Vijf vragen aan… Anja Haga

We zijn begonnen! Deze maand gaan we onze hoeveelheid (plastic) afval verminderen en nemen we zo stappen richting een leven met minder verspilling. We vroegen Anja Haga, werkzaam bij Staatsbosbeheer en adviseur voor de Eurofractie van de ChristenUnie hoe en waarom zij plasticvrij leeft.

Sinds een paar jaar leef je plasticvrij. Hoe is dat begonnen, wat was daarvoor de aanleiding?

Het is begonnen na de ramp met MSC Zoë [in januari 2019]. Na die ramp lagen de stranden vol met van alles – van koelkasten, fleecedekens tot ledlampjes. Samen met mijn collega’s van Staatsbosbeheer ben ik er naartoe gegaan om te helpen met opruimen. In korte tijd hadden we een vrachtwagen vol goedkope troep, die normaal gesproken voor weinig geld door de Actions van deze wereld verkocht worden. Thuis hadden mijn man en ik het erover. Dezelfde dag nog zijn we gestopt met het kopen van wegwerpplastic.

Wat vond je het lastigst in het omschakelen naar een plasticvrij huishouden?

Wat het lastigste was, en eigenlijk nog steeds is, is de omschakeling naar plasticvrije zuivel. Zuivel in glas is er wel, maar de keuze daarin is vrij beperkt. Daardoor zijn we toch niet helemaal wegwerp-plasticvrij, helaas.

Kun je ook een mooie ervaring noemen? Wat heeft het je opgeleverd?

Een van de grote voordelen van plasticvrij leven is dat we veel minder afval hebben. Doordat we zelf met onze zakken naar de bakker en de markt gaan, en onze groente en fruit rechtstreeks van een biologische boer halen, hebben we weinig restafval. Het afval wat we wel hebben gaat in een ondergrondse container, er is dus geen sprake van scheiding van afval. Om ons afval nog verder terug te brengen zijn we gaan nadenken over wat we hier zelf in kunnen doen. Sinds twee jaar hebben we daarom een wormenhotel waarin we al ons groente- en fruitafval kwijt kunnen. Hierdoor hebben we nog minder afval en het levert goede compost voor de tuin op. Win win dus!

In je werk ben je betrokken bij natuur- en klimaatbeleid op Europees niveau. Welke rol speelt plastic en het verminderen van plastic afval daarin?

Ook al denk ik nog steeds dat een goed milieu bij jezelf begint, daarnaast denk ik ook dat het essentieel is dat de overheid zorgt voor de goede randvoorwaarden. Laatst las ik in de krant dat de wereldwijde productie van plastic de komende jaren enorm toe zal nemen. Dan kan ik mij wel druk maken of mijn tandenborstel wel plasticvrij is, maar daarmee komen we er niet. Er zullen radicale besluiten moeten komen om plastic terug te dringen, wereldwijd. Dat begint met goede Europese wetgeving. Ik ben steeds meer overtuigd geraakt van de noodzaak van goede wetgeving om de plastic berg te verminderen.

Welke tip zou je willen meegeven aan de deelnemers van Plastic Free February?

Begin met een product dat eenvoudig te vervangen is door een plasticvrij alternatief. Bijvoorbeeld shampoo. De shampoobars zijn inmiddels zelfs in supermarkten te verkrijgen. Het werkt perfect, je voorkomt microplastics in het milieu en je hebt geen plasticfles als afval. De aanschaf is iets duurder, maar je doet er veel langer mee. Zo zijn er veel producten die vrij gemakkelijk te vervangen zijn. Op het moment dat je begint met een plasticvrij alternatief is de stap naar een volgend product snel gemaakt.  Als iedereen één of twee producten vervangt door een plasticvrij alternatief voorkomen we met elkaar al heel veel plasticafval.

Meld je aan voor Plastic Free February

Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023
GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
A Rocha nieuws
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023