EKO-scan: kansen voor natuur rond kerken

5 oktober 2018

A Rocha lanceert het Ecologisch Kerktuinen Onderzoek (EKO). Met deze quickscan kan iedereen aan de slag om de beste kansen voor natuur rondom het eigen kerkgebouw snel in kaart te brengen.

De scan is in te vullen via de homepage van deze website door kerkenraden, commissies of kerkleden. Door een aantal eenvoudige vragen kan A Rocha met behulp van ecologen bepalen wat de beste kansen zijn voor natuur. Zit er een verbouwing van de kerk aan te komen? Dan is het wellicht mogelijk om eenvoudige voorzieningen voor vleermuizen en gierzwaluwen mee te financieren. Ligt de kerk in de buurt van een natuurgebied? Dan kan de kerktuin de natuurwaarden in dat gebied wellicht versterken. Andere vragen richten zich op kansen voor bloeiende heesters en of er vrijwilligers zijn die zich willen inzetten voor het beheer van de kerktuin. Gemeenteleden of kerken die de EKO-scan invullen, krijgen binnen enkele weken een deskundig advies toegemaild.

A Rocha heeft de EKO-scan ontwikkeld in het kader van het programma Hart voor de schepping, dat zich ook met verdiepende materialen en excursies richt op kerkelijke gemeenschappen. Coördinator Martine van Wolfswinkel:  ‘Deze scan is een hulpmiddel voor kerken die zorg voor Gods schepping rondom hun kerkgebouw zichtbaar willen vormgeven. Onze droom is dat er een netwerk van groene kerktuinen ontstaat.’

 

workshop kinderwerk 1 februari 2024
Uitbreiding leefgebied aardbeivlinder 24 januari 2024
A Rocha nieuws
Kom naar het A Rocha winterweekend 18 januari 2024
COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023