Plastic Free February 2022 bijna van start

20 januari 2022

Voor het tweede jaar op rij voert A Rocha Nederland campagne voor Plastic Free February. De campagne is gericht op bewustwording rond het probleem van plastic afval en plastic productie. Deelnemers aan de actie worden aangemoedigd het gebruik van plastic in de maand februari zoveel mogelijk te beperken. A Rocha ondersteunt dit met een wekelijkse nieuwsbrief waar iedereen zich voor kan inschrijven. Daarnaast heeft A Rocha een online platform opgezet, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

De wereldwijde plasticproductie neemt nog steeds toe. In 2021 is naar schatting 400 miljoen ton plastic geproduceerd. De verwachting is dat dit zal stijgen naar 600 miljoen ton in 2025. Bijna 40% hiervan wordt gebruikt voor verpakkingen en slechts een deel hiervan wordt gerecycled. Jaarlijks komt tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Plastic is schadelijk voor dieren in het water en op het land, en een gezondheidsrisico voor de mens. Daarnaast draagt de productie en verbranding van plastic bij aan klimaatverandering (bron: PlasticSoupFoundation).

De afhankelijkheid van plastic is sinds de jaren 1950 wereldwijd sterk toegenomen. Dit is volgens Dave Bookless, theoloog bij A Rocha Internationaal, ook een theologische probleem. Hij zegt in een blog over plastic theologie: “Plastic, en met name wegwerpplastic, staat symbool voor onze gemakzucht, onze verslaving aan ‘meer’ en ‘nieuw’, onze onverzadigbare kooplust, onze afhankelijkheid van technologie en onze nonchalante productie van afval. Dit is een ontwrichting van wat het betekent om mens te zijn. We zijn gemaakt om in relatie met God, onze medemens, de schepping en onszelf te staan. En toch schaadt de manier waarop we plastic gebruiken al deze relaties”.

Tijdens Plastic Free February wil A Rocha daarom niet alleen het gebruik van plastic verminderen, maar ook de bezinning daarover op gang brengen. Martine van Wolfswinkel, projectleider bij A Rocha Nederland: “Afval is een ontwerpfout. We zullen de economie en alle daarbij komende productieprocessen veel meer circulair moeten inrichten, als een gesloten systeem, waarbij wat we nu afval noemen telkens weer hergebruikt wordt. Zo gaat het tenslotte ook in de natuur. En daar kun je thuis, in je eigen huishouden, al mee beginnen.”

Aanmelden voor Plastic Free February kan via de webstie van A Rocha. Onder de deelnemers wordt een mooi Zero Waste startpakketje verloot.

Meld je hier aan voor Plastic Free February

workshop kinderwerk 1 februari 2024
Uitbreiding leefgebied aardbeivlinder 24 januari 2024
A Rocha nieuws
Kom naar het A Rocha winterweekend 18 januari 2024
COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023