Boek over natuur en geloof: ‘Vogels met een verhaal’

14 april 2021

Jaap Oosterhuis (47) studeerde landschapsecologie en theologie en is predikant in Hasselt. En hij kijkt al een leven lang naar vogels. In een meditatief boek verbindt hij de vogels met de wereld van geloof en kerk. Een origineel boek voor gelovige natuurliefhebbers, waarvan de winst helemaal ten goede komt aan het werk van A Rocha.

Wat heeft een steppekiekendief met de coronacrisis te maken? Of een bladkoninkje met jongeren die hun geloof verliezen? Op het eerste gezicht weinig. Toch ziet Jaap Oosterhuis wel degelijk verbindingen. ‘Kijkend naar de vogels heb ik zo vaak het gevoel dat de Schepper mij een spiegel voorhoudt. Toen ik in Winsum werkte heb ik een paar keer een ‘vogelpreek’ gehouden waarin ik mijn gedachten hierover uitwerkte. In dit boek heb ik veel van de beelden die in deze preken langskwamen verder uitgewerkt en er de nodige metaforen aan toegevoegd.’ Oosterhuis vlecht door de hoofdstukken heen bovendien tal van eigen vogelervaringen.

De steppekiekendief vloog over het huis van Oosterhuis toen hij zich opmaakte om de zoveelste begrafenis te leiden in de tijd dat het coronavirus volop om zich heen greep. En de bladkoningen die in het najaar in ons land belanden, zijn eigenlijk het spoor kwijt: ze horen een heel andere kant op te vliegen. Oosterhuis ziet er een metafoor in voor jongeren die in hun geloof niet in de voetsporen van hun ouders gaan. Laat je ze gaan? In Gods ogen is er in elk geval altijd een weg terug.

Jaap Oosterhuis geeft zijn boek uit in eigen beheer. Het boek verschijnt in mei in een eenmalige oplage. Je kunt het boek tot uiterlijk 30 april via de website van A Rocha bestellen. De auteur doneert voor ieder verkocht exemplaar 10 euro aan A Rocha.

Bekijk hier de Inhoudsopgave en voorwoord van ‘Vogels met een verhaal’

Steun het werk van A Rocha en bestel ‘Vogels met een verhaal’. Je maakt dan gebruik van de voorinschrijving en ontvangt het boek in de tweede helft van mei.

 

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023