk heeft gemaakt. Om juist daar ook weer kracht uit te halen. Dus: vergeet niet te rusten en te herstellen, zoals God ons ook vraagt om te rusten, te herstellen, het land braak te laten liggen.

Voor mij zijn deze toevoegingen essentieel. Hierdoor worden deze stappen niet alleen mijn inzet om de wereld te redden maar ook een vorm van aanbidding en een manier om God te eren en aanbidden en zijn liefde en koninkrijk zichtbaar te maken.

[1] Lees ook Kolossenzen 1: 15 – 21

Door: Annemarthe Westerbeek, geschreven voor Plastic Free February 2023 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *