Leven met de lockdown

21 mei 2020

Een groot deel van de wereld heeft te maken met een lockdown als gevolg van het coronavirus. Ook de A Rocha-teams in diverse landen ervaren de gevolgen. Vooral in de landen waar de gezondheidszorg onderontwikkeld is en waar mensen hun inkomen zien wegvallen. Een update.

De werkzaamheden van de medewerkers van A Rocha India zijn beperkt tot het centrum waar ze wonen en werken. Er kan op dit moment geen veldwerk plaatsvinden en bezoeken van scholen voor milieueducatie zijn geannuleerd, wat een verlies aan inkomsten betekent voor het werk van A Rocha hier.

In Kenya is het A Rocha centrum Mwamba gesloten en veel medewerkers zijn thuis. Het stilleggen van toerisme en het daaruit voortvloeiende inkomstenverlies zal de komende maanden grote gevolgen hebben voor de financiën. Hoewel het veldwerk in het bos door kan gaan, is al het andere projectwerk tot stilstand gekomen. Echter, de lockdown met een entomoloog van de National Museum of Kenya heeft zo zijn voordelen: de waarneming van een vlinder in Mwamba die potentieel nieuw is voor de wetenschap!

Nu de armoede toeneemt en het belang van schoon water en goede sanitaire voorzieningen groter is dan ooit, blijkt het duurzame levensonderhoudsprogramma van A Rocha Uganda van onschatbare waarde. Tippy-kranen bieden een waterbesparende oplossing en zorgen voor een goede handhygiëne. De bio-sand filters zorgen voor schoon en veilig drinkwater, zonder bomen te hoeven kappen voor houtskool. Nabisere Esther uit Kampala is dankbaar voor haar waterfilter: “Tijdens deze afsluiting hebben we bijna geen inkomen. Ik dank God dat mijn familie genoeg drinkwater uit het filter kan halen zonder geld uit te geven aan houtskool om het te koken.”

In Peru geldt er een strikt uitgaansverbod en is er een lockdown ingevoerd, waardoor het team van A Rocha Peru niet in staat is om veldwerk te doen. Het Dry Forest-project komt daarmee in gevaar. Er is een groot risico dat de herbeboste gebieden verslechteren en afsterven door gebrek aan irrigatie en onderhoud, wat ook grote financiële gevolgen zal hebben. A Rocha Peru onderzoekt nieuwe manieren om vergaderingen en workshops te houden via virtuele leerplatforms en sociale media.

De regering van Ghana heeft de beperkingen op het verkeer opgeheven in delen van het land die gedeeltelijk waren afgesloten. A Rocha Ghana helpt de gemeenschappen waarmee het werkt in hun strijd tegen corona door bewustzijn- en educatieprojecten en door desinfecterende middelen en emmers aan te bieden aan gezinnen die geen stromend water hebben.

Het belang van het welzijn van mens en planeet is groter dan ooit. Wil je de medewerkers van de A Rocha teams wereldwijd meenemen in jullie gebeden? Alvast hartelijk dank.

 

In Winneba distribueert A Rocha Ghana hygiëneproducten en emmers om gemeenschappen in de buurt van de Muni Pomadze Ramsar-site te ondersteunen in hun strijd tegen COVID-19 (foto Jacqueline Kumadoh Mbawine / A Rocha Ghana).

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023