Er is (een) hoop (afval)

In de wereld van vandaag kun je makkelijk de hoop verliezen. De getallen over onrecht, vernietiging en vervuiling zijn ondraaglijk. De hoeveel afval die elke dag geproduceerd wordt is ontstellend. Slechts een klein gedeelte daarvan wordt gerecycled. We maken de aarde langzaam maar zeker op en ons afval is overal. In alle (!) water op aarde kun je inmiddels microplastics vinden, zelfs op 10 kilometer diep in de oceaan, zelfs op kusten van Antarctica waar nog geen mens geweest is.

Hoop

Er is een hoop afval. Is er ook hoop? Altijd. Want God is er en Jezus leeft. God blijft voor zijn schepping zorgen en mensen kunnen veranderen. Voor die hoop heb je vreugde nodig over dingen die wel lukken. Een afvalvrije supermarkt bijvoorbeeld, zoals Pieter Pot. 1 Timoteüs 4:4 heeft een nieuwe betekenis gekregen: ‘Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen, want het is geheiligd door het woord van God en door gebed.’

Gemakzucht

Afval zegt veel over het hart van de mens. Veel afval is terug te leiden tot gemakzucht. Zwerfafval bijvoorbeeld. Wat is er makkelijker dan iets in de berm gooien? Maar als iets mij woest maakt, dan wel die achteloos weggegooide chipszak. Het verpest zichtbaar het landschap, vooral het plastic brengt dieren in gevaar en veel zwerfafval blijft nog tientallen jaren in het milieu aanwezig, of zelfs tot de Jongste Dag (polystyreen, microplastics, aluminiumblikjes).

Liefde

Het tegenovergestelde van gemakzucht is liefde. Want liefde is toewijding. Heb God lief en dus ook wat God gemaakt heeft. Liefde kost inzet, tijd, creativiteit en soms onthouding. Mijn belangrijkste reden om zoveel mogelijk afvalvrij te leven is grote liefde voor God en zijn schepping. Verder is het ook nog eens een leuk avontuur, waar ik nog altijd vrolijk van word. Mijn motto is: Mijn kliko is leger, mijn hart voller. Doe mee! Zet een eerste stap. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Op weg naar een wereld met meer hoop dan afval.

Jeroen Sytsma is predikant van de Koningskerk in Zwolle en spreker bij A Rocha. Sinds 2019 leeft hij stap voor stap steeds meer plasticvrij. Op woensdag 22 februari geeft hij een webinar over zijn weg naar een leven zonder afval – en hoe je dat met vreugde vol kunt houden.

Schrijf je hier in voor Plastic Free February, en je ontvangt vanzelf de link naar de webinar!

workshop kinderwerk 1 februari 2024
Uitbreiding leefgebied aardbeivlinder 24 januari 2024
A Rocha nieuws
Kom naar het A Rocha winterweekend 18 januari 2024
COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023