A Rocha lanceert lespakket voor christelijke basisscholen

20 mei 2021

16 themalessen over natuur, klimaat en geloof

Petra Crofton, vrijwilliger van het eerste uur bij A Rocha, heeft een christelijk kinderboek geschreven: ‘Het geheime dagboek van eco-girl Christi’. Tegelijkertijd met de publicatie van dit boek op 25 mei, lanceert A Rocha een uniek lespakket voor christelijke basisscholen. Uniek vanwege de combinatie van natuur en geloof; nog niet eerder was er een lespakket voor christelijke basisscholen, geschreven vanuit liefde en verwondering voor de schepping. Uniek ook vanwege de samenwerking tussen Petra, A Rocha Nederland en Royal Jongbloed.

A Rocha maakt zich sterk voor een zorgzame omgang met heel de schepping. Zorg voor de schepping raakt ook ons dagelijkse leven. Natuur in binnen- en buitenland wordt het meest bedreigd door wat we eten, hoe we ons vervoeren en wat we kopen. We hechten daarom veel belang aan bewustwording. Dit lespakket sluit goed aan bij onze kernwaarde ‘Conservation’: we doen onderzoek met het oog op bescherming en herstel van de natuur. Daarnaast vinden we natuureducatie – voor jong en oud – van groot belang.

Gratis lespakket
Het educatieve programma bestaat uit 16 themalessen met opdrachten die kennis over de natuur, aandacht voor een duurzame wereld en geloof combineren. Op die manier maken de kinderen op een leuke, interactieve manier kennis met thema’s als wetenschap, schepping en klimaat. Van vogeltrek tot echolocatie, van plastic soep, biologische landbouw tot vragen als ‘Hoe erg is de klimaatcrisis’ en ‘Wat zegt de Bijbel over zorgen voor de schepping’ en ‘Wat kunnen we zelf doen?’, deze onderwerpen komen allemaal aan de orde. Leerkrachten kunnen zelf kiezen welke thema’s ze willen behandelen en welke opdrachten ze willen gebruiken. De lessen volgen het verhaal en de infoblokjes in het boek.

Speciale website
Via de speciale website www.lespakketchristi.nl kunnen scholen de lessen gratis downloaden. Naast de 16 lessen is de website verrijkt met allerlei extra’s die onder het kopje bonusmateriaal te vinden zijn: recepten, quizzen, extra lesmateriaal, YouTubefilmpjes, en meer. Om ook echt in actie te komen voor de natuur, kunnen scholen een A Rocha project steunen! Er staan drie A Rocha sponsorprojecten op de website die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.

De website en het gratis lespakket zijn tot en met juli 2024 actief en de lessen mogen ook gerust door kinderwerkers en ouders/verzorgers gedownload worden.

Kinderboek eco-girl Christi
Dit spannende en avontuurlijke verhaal draait om een meisje dat sterke milieu-idealen heeft, maar ook aanloopt tegen de lastige kanten ervan. Ze heeft met haar klas een reis gewonnen naar Ecuador, maar wil ze echt in het vliegtuig stappen? Door het boek heen komt een scala aan natuur- en milieuthema’s voorbij. Het boek is te lezen als vervolg op het succesvolle ‘Het geheime logboek van topnerd Tycho’. Het boek is te bestellen bij Royal Jongbloed en is verkrijgbaar bij de christelijke boekhandels. Klik hier om naar de website van Royal Jongbloed te gaan. Hieronder de boekpresentatie van eco-girl Christi.

 

Aanbevelingen

Dit zeggen PABO-leraren en studenten van de CHE over het lespakket:
‘Wat een geweldig idee om vanuit christelijk perspectief en identiteit vakoverstijgende lessen te geven. Heel leuk! Ook een heel leuk thema en goed vormgegeven.’

‘Ik ga hier zeker gebruik van maken in mijn lessen! Heel inspirerend.’

‘Heel veel weetjes. Dat vinden kinderen leuk en ik heb zelf ook veel geleerd.’

‘Toegankelijk en relevant materiaal’

‘Inclusieve methode’

‘Erg fijn dat je als leerkracht zelf kunt kiezen wat je wilt gebruiken.’

‘Heel mooi hoe de Bijbel hierin wordt verwerkt’

‘Sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen’

Corien Oranje, theoloog en kinderboekenschrijver over het boek: ‘Wat leuk als een van de personages uit je boek een eigen verhaal krijgt! Eco-girl Christi (de goede vriendin van topnerd Tycho) houdt tijdens haar wereldreis een dagboek bij, en het is een genot om te lezen. De Nederlandse Greta Thunberg beleeft een avontuur dat tot de laatste pagina spannend blijft én je aan het denken zet!

Tot slot
Nog even alle links op een rijtje:

Link naar de website waar het lespakket gratis te downloaden is: www.lespakketchristi.nl
Link waar het kinderboek te bestellen is: Royal Jongbloed
Flyer (pdf): A5_flyer_online DEF
Link naar social media eco-girl Christi: Facebook en Instagram
Link naar bonusmateriaal op de website
Link naar de A Rocha sponsordoelen
Link naar het artikel over Petra in de A Rocha nieuwsbrief (pdf) – volgt binnenkort

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023