Struinen door de schepping

15 mei 2017

Struinen door de schepping foto

Struinen door de schepping – recensie

Hoe verbind je geloof en natuur op een aansprekende manier voor kinderen? In dit boek zijn tien thema’s door de seizoenen heen uitgewerkt. In de zomer ga je bijvoorbeeld naar het bos, op zoek naar diersporen en eetbare bessen. Maar je wordt ook uitgedaagd om de bosgrond op blote voeten te voelen; en om te onderzoeken hoe een pissebed aan zijn naam komt. En hoe mooi wordt spoorzoeken als je er dan Jeremia 13 bij leest: ‘U zult mij vinden als u Mij zoekt en het oprecht van mij verwacht’. In de natuur op zoek gaan naar sporen van God.

Niet alleen het bos, het strand en de sloot komen voorbij. Ook in huis, op straat en in het park wordt je opmerkzaamheid voor de natuur aangewakkerd. Daarnaast krijgen ook de christelijke en Joodse feesten een plek. De opdrachten variëren van zoek- en tekenopdrachten tot verzamelen en proeven, van stuiterballen maken tot loofhutten bouwen.

‘Het buiten boek’ en ‘Rupsen horen poepen’, uitgaven van Staatsbosbeheer en IVN, zijn qua natuurgehalte hoger dan dit Bijbels natuurboek. Als je zelf dus al veel kennis hebt, valt dit boek wat tegen. Het is wél een aanwinst als je graag met je gezin naar buiten gaat en daar meer verdieping aan wilt geven. Het boek helpt je je je kinderen opdrachten mee te geven als ze om je heen lopen. Handig om je thuis even voor te bereiden. Op elke bladzijde is wel een Bijbeltekst te vinden die een nieuwe dimensie krijgt tegen de achtergrond van de natuur. De schrijfster, Hanna Holwerda, schreef eerder gezinsboekjes bij advent en de veertigdagentijd.

Dit boek zal je zeker inspireren om God meer als Schepper te gaan zien, om je ogen te openen voor zijn levenslust en creativiteit in de schepping.

Eelkje Visser, organisator A Rocha natuurweken – groene moeder

Naar aanleiding van: Struinen door de schepping – Bijbels natuurboek. Hanna Holwerda. Uitgeverij Columbus. Paperback, € 14,95.

Zomer-seminars bij A Rocha Frankrijk 17 juni 2022
A Rocha loopt mee met klimaatmars op 19 juni 14 juni 2022
A Rocha nieuws
Podcast met Embert Messelink 3 juni 2022
Blog van de maand: Ode aan de boom 10 mei 2022