Nature challenge van Janneke Lindenholz: zoek vleermuizen

27 april 2020

Janneke Lindenholz is al jaren betrokken als vrijwilliger bij de lokale A Rocha groep in Deventer. Deze week komt een van de opdrachten uit de A Rocha nature challenge van Janneke.

Janneke heeft veel ecologisch onderzoek naar vleermuizen gedaan en vindt het nog altijd leuk om vleermuizen te ontdekken. Voor haar werk moest ze regelmatig ‘s nachts op pad om te zoeken naar ‘woningen’ van vleermuizen. Zo gauw het voorjaar is ingetreden kijkt Janneke rond de avondschemering weer uit naar rondvliegende vleermuizen. ‘Leuk om ze weer te zien, na een winter(slaap)periode!’

Leuk? Niet eng? Wat Janneke betreft helemaal niet: vleermuizen zijn nuttige muggeneters en ‘kijken’ met hun sonar, zodat ze niet tegen je aan kunnen botsen.  Met een speciaal apparaatje, een batdetecor, kun je de sonar van de vleermuis ‘vangen’ en omzetten naar een geluid die je als mens kunt horen.

Ontdekken waar vleermuizen wonen is best moeilijk. Het is flink speuren en soms wordt het werk beloond. Zo heeft Janneke weleens vleermuizen gevonden in voormalige defensiegebouwen.

Deze week komt een van de opdrachten in de A Rocha nature challenge van Janneke: zie jij ook vleermuizen vliegen? En kun je ontdekken waar ze misschien wonen?

Zomer-seminars bij A Rocha Frankrijk 17 juni 2022
A Rocha loopt mee met klimaatmars op 19 juni 14 juni 2022
A Rocha nieuws
Podcast met Embert Messelink 3 juni 2022
Blog van de maand: Ode aan de boom 10 mei 2022