Fietstocht levert adviezen op voor groenere kerktuinen

6 mei 2019

Op zaterdag 30 maart stapten de leden van drie A Rocha werkgroepen op de fiets voor de Groene Kerktuinen Route. In Den Haag, Veenendaal en Altena ging de fietsroute langs een aantal kerken in de omgeving. Bij elke kerk werd door middel van de EKO-scan (het Ecologisch Kerktuinen Onderzoek) gekeken naar kansen voor natuur, zowel in de ruimte rond de kerk als aan het gebouw zelf. Kerktuinen en -gebouwen bieden vaak kansen voor insecten zoals bijen en vlinders, maar ook voor vogels en kleine zoogdieren zoals egels en vleermuizen. Door aanpassingen in de beplanting en het vervangen van stenen door groen is al veel mogelijk. Door middel van speciale dakpannen of nestkasten kunnen gebouwen nest- of rustgelegenheid bieden aan mussen, zwaluwen en vleermuizen.

De werkgroepen zullen op basis van de EKO-scan aan de kerken een advies voor een natuurvriendelijke inrichting van de kerktuin presenteren. Hier alvast wat foto’s en ideeën!

 

 

 

 

 

 

 

Rondom deze prachtige kerk (foto’s boven) is veel ruimte. Er is hier gekozen voor grind onder de bomen: weinig onderhoud, maar wel waterdoorlatend. Maar stel je eens voor: een groene tuin rondom de kerk, waar vogels en andere dieren rondscharrelen. Dit kan mooi gecombineerd worden met nestkasten in de bomen. Ook de oude begraafplaats biedt kansen voor natuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verbouwing van de kerk kan een mooie aanleiding zijn om ook de kerktuin opnieuw in te richten (foto linksboven: een leeg stuk tuin na verbouwing). Veel kerken kiezen voor gras en struiken, maar vaak is er ook nog wel ruimte (te maken) voor bloeiende planten. Of een stukje grond waar wilde bloemen gezaaid kunnen worden! Hier zijn zeker nog mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogels maken graag gebruik van gebouwen voor nestgelegenheid. In de toren hebben ze zo te zien hun intrek al genomen. Al laat dat wel zijn sporen na… Een dakpannen dak biedt kansen voor mussen. Een aantal dakpannen kan daarbij vervangen worden door mussendakpannen of er kan een vogelvide worden geïnstalleerd.

 

 

 

Zomer-seminars bij A Rocha Frankrijk 17 juni 2022
A Rocha loopt mee met klimaatmars op 19 juni 14 juni 2022
A Rocha nieuws
Podcast met Embert Messelink 3 juni 2022
Blog van de maand: Ode aan de boom 10 mei 2022