Climate Stewards lanceert CO2-calculator voor kerken 

14 december 2022

A Rocha’s klimaatprogramma Climate Stewards lanceert vandaag hun CO₂-voetafdruk calculator: 360°carbon. Met deze gratis tool kunnen kerken eenvoudig hun voetafdruk berekenen op het gebied van energiegebruik, vervoer van en naar de kerk, afval, water en inkoop van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. De tool is ook geschikt voor kleine goede doelen en organisaties. 

Ook kerken hebben een rol te spelen bij het behalen van de klimaatdoelen van de Nederlandse overheid: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Ze hebben een voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid en zijn een voorbeeld voor de maatschappij. Door te onderzoeken wat binnen je kerk de meeste uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt, kun je als kerk gericht maatregelen nemen om die uitstoot te verminderen. 

Groene stappen zetten

Steeds meer kerken zijn bezig met de vraag wat ze kunnen doen om duurzaam te zijn. Velen komen op het pad van GroeneKerken, een organisatie die kerken stimuleert te verduurzamen en groener te worden. Door gebruik te maken van 360°carbon kun je bijhouden hoeveel minder CO2-uitstoot je hebt door groene stappen die gezet worden. Door dit jaarlijks te doen kun je goed bijhouden hoe je kerk aan het verduurzamen is. De overgebleven CO2-uitstoot kun je vervolgens compenseren via Climate Stewards. Daarmee steun je projecten die niet alleen CO2 opslaan of CO2 uitstoot verminderen, maar die ook de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden verbeteren. Annemarthe Westerbeek (directeur) “Juist als kerk is het belangrijk om zichtbaar stappen te zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Zorgen voor je naasten is ook zorgen voor de schepping”.

Carla Dik-Faber (projectleider GroeneKerken): ‘Veel kerken en geloofsgemeenschappen willen zich inzetten voor Gods mooie schepping. De CO2 calculator is een goed instrument voor kerken om in kaart te brengen wat hun CO2 uitstoot is. Als kerken weten waar zij CO2 uitstoten, kunnen zij ook stappen zetten om die uitstoot te verminderen. Op die manier kun je als kerk bijdragen aan een betere, rechtvaardige wereld. En ben je een voorbeeld voor je gemeenschap van gelovigen’.

Gratis online tool

Climate Stewards UK heeft deze tool ontwikkeld en daar doen al meer dan 1200 kerken mee. Nu is deze tool dus ook in Nederland beschikbaar. 360°carbon is te vinden op de website www.360carbon.org/nl-nl

Benieuwd hoe een kerk hiermee aan de slag gaat? Lees het artikel met de ervaring van Koningskerk in Zwolle: https://www.climatestewards.nl/lancering-360carbon 

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023