Debat: helpt religie in strijd tegen klimaatverandering?

5 maart 2021

Op dinsdagavond 9 maart wordt het Nationaal Religiedebat gehouden, dat online is te volgen. Het debat, een initiatief van dagblad Trouw en ForumC, draait om de vraag wat religie met klimaat te maken heeft. A Rocha directeur Embert Messelink is een van de sprekers.

Het klimaat verandert. Wetenschappers voorspellen weinig goeds: het ijs smelt, de zeespiegel stijgt. De biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en gebieden worden zelfs onleefbaar door droogte. Met name armen in het zuiden worden hierdoor getroffen. Natuurrampen nemen toe met nog meer vluchtelingenstromen tot gevolg.De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in.

Het is ‘alle hens aan dek’: alle krachten moeten worden gebundeld om deze enorme, collectieve uitdaging het hoofd te bieden. Hoe zit het met religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht in de klimaatacties? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie tussen de voor en tegenstanders van klimaatactie? En tot slot: is er nog hoop?

Andere sprekers zijn Mark Dekker, Eva van Urk-Coster, Cor Verkade, Ben Tiggelaar en Rikko Voorberg. Het debat is gratis online te volgen. Kijk voor meer informatie op http://www.nationaalreligiedebat.nl/.

 

 

Zomer-seminars bij A Rocha Frankrijk 17 juni 2022
A Rocha loopt mee met klimaatmars op 19 juni 14 juni 2022
A Rocha nieuws
Podcast met Embert Messelink 3 juni 2022
Blog van de maand: Ode aan de boom 10 mei 2022