Seizoenswandelingen met bioloog Kees de Heer

10 februari 2020

A Rocha en Amarant zorgen jaarlijks voor een serie van vier seizoenswandelingen. Het gaat om vier totaal verschillende tochten, door vier verschillende landschappen, steeds in het bijpassende seizoen. De routes zijn 14-18 kilometer lang en we maken er steeds dagtochten van, die rond 10 uur beginnen en rond 17 uur eindigen. Het begin- en eindpunt is steeds een NS-station, met voldoende parkeerplaatsen in de buurt.

De vier seizoenswandelingen worden begeleid door Kees de Heer, bioloog en freelance journalist. Hij vertelt onderweg over natuur en landschap, aardkundige waarden en cultuurhistorie. Verder krijgt iedere serie seizoenswandelingen een thema dat op alle vier wandeldagen terugkomt. In 2020 gaan we vier keer op zoek naar bijzondere stenen. Aanmelden gaat via de link bij elke wandeling.

 

VOORJAARSWANDELING 7-3-2020

Motto: Langs zandgroeves en puinwaaiers

De Utrechtse Heuvelrug verdient de Unesco-status van ‘Geopark’ vanwege de forse reliëfverschillen en bijzondere bodems. Tussen Rhenen en Veenendaal tref je diverse zandgroeves, smeltwaterdalletjes, puinwaaiers en zwerfstenen. We doorkruisen bossen en heidevelden, tabaksplantages en landgoederen, totdat we belanden in het dorp van de turfstekers. Onderweg krijgen we prachtige vergezichten.

Startpunt: NS-station Rhenen

Eindpunt: NS-station Veenendaal-West

https://amarantreizen.com/reis/lentewandeling-langs-zandgroeves-en-puinwaaiers/

 

ZOMERWANDELING 20-6-2020

Motto: Jutten op rivierstrandjes langs de Waal

We beginnen met een korte stadswandeling door Nijmegen, daarna steken we de Waal over. Op de noordoever van de Waal tegenover Nijmegen is onlangs een nevengeul gegraven, die de piekafvoeren van de rivier kan beteugelen. Dit project levert een enorm waterbergingsgebied op met een bijzondere flora en fauna. We rekenen op kleurrijke planten en de bijbehorende nectarsnoepers. We kunnen naar hartenlust jutten op rivierstrandjes.

Start- en eindpunt: NS-station Nijmegen

https://amarantreizen.com/reis/zomerwandeling-jutten-op-rivierstrandjes-langs-de-waal/

 

HERFSTWANDELING 19-9-2020

Motto: Op zoek naar windkanters in het Gooi

Rond Hilversum liggen nog steeds uitgestrekte heidevelden, waar we de bloeiende struikhei natuurlijk niet kunnen missen. Onderweg kunnen we op zoek naar ‘windkanters’, stenen die door de wind een speciale vorm hebben gekregen. Halverwege passeren we Museum Hofland, dat een enorme stenencollectie toont. We rekenen op de eerste paddenstoelen, bessen en herfstbladeren.

Startpunt: NS-station Hilversum

Eindpunt: NS-station Hilversum Media Park of Bussum-Zuid

https://amarantreizen.com/reis/herfstwandeling-op-zoek-naar-windkanters-in-het-gooi/

 

WINTERWANDELING 7-11-2020

Motto: Dwalen door de ‘Keistad’

Amersfoorters staan te boek als ‘Keientrekkers’, dankzij een weddenschap over een reusachtige zwerfsteen die ze van de hei naar de binnenstad sleepten. Tegenwoordig kun je in de ‘Keistad’ stenen in soorten en maten bewonderen. We vullen de stadswandeling door Amersfoort aan met een verkenningstocht langs middeleeuwse vestingwerken en eeuwenoude buitenplaatsen.

Start- en eindpunt: NS-station Amersfoort Centraal

https://amarantreizen.com/reis/winterwandeling/

 

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023