Christelijke jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering

3 december 2021

Meer dan 80% van de kerkelijke jongeren maakt zich grote zorgen over klimaatverandering. Ook vinden de jongeren dat er binnen de kerk te weinig over klimaatverandering gesproken wordt. Dat blijkt uit het Jongerenonderzoek dat in september en oktober is uitgevoerd door R2 Research in opdracht van A Rocha, MissieNederland, Tearfund Nederland, Micha Nederland, World Servants, EO BEAM, HGJB, Protestantste Kerk in Nederland en Groene Kerken. Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlandse christelijke jongeren van 15 tot en met 25 jaar waarvan 92% minstens één keer per maand naar de kerk gaat.

Kerken onvoldoende bezig met klimaatverandering

Onder de jongeren die zich zorgen maken over de toekomst, zijn zorgen over klimaatverandering, milieuvervuiling en oorlog/conflict zijn het sterkst toegenomen. Cornelis de Schipper, Tearfund Nederland: “Tweederde van de jongeren vindt het belangrijk dat christenen in actie komen, maar bijna de helft vindt dat de eigen kerk momenteel onvoldoende actie onderneemt. De komende periode gaan we dan ook graag in gesprek met kerken om te kijken welke rol kerkleiders hierin kunnen spelen.”

Jongeren missen steun en inspiratie bij kerken

Het belangrijkste doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de perceptie van christelijke jongeren op de toekomst, specifiek ten aanzien van de oorzaken van klimaatverandering en milieuvervuiling en de rol van de Nederlandse kerk daarin. Harmen Niemeijer, Micha Nederland: “We zien dat jongeren opstaan tegen onrecht koppelen aan hun geloof en dat klimaatverandering op dit moment de grootste zorg is. De grote uitdaging ligt nu bij de kerk om deze thematiek een plek te geven en daarover juist ook met de jongeren in gesprek te gaan, en ze ruimte te bieden. Een grote uitdaging, maar o zo nodig.”

Vervolgonderzoek

Om meer inzicht te krijgen in wat de jongeren missen in het leiderschap in hun kerk op het gebied van klimaatverandering, wordt er in januari een verdiepend vervolgonderzoek gedaan. Hierbij zullen jongeren en kerkleiders met elkaar in gesprek gaan. In februari verschijnen hiervan de resultaten.

Een overzicht van de uitkomsten van het onderzoek is hier te vinden: Overzicht resultaten jongerenonderzoek 2021. Neem voor het aanvragen van het volledige rapport contact met ons op via nederland @ arocha.org.

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023