Zeldzame libel tijdens excursie

Tijdens een libellenexursie van A Rocha Deventer op de Gorsselse Heide fotografeerde Piet van Dijk op zaterdag 8 september een afwijkende heidelibel: de libel had veel geel op de vleugels. Hoewel dat onmiddellijk opviel, kon de libel ter plekke niet meteen op naam worden gebracht. De excursiegangers hielden het vooralsnog op een (gewone) bloedrode heidelibel.

De waarnemer postte zijn waarneming met foto’s op waarneming.nl. Admins van deze site wezen hem er vervolgens op dat het om een zeer zeldzame geelvlekheidelibel ging. Een heidelibel met inderdaad grote gele vlekken in de vleugel. Deze libel is in de wijde omgeving van de Gorsselse Heide de afgelopen jaren niet aangetroffen. Recente maatregelen gericht op natuurherstel hebben wel goed effect gehad op de libellenpopulaties op de Gorsselse Heide.

De geelvlekheidelibel komt met sterk fluctuerende aantallen voor in Nederland. De laatste jaren worden er steeds minder gemeld. In 2017 was er zelfs geen enkele zekere waarneming.

Dit is de tweede keer dat A Rocha Deventer een zeldzaam insect ontdekt. Eerder vond A Rocha Deventer een nieuwe populatie van de zilveren maan (een zeldzame vlinder) bij het werkgebied van de lokale groep in Lettele.

A Rocha jaarverslag 2018 15 juli 2019
Micha Zondag 2019: zorg voor dieren in de schijnwerpers 3 juni 2019
A Rocha nieuws
A Rocha inspiratieweekend op 29/30 juni 10 mei 2019
Heruitgave Het groene hart van het geloof 10 mei 2019