Nieuw boek van Petra Crofton: De vlinderdief

4 juli 2022

Vroeger was vlinders vangen en doden heel gewoon. Fanatieke verzamelaars, van regeringsleiders tot dominees, gingen regelmatig met hun net op pad. Dat is nu heel anders: de helft van de vlindersoorten is bedreigd en natuurbeschermers werken hard om aantallen op te krikken.

Ook lokale A Rocha groepen dragen flink hun steentje bij als het om soortenbescherming gaat. Vijf jaar geleden ontdekte Mathijs Oosterhuis van A Rocha Deventer drie exemplaren van de zilveren maan in De Slenk bij Lettele. Het was de eerste vondst van deze zeldzame vlinder in het gebied waar A Rocha Deventer zich samen met de KNNV voor inzet. Dankzij praktisch natuurbeheer is het gebied na honderd jaar opnieuw een open, vochtig hooiland. Er bloeien weer bijzondere planten waaronder het moerasviooltje, waar de zilveren maan haar eitjes op legt.

Een ander voorbeeld van vlinderbescherming is de herintroductie van het pimpernelblauwtje door de Vlinderstichting in de Moerputten bij Den Bosch.
Dit bijzondere project inspireerde kinderboekenschrijver en A Rocha vrijwilliger Petra Crofton. Na Het geheime dagboek van eco-girl Christi ligt er vanaf 19 juli een tweede avonturenverhaal van Petra in de winkel.

De Vlinderdief gaat over tweelingbroers Daan en Hugo (12) die op het platteland logeren. Nietsvermoedend is Daan getuige van een vlinderdiefstal. Hij en Hugo besluiten er alles aan te doen om de zaak in het geheim op te lossen. Maar of het slim is? De Vlinderdief is een vrolijk zomerverhaal over twee avontuurlijke jongens die de natuur een handje willen helpen. Niets loopt gesmeerd als ze in vier dagen met heel wat misverstanden en dilemma’s geconfronteerd worden.

Tijdens het lezen van dit spannende verhaal leren lezers meteen van alles over vlinders, vogels en natuurbescherming. Doelgroep: 8-12 jaar.

 

workshop kinderwerk 1 februari 2024
Uitbreiding leefgebied aardbeivlinder 24 januari 2024
A Rocha nieuws
Kom naar het A Rocha winterweekend 18 januari 2024
COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023