Winter nature challenge – week 2
Dag 1 – Oliebollen en vetbollen
Oudejaarsdag is dé dag om oliebollen te eten. Die vette bollen zijn misschien niet zo heel gezond, maar wel lekker! Vogels hebben in de winter veel energie nodig. Voor hen is vet daarom wel heel gezond. Wist je dat je heel makkelijk zelf vetbollen kan maken voor vogels? Bak daarom vandaag niet alleen oliebollen, maar maak ook de vogels blij met een vetbol!
Kijk hier hoe je in 6 stappen een vetbol maakt. Ook leuk om te doen met kinderen!
Tip: meer weten over vogels voeren in de winter? Kijk hier.
Dag 2 – Een nieuw jaar, een nieuw begin!

Lenteklokje. Foto: Pxhere
Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar vroege voorjaarbloeiers, zoals de winterakoniet, het sneeuwklokje, de krokus en het lenteklokje. Ook als ze nog niet bloeien, kun je het groen al boven de grond uit zien komen. Welke komt elk jaar als eerste?
Tip: Vier het nieuwe jaar door bloembollen in huis te halen. Zoals de amaryllis. Door de warmte in huis lopen ze al snel uit. Een teken van hoop voor een nieuw jaar!
Tip: Heb je al meegedaan aan de Eindejaars Plantenjacht? Dat kan nog tot 3 januari 2022!
Dag 3 – Hoe komen insecten de winter door?
Wat ga je doen: Je gaat ontdekken waar insecten blijven in de winter. Hoe komen ze de winter door? Daar blijken ze verschillende strategieën voor te hebben!

Lieveheersbeestjes. Foto: Pxhere
Insecten zijn koudbloedige dieren; ze hebben dezelfde temperatuur als hun omgeving. Ze halen hun energie uit warmte en voedsel. In de winter is dat niet genoeg om actief te blijven. We kennen van insecten vaak alleen het imago – het volwassen stadium, zoals de vlinder, de vlieg of de libelle. Het imago leeft meestal maar kort, een paar weken tot een paar maanden. Voordat het insect sterft, heeft deze echter al eitjes gelegd. De eitjes overwinteren, en komen in het voorjaar weer uit.
Er zijn ook insecten die wél als imago de winter doorkomen. Lieveheersbeestjes en vliegen overwinteren in groepen, verstopt in de bast van een boom of in een hoekje van een schuur. Sommige kevers kruipen in de grond om te overwinteren.
De meeste insecten overwinteren echter in een eerdere gedaante, zoals een pop of larve. In het voorjaar, als het warm genoeg is, komt de pop of larve uit en komt het imago tevoorschijn om van de warmte te genieten.
Doen: Ga eens (voorzichtig) op zoek naar plekken waar insecten verstopt zouden kunnen zitten. Bijvoorbeeld in een schuurtje in je tuin, in of op wat uitgebloeide bloemen, of verstopt in of achter de schors van een boom.
Tip: Maak je tuin niet ‘winterklaar’. Juist in een rommelige tuin, waar nog uitgebloeide bloemen staan en bladeren op de grond liggen, kunnen insecten een plekje vinden om zich in de winter te verstoppen. Ook een insectenhotel biedt een plek om te overwinteren.
Dag 4 – Stoepplantjes
Wat ga je doen: Je gaat kijken naar de dappere volhouders onder de planten: stoepplantjes. Ze zijn er zomer en winter, maar je moet er wel oog voor hebben.
Maak een wandeling in je buurt en ga op zoek naar stoepplantjes. Dit zijn plantjes die, zoals de naam al zegt, groeien tussen de stoeptegels, of tegen de gevels van huizen aan. Gebruik een plantengids, de Minigids Stoepplantjes of de app PlantNet om de naam van de plantjes te achterhalen. Zet eventueel de naam met stoepkrijt erbij.
Tip: Er is ook een website over stoepplantjes, met veel informatie en leuke ideeën. Begin bijvoorbeeld je eigen stoepplantjes herbarium. Een mooi project voor in de vakantie!
Dag 5 – Zoogdieren op de rode lijst

Foto: Pxhere
Als het om natuurbescherming gaat, spreken zoogdieren altijd tot de verbeelding. We beschermen graag de panda, de tijger en de olifant. Maar ook in Nederland hebben een aantal zoogdieren het moeilijk, met name in agrarisch gebied. Dat blijkt onder meer uit de vorig jaar opnieuw gepubliceerde Rode Lijst.
Doen: Kijk op de Rode Lijst en ontdek welke zoogdieren in Nederland bedreigd zijn. Van welke soorten had je het wel verwacht? Van welke niet?
Tips: Wat kun je doen om zoogdieren in Nederland te beschermen? Steun natuurinclusieve landbouw door je aankopen en door je stem in de politiek. En: houd je hond aan de lijn in natuurgebieden!
Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! #winternaturechallenge
Meer weten over A Rocha? Kijk hier wat we doen en hoe je A Rocha kunt steunen.