Duurzame bucketlist app helpt bij het maken van duurzame keuzes

16 november 2021

Duurzaam leven wordt weer een stukje overzichtelijker en leuker met de komst van een nieuwe ‘Duurzame Bucketlist App’. Via www.duurzamebucketlist.nl krijg je hem in no time op je smartphone. De app telt tientallen kleine en grotere activiteiten om te meten waar je staat en om samen of alleen verder te verduurzamen.  

De app is een gezamenlijk initiatief van A Rocha, Groene Kerken, Stabilitas, Micha Nederland en Climate Stewards. Het initiatief sluit aan bij hun doel om christenen te ondersteunen in de zorg voor de schepping. De app is daarin een nieuwe tool, die individueel of in groepsverband gebruikt kan worden.

Stap voor stap
De app wil duurzaam leven bewust opknippen in kleine, haalbare stappen. “Wat je soms ziet, is dat mensen geraakt worden door de ellende die klimaatverandering met zich meebrengt, en in één keer de wereld willen redden. Maar dan loop je onherroepelijk vast en dat werkt dan juist demotiverend.” Aldus Harmen Niemeijer van Micha Nederland. Gebruikers zullen merken dat ze ongemerkt toch al duurzame dingen doen. De Duurzame Bucketlist geeft ze de mogelijkheid om stap voor stap verder te gaan op de weg van verduurzaming. Daarom is onze boodschap: ‘Doe het stap voor stap. Begin bij één ding dat haalbaar voor je is en kies daarna weer een volgend actiepuntje uit.’”

Samen
De Duurzame Bucketlist is ooit gestart als persoonlijke duurzaamheidslijst van Gert Olbertijn (Stabilitas) en vervolgens door Micha uitgebracht in posterformaat. Deze is nu doorontwikkeld tot een leuke app waarin je structureel aan de slag kan gaan met duurzaamheidsdoelen. Niemeijer: “Doordat je een groep aan kunt maken, kun je vrienden of gemeenteleden uitnodigen om mee te doen. Onze ervaring is dat duurzaam leven een lange adem vraagt en samen houd je elkaar gemotiveerd. We hopen dat het ook mooie gesprekken op gang zal brengen onderling: welke keuzes maak je, wat drijft je, wat houd je tegen als het gaat om duurzaam leven?”

Geen moeten, maar willen

De organisaties hebben bewust voor de opzet van een bucketlist gekozen. De Duurzame Bucketlist App wil mensen die graag aan de slag willen met duurzaam leven ondersteunen. Niemeijer: “Duurzaam leven houd je alleen vol als je het vanuit een diep verlangen doet om beter te zorgen voor de schepping en voor je medemens. Dan is het geen kwestie van moeten meer, maar van willen!”

De app is vanaf nu te vinden op www.duurzamebucketlist.nl

Plastic Free February 2022 bijna van start 20 januari 2022
Deelnemers gezocht voor vervolgonderzoek jongeren en klimaat 5 januari 2022
A Rocha nieuws
Christelijke jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering 3 december 2021
Twee nieuwe vacatures voor jongeren bij A Rocha Frankrijk 26 november 2021