Nature challenge van Embert Messelink: eerste gierzwaluw

21 april 2020

Embert Messelink (48) is directeur van A Rocha en studeert theologie in Kampen. In voor- en najaar brengt hij geregeld wat uurtjes door op het Hazewater, een heideveld ten zuiden van Amersfoort. Met anderen telt hij daar doortrekkende vogels.

In de loop van de jaren heeft dat bijzondere vogelsoorten en aantallen opgeleverd. Op 24 februari 2014 zag Embert 399 kraanvogels in verschillende groepen overvliegen. Zo veel kraanvogels vliegen er zelden over midden-Nederland. Op 2 april 2016 vloog er een hop over de heide, die Embert nog net op de foto wist te krijgen.

De laatste tien dagen van april staan altijd in het teken van: de gierzwaluw. Wie ziet de eerste? De gierzwaluw is een algemene broedvogel in Nederland, die vooral in steden broedt. Gierzwaluwen brengen verreweg het grootste deel van hun leven vliegend door.

Deze week komt een van de opdrachten in de A Rocha nature challenge van Embert: probeer de eerste gierzwaluw te zien! Zelf zag hij afgelopen zaterdag al een paar gierzwaluwen vliegen. Het kan dus! Laat via Twitter of Facebook weten of je de gierzwaluw hebt gezien en gebruik de hashtag #arochanaturechallenge.

 

Climate Stewards en A Rocha lanceren Plastic Free February 3 december 2020
Winter nature challenge start op 21 december 3 december 2020
A Rocha nieuws
Blog: bedreigde diersoorten redden? 29 oktober 2020
Jan van der Stoep bestuurslid A Rocha Internationaal 24 oktober 2020