Leonardo DiCaprio pleit voor behoud Atewa-oerwoud

22 februari 2021

Acteur Leonardo DiCaprio heeft via Twitter opnieuw aandacht gevraagd voor de A Rocha campagne om het Atewa-oerwoud in Ghana te beschermen. Hij roept de Ghanese regering nogmaals op om het bauxietmijnproject midden in het Atewa Forest Reserve te staken.

Van wereldwijd belang
Het Atewa-oerwoud is een uniek ecosysteem en het leefgebied van ongeveer 50 soorten zoogdieren (waarvan de meeste worden bedreigd), meer dan 1000 soorten planten, minstens 230 soorten vogels en meer dan 570 vlinders, inclusief soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Bovendien levert het bos schoon drinkwater aan bijna 5 miljoen Ghanezen.
In een 2 minuten durende video laat de wereldberoemde acteur zien dat het bos een van de onvervangbare plekken op aarde is die de planeet in leven houdt.

Bauxietwinning
De zorgen van Leonardo DiCaprio zijn gebaseerd op de plannen van de Ghanese regering om bijna 165 miljoen ton bauxiet, bedekt door het bergbos, te exploiteren. In 2017 sloot de Ghanese overheid een financiële overeenkomst met China, waarin zij enkele bosgebieden, waaronder het Atewa-oerwoud, ter beschikking stelt voor bauxietwinning. In november 2019 zijn de bouwwerkzaamheden gestart. Om bauxiet te winnen moet de volledige oppervlaktelaag van de grond verwijderd worden. Dat betekent dat het bos volledig verloren gaat, samen met de unieke biodiversiteit.

A Rocha Ghana
A Rocha Ghana vecht al jaren tegen het mijnbouwproject. “De ongelooflijke biodiversiteit en het bijbehorende ecosysteem zijn van onschatbare waarde”, zegt Daryl Bosu van A Rocha Ghana. “Het is de hoogste tijd om te investeren in langdurige bescherming van het Atewa-oerwoud. Dat is niet alleen in het belang van de inwoners van Ghana, maar in het belang van al het leven op aarde.”
Op 13 januari 2019 heeft A Rocha Ghana de overheid voor de rechter gedaagd om het exploitatieproject te stoppen. Deze stap werd gesteund door 20 andere maatschappelijke organisaties. In 2016 publiceerde A Rocha in samenwerking met IUCN NL een rapport waaruit bleek dat bescherming van het Atewa-bos als een nationaal park met bufferzone daaromheen economisch meer oplevert dan ontginning. Lokale gemeenschappen in het gebied zouden sterk van bescherming van het gebied profiteren.

Miljarenbedrijven spreken zich uit voor bosbehoud
Ook drie grote internationale bedrijven hebben deze maand per brief hun zorgen geuit over bauxietwinning in het Atewa-bos. BMW Group, Tetra Pack en Schüco International zeggen deze grondstof niet te accepteren als de winning ervan gepaard gaat met de te verwachten catastrofale en onomkeerbare gevolgen voor de biodiversiteit en watervoorziening in Ghana.

Voor meer informatie over het werk van A Rocha Ghana, ga naar de website

of teken de petitie. Voor meer informatie op onze internationale website, klik hier.

#SaveAtewaForest #AtewaTillEternity #ARochaGhana

 

 

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023