Snijden in de Nachtwacht

24 mei 2018


In een persoonlijke hartenkreet stelt Amersfoorter Koos van Noppen prangende vragen aan geloofsgenoten. Waarom onderscheiden christenen zich niet als het gaat om zorg voor de schepping?

Van Noppen is actief voor de Amersfoortse groep van A Rocha en is met zijn vrouw betrokken bij verschillende lokale, groene initiatieven. Hij kiest ervoor om via de site van A Rocha zijn pamflet ‘Messentrekkers bij de Nachtwacht’ openbaar te maken.

Daarin richt hij zich scherp en gepassioneerd tot geloofsgenoten en kerken. De schade die we toebrengen aan de schepping vergelijkt hij met een messentrekker die ooit de Nachtwacht van Rembrandt te lijf ging. De werkelijkheid is nog erger, stelt hij: ‘Rembrandt was op het moment van de aanslag al ruim 300 jaar dood. Maar vandaag wordt onherstelbare schade toegebracht aan de schoonheid van de schepping, in aanwezigheid van de Kunstenaar. Alsof je een topstuk molesteert, terwijl de schilder naast je staat.’

‘In welke gemeenten bepaalde de zorg voor de schepping het dagelijks leven van het overgrote deel van hun leden?’  vraag Van Noppen zich af. ‘In welk gemeenten werd ‘het goede leven’ gevierd zónder – ik noem maar wat – jaarlijkse vliegtrips en tienduizenden autokilometers?’ Van Noppen doet een greep uit wat er in de loop van de jaren aan literatuur over christelijk geloof en zorg voor de schepping is gepubliceerd. Hij constateert dat heel veel publicaties onverwerkt zijn gebleven.

Wat hem betreft, is de kerk geroepen terug te keren: terug naar God en terug naar een eenvoudig leven. ‘Geloof het of niet: het zal ons leven niet verarmen, eerder verrijken. Het is een echte ontdekkingstocht: je doet ervaringen op die je niet voor mogelijk hield. Je hervindt het goede leven: je leert genieten van genoeg, van herstel van relaties; je ontdekt dat soberheid een verborgen glans heeft, je geniet samen van een (h)eerlijke maaltijd, je herwaardeert de natuur om de hoek, de smaak van het seizoen en de streek en de schoonheid van het Hollandse landschap.’

Van Noppen stuurde het pamflet aan enkele honderden predikanten/voorgangers uit verschillende kerkverbanden in Nederland en naar alle synodeleden van de Protestantse Kerk in Nederland, met het verzoek om het in hun eigen netwerk te verspreiden en te bespreken.

Download Messentrekkers bij de Nachtwacht

Praat via Facebook mee over dit pamflet.

Plastic Free February: een maand zonder plastic 12 januari 2023
In Memoriam – Willem Scheres (1946 – 2022) 15 december 2022
A Rocha nieuws
Climate Stewards lanceert CO2-calculator voor kerken  14 december 2022
Bidden voor biodiversiteit 7 december 2022