Werk mee met de landelijke natuurwerkdagen

27 oktober 2022

Als A Rocha Nederland doen we ook dit jaar weer mee met de nationale natuurwerkdagen. Op 4 en 5 november gaan er in heel Nederland meer dan 15.000 mensen aan de slag bij meer dan 500 natuurklussen. Ons aandeel is bescheiden, maar zeer zeker ook waardevol. Lees verder om te ontdekken waarom én waar je zelf ook aan de slag kunt.

Waarom organiseren we deze natuurwerkdagen?

Onze lokale groepen werken vele zaterdagen in het jaar in het stuk natuur dat ze als lokale groep beheren. Dit doen ze met veel plezier en toewijding. Je kan even praktisch je handen uit de mouwen steken voor de natuur, je hebt goede gesprekken met de andere vrijwilligers en als je vaker terugkomt zie je ook resultaat van je werk! De landelijke natuurwerkdagen zijn daarom een mooie manier om ook anderen te laten zien wat we doen en hoe je mee kan helpen. Op de website van de landelijke natuurwerkdag worden een paar mooie voorbeelden gegeven die we graag met jullie delen. Want wat schiet de natuur er eigenlijk mee op dat wij dit doen?

“Op de Natuurwerkdag ga je wilgen knotten, heide of poelen opschonen, insectenhotels bouwen of een takkenril maken. Kleinschalige werkzaamheden, maar essentieel voor de planten en dieren die in het landschap leven. Neem knotwilgen. Door de wilgen elke paar jaar te snoeien, behouden ze hun karakteristieke vorm en vallen ze niet om. Oude knotbomen bieden schuilgelegenheid en voedsel aan tal van insecten en vogels, zoals steenuil, mussen en mezen.

Ook op bijvoorbeeld de heide zijn vrijwilligers goud waard. Dit is een typisch cultuurlandschap, dat zonder onderhoud dicht zal groeien. En juist dat open landschap is essentieel voor soorten als hazelworm en zandhagedis, die de zon nodig hebben om op te warmen. Schapen kunnen de heide uitstekend kort houden, maar het verwijderen van ongewenste boompjes is tijdrovend handwerk. En daar komt de vrijwilliger om de hoek kijken!”

Meewerken met een lokale groep van A Rocha

We hebben als A Rocha 15 lokale groepen en 8 van hen doen ook mee met de landelijke natuurwerkdagen. We hebben ze voor je op een rij gezet. Door op de link ‘geef je op’ te drukken kom je op hun eigen pagina uit en kan je je opgeven en wat meer lezen over het gebied en de klussen die je te wachten staan.

Amerongen
Op Dorpsakker de parel kan je terecht op vrijdag 4 november van 9.30 -12.30 uur. Geef je hier op om mee te werken.

Den Haag
In Den Haag kan je aan de slag op 5 november in het westduinpark van 10.00 – 13.00 uur. Geef je hier op om mee te werken.

Enschede
In Enschede kan je aan de slag op 5 november in het heideterrein Kersdijk van 09.00 – 12.30 uur. Geef je hier op om mee te werken.

Utrecht
In Utrecht/Nieuwegein kan je op 5 november aan de slag in het natuurgebied achter de tramremise in Nieuwegein van 10.00 – 15.00 uur. Opgeven kan via: utrecht@arocha.org.

Amersfoort
In Amersfoort kan je op 5 november aan de slag op de landgoed Coelhorst van 09.00 – 12.30 uur. Geef je hier op om mee te werken.

Ede
In Ede kan je op 5 november aan de slag in het Beekdal Ginkelse Hei van 13.00 – 15.30 uur. Geef je hier op om mee te werken.

Heuvelrug
Vanuit A Rocha Heuvelrug kan je op 5 november aan de slag in het natuurgebied ‘De Groen Grens’ bij Veendaal-Oost van 09.00 – 12.15. Geef je hier op om mee te werken.

Dronten
In Dronten kan je op 5 november aan de slag in het wisentbos van 10.00 – 12.30 uur. Geef je hier op om mee te werken. 

Zeeland
In zeeland kan je op 5 november aan de slag.

Mocht je niet in de buurt wonen van één deze plekken dan kan je je natuurlijk ook aansluiten bij een andere klus die wordt aangeboden via natuurwerkdag.nl 

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023