Martine van Wolfswinkel aan de slag bij A Rocha

24 april 2018

Mijn naam is Martine van Wolfswinkel en ik ben per april 2018 voor de periode van een jaar aangesteld als coördinator van het programma ‘Hart voor de schepping’ van A Rocha.

Ik hoop dit jaar meer kerken te stimuleren zich te bezinnen op de schepping en zich te verdiepen in de verhouding tussen geloof en schepping. Maar ook om de schepping te beleven door de natuur in te gaan, én door de natuur dichter bij de kerk te brengen. Bijvoorbeeld door het natuurvriendelijk inrichten van de kerktuin, of van andere (groene) ruimte rondom de kerk. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar kan ook de verbinding met de buurt versterken.

Na mijn studie Tropisch Landgebruik in Wageningen woonde ik twaalf jaar met mijn gezin in de prachtige landen Peru en Tanzania. Nu we weer terug zijn in Nederland, ben ik de natuur hier opnieuw gaan waarderen. In Nederland is de natuur overal en grotendeels vrij toegankelijk! De wisseling van de seizoenen zorgt bovendien voor permanente verandering, zodat er altijd wel iets nieuws te vinden of te beleven is. Het zou geweldig zijn als kerken en christenen in Nederland zich hierover blijven verwonderen en zich ook steeds meer inzetten voor de natuur – Gods prachtige schepping.
Ik groeide op in Utrecht, en kreeg de liefde voor de natuur van jongs af mee. Van mijn moeder, die biologie studeerde, leerden we de namen van planten en bloemen. Ook boswandelingen in Amelisweerd waren vaste prik op de zondagmiddag. Voor de kinderen uit onze buurt had ik zelfs een ‘natuurclub’ opgericht, waarmee we de natuur in onze woonwijk verkenden! Met mijn eigen kinderen, die opgroeiden in Peru en Tanzania, leerde ik de namen van vogels, planten en bomen in onze omgeving daar. Mijn ervaring is dat je je pas echt ergens ‘thuis’ voelt als je ook de natuur om je heen kent en kunt benoemen.

Naast mijn werk voor A Rocha studeer ik theologie aan de ETA (Evangelisch College). Ik zoek in de theologie altijd de verbinding tussen kerk en omgeving. Juist de natuur – ook in een kerktuin – kan zo’n verbinding tot stand brengen. Daar zet ik mij het komend jaar graag voor in!

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023