Winnende preek over technologie: ‘Wij zijn God niet’

14 november 2019

Een preekwedstrijd, georganiseerd door de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Leuven, is gewonnen door Embert Messelink, directeur van natuurbeweging A Rocha Nederland en student theologie. Thema van de preekwedstrijd was ‘Leven in een technologisch tijdperk’.

In zijn preek zet Messelink aan de hand van psalm 8 uiteen dat techniek past bij de status van de mens: God heeft de mens bijna goddelijk gemaakt. Techniek is nuttig en behulpzaam voor een goed leven. Maar het gevaar is levensgroot dat mensen gaan denken dat ze zelf God zijn. Als
hoogmoed en arrogantie in het spel komen, kan techniek tot uitbuiting, uitputting van de aarde en vernietiging leiden. Daarom is het goed dat mensen zich ook bewust zijn van hun kleinheid en kwetsbaarheid. Messelink benadrukt dat het belangrijk is hoe we technologie gebruiken; als we dat goed doen, kan ook in wetenschap en techniek iets oplichten van Gods rijk dat komt.

Technologische ontwikkelingen beïnvloeden op verregaande wijze hoe wij tegen de werkelijkheid
aankijken, vindt het Institute of Leadership and Social Ethics van de ETF. Ook het christelijke mensbeeld van de mens als beelddrager van God (imago Dei) komt hiermee onder druk te staan. De snelle ontwikkelingen in de technologie vragen daarom om een christelijke en morele doordenking. Om de noodzaak van deze doordenking onder de aandacht te brengen, organiseerde het instituut deze preekwedstrijd. Op 13 november hield Messelink zijn preek in de wekelijkse kapeldienst aan de ETF voor staf en studenten.

Embert Messelink heeft ruime ervaring als onderzoeksjournalist en presentator. Sinds 2011 is hij directeur van natuurbeweging A Rocha Nederland. Hij was de afgelopen twee jaar student theologie aan de ETF en volgt momenteel een Master-opleiding aan de Theologische Universiteit Kampen.

De winnende preek is hier te downloaden: Preek ‘Wij zijn God niet’ – Embert Messelink

Zomer-seminars bij A Rocha Frankrijk 17 juni 2022
A Rocha loopt mee met klimaatmars op 19 juni 14 juni 2022
A Rocha nieuws
Podcast met Embert Messelink 3 juni 2022
Blog van de maand: Ode aan de boom 10 mei 2022