Vijf vragen aan… Alfred Slomp

Alfred Slomp geeft sinds 2014 de workshop ‘God in de supermarkt’, over duurzaam leven en duurzaam eten in het bijzonder. Daarnaast gaat Alfred voor in kerkdiensten, waarbij hij kerken aan het denken wil zetten over de verandering van ons klimaat en waarom je je daar als christen druk om zou moeten maken. In 2019 verscheen zijn boek SuperWaar en in 2020 Het Groene Normaal.

We kennen jou van de workshop ‘God in de supermarkt’ en het boek ‘SuperWaar’. Je zou kunnen zeggen dat je ‘expert boodschappen doen’ bent. In hoeverre let je bij je aankopen op de verpakking?

Ja en nee, is het eerlijke antwoord. Ja, ik let bij de aankoop op verpakkingen en neem mijn eigen fruitnetjes mee. Maar ook nee, omdat plastic – hoe ingewikkeld ik dit soms ook vind – niet het grootste probleem is wanneer we kijken naar de enorme uitdagingen waar we met elkaar voor staan.

Is jouw huishouden plastic vrij? Of is dat iets waar je naar streeft? 

Nee, het is niet plasticvrij. Wel minder dan de meeste huishoudens, vermoed ik. Aangezien ik er in de supermarkt wel op probeer te letten en we weinig nieuwe producten kopen en daarmee ook behoorlijk wat plastic vermijden. Een plasticvrij huishouden staat niet bovenaan mijn lijst van duurzame punten waar ik aan wil werken. Omdat, en hierbij verwijs ik naar Babette Porcelijn, we ‘de grote dingen goed moeten doen en relax zijn over punten in de marge’.

Je workshop ‘God in de supermarkt’ gaat over duurzaam boodschappen doen. Maar kun je dan die supermarkt niet beter helemaal vermijden? Juist in de supermarkt kom je vaak voor lastige dilemma’s te staan, zoals de keuze tussen een onverpakte ‘gewone’ paprika of komkommer, en een in plastic verpakte biologische variant. Hoe los je dat op?

Hoewel ik me er echt wel soms ongemakkelijk over voel en ik veel argumenten tegen de supermarkt ken, geloof ik dat we het grootste verschil kunnen maken door plantaardiger te gaan eten. En laat dat nu net iets zijn wat je zeker in de supermarkt kunt kopen. Koop zeker lokaal je eten, vermijd zeker plastic, maar let vooral op de grote dingen: verspil geen voedsel, doe boodschappen op de fiets en ga zo plantaardig mogelijk eten. Om het concreet voor plastic te maken: koop liever de bonen in blik, dan dat je jouw eigen bakje mee neemt naar de slager om daarin het vlees mee te nemen.

Wat is voor jou de belangrijkste motivatie om je inkopen zo duurzaam mogelijk te doen? En wat zou er in Nederland moeten veranderen om dat voor iedereen makkelijker te maken?

Mijn belangrijkste motivaties zijn de zorg voor een prachtige schepping, de generatie na ons aan wie wij de aarde doorgeven en de meest kwetsbare mensen die op dit moment al hard geraakt worden door milieuproblemen als klimaatverandering. Willen we verschil gaan maken, dan moet iedereen mee doen: de burger, het bedrijfsleven én de politiek.

Welke tip zou je willen meegeven aan de deelnemers aan Plastic Free February?

Doe zeker mee met Plastic Free February, maar maak vooral verschil op de vijf hoofdpunten van Babette Porcelijn: minder spullen kopen (bij voorkeur tweedehands, geen of minder vlees eten, kleiner gaan wonen, de auto wegdoen en natuurlijk minder vliegen.

Meer weten over Alfred Slomp? Kijk op www.godindesupermarkt.nl

Terug naar Plastic Free February

Bidden voor biodiversiteit 7 december 2022
Ontdek de Schepping: de natuur in met bijbelklassen 23 november 2022
A Rocha nieuws
Nieuw: Aan Tafel – proeven en praten over ons dagelijks brood 23 november 2022
Dagboek voor natuurliefhebbers weer verkrijgbaar 21 november 2022