Zeldzame libel tijdens excursie

11 september 2018

Tijdens een libellenexursie van A Rocha Deventer op de Gorsselse Heide fotografeerde Piet van Dijk op zaterdag 8 september een afwijkende heidelibel: de libel had veel geel op de vleugels. Hoewel dat onmiddellijk opviel, kon de libel ter plekke niet meteen op naam worden gebracht. De excursiegangers hielden het vooralsnog op een (gewone) bloedrode heidelibel.

De waarnemer postte zijn waarneming met foto’s op waarneming.nl. Admins van deze site wezen hem er vervolgens op dat het om een zeer zeldzame geelvlekheidelibel ging. Een heidelibel met inderdaad grote gele vlekken in de vleugel. Deze libel is in de wijde omgeving van de Gorsselse Heide de afgelopen jaren niet aangetroffen. Recente maatregelen gericht op natuurherstel hebben wel goed effect gehad op de libellenpopulaties op de Gorsselse Heide.

De geelvlekheidelibel komt met sterk fluctuerende aantallen voor in Nederland. De laatste jaren worden er steeds minder gemeld. In 2017 was er zelfs geen enkele zekere waarneming.

Dit is de tweede keer dat A Rocha Deventer een zeldzaam insect ontdekt. Eerder vond A Rocha Deventer een nieuwe populatie van de zilveren maan (een zeldzame vlinder) bij het werkgebied van de lokale groep in Lettele.

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023