Nature challenge van Janneke Lindenholz: zoek vleermuizen

27 april 2020

Janneke Lindenholz is al jaren betrokken als vrijwilliger bij de lokale A Rocha groep in Deventer. Deze week komt een van de opdrachten uit de A Rocha nature challenge van Janneke.

Janneke heeft veel ecologisch onderzoek naar vleermuizen gedaan en vindt het nog altijd leuk om vleermuizen te ontdekken. Voor haar werk moest ze regelmatig ’s nachts op pad om te zoeken naar ‘woningen’ van vleermuizen. Zo gauw het voorjaar is ingetreden kijkt Janneke rond de avondschemering weer uit naar rondvliegende vleermuizen. ‘Leuk om ze weer te zien, na een winter(slaap)periode!’

Leuk? Niet eng? Wat Janneke betreft helemaal niet: vleermuizen zijn nuttige muggeneters en ‘kijken’ met hun sonar, zodat ze niet tegen je aan kunnen botsen.  Met een speciaal apparaatje, een batdetecor, kun je de sonar van de vleermuis ‘vangen’ en omzetten naar een geluid die je als mens kunt horen.

Ontdekken waar vleermuizen wonen is best moeilijk. Het is flink speuren en soms wordt het werk beloond. Zo heeft Janneke weleens vleermuizen gevonden in voormalige defensiegebouwen.

Deze week komt een van de opdrachten in de A Rocha nature challenge van Janneke: zie jij ook vleermuizen vliegen? En kun je ontdekken waar ze misschien wonen?

A Rocha wandelroute in Bennekomse Bos 14 oktober 2020
The Justice Week 2 oktober 2020
A Rocha nieuws
Schoonmaakbeurt voor de aarde 19 september 2020
Carla Dik: ‘Samen Gods wereld mooi houden.’ 14 september 2020