Debat: helpt religie in strijd tegen klimaatverandering?

5 maart 2021

Op dinsdagavond 9 maart wordt het Nationaal Religiedebat gehouden, dat online is te volgen. Het debat, een initiatief van dagblad Trouw en ForumC, draait om de vraag wat religie met klimaat te maken heeft. A Rocha directeur Embert Messelink is een van de sprekers.

Het klimaat verandert. Wetenschappers voorspellen weinig goeds: het ijs smelt, de zeespiegel stijgt. De biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en gebieden worden zelfs onleefbaar door droogte. Met name armen in het zuiden worden hierdoor getroffen. Natuurrampen nemen toe met nog meer vluchtelingenstromen tot gevolg.De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in.

Het is ‘alle hens aan dek’: alle krachten moeten worden gebundeld om deze enorme, collectieve uitdaging het hoofd te bieden. Hoe zit het met religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht in de klimaatacties? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie tussen de voor en tegenstanders van klimaatactie? En tot slot: is er nog hoop?

Andere sprekers zijn Mark Dekker, Eva van Urk-Coster, Cor Verkade, Ben Tiggelaar en Rikko Voorberg. Het debat is gratis online te volgen. Kijk voor meer informatie op http://www.nationaalreligiedebat.nl/.

 

 

Bomen planten langs de Alm met A Rocha Altena 16 maart 2021
Nature challenge voorjaar vanaf 22 maart 15 maart 2021
A Rocha nieuws
14 maart: gebedsbijeenkomst voor het klimaat (online) 11 maart 2021
Debat: helpt religie in strijd tegen klimaatverandering? 5 maart 2021