Landelijke natuurwerkdagen 1 & 2 november 2024

Als A Rocha Nederland doen we ook dit jaar weer mee met de nationale natuurwerkdagen. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november gaan er in heel Nederland meer dan 15.000 mensen aan de slag bij meer dan 500 natuurklussen. Kom snoeien, wroet met je handen in de aarde om bollen te planten, ontdek je eigen kracht tijdens het wilgen knotten of bouw mee aan een duurzame takkenril. En vooral, geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur. Wist je dat je geen ervaring of kennis nodig hebt om mee te doen? Lees verder om te ontdekken waarom én waar je zelf ook aan de slag kunt.

Waarom organiseren we deze natuurwerkdagen?

Onze lokale groepen werken vele zaterdagen in het jaar in het stuk natuur dat ze als lokale groep beheren. Dit doen ze met veel plezier en toewijding. Je kan even praktisch je handen uit de mouwen steken voor de natuur, je hebt goede gesprekken met de andere vrijwilligers en als je vaker terugkomt zie je ook resultaat van je werk! De landelijke natuurwerkdagen zijn daarom een mooie manier om ook anderen te laten zien wat we doen en hoe je mee kan helpen. Op de website van de landelijke natuurwerkdag worden een paar mooie voorbeelden gegeven die we graag met jullie delen. Want wat schiet de natuur er eigenlijk mee op dat wij dit doen?

“Op de Natuurwerkdag ga je wilgen knotten, heide of poelen opschonen, insectenhotels bouwen of een takkenril maken. Kleinschalige werkzaamheden, maar essentieel voor de planten en dieren die in het landschap leven. Neem knotwilgen. Door de wilgen elke paar jaar te snoeien, behouden ze hun karakteristieke vorm en vallen ze niet om. Oude knotbomen bieden schuilgelegenheid en voedsel aan tal van insecten en vogels, zoals steenuil, mussen en mezen.

Heide is een typisch cultuurlandschap, dat zonder onderhoud dicht zal groeien. En juist dat open landschap is essentieel voor soorten als hazelworm en zandhagedis, die de zon nodig hebben om op te warmen. Schapen kunnen de heide uitstekend kort houden, maar het verwijderen van ongewenste boompjes is tijdrovend handwerk. En daar komt de vrijwilliger om de hoek kijken!”

Waarom laat je de natuur niet gewoon z'n gang gaan?

Deze vraag horen we regelmatig. De natuur in Nederland is geen wilde natuur en de invloed van de mens is overal zichtbaar. Als we niks doen, neemt de hoeveelheid plant- en diersoorten (biodiversiteit) nog meer af. We krijgen meer van hetzelfde, met de snelst groeiende, vaak uitheemse planten eerst. En als er een plantensoort verdwijnt, verdwijnen ook de dieren en planten die deze soort nodig hebben. De natuur raakt verder uit balans. Dit geeft meer risico’s op plagen, ziektes en overlast voor mensen. Daarom steken onze lokale groepen regelmatig de handen uit de mouwen.

Meewerken met een lokale groep van A Rocha

Een aantal van onze lokale groepen doet mee op zaterdag 2 november met de landelijke natuurwerkdagen. Hieronder vind je een overzicht van de klussen die A Rocha doet, deze lijst wordt aangevuld. Je hoeft geen natuurkenner te zijn, een portie gezonde werklust en enthousiasme is genoeg. In bijna alle gevallen kunnen kinderen gezellig mee.

Mocht je niet in de buurt wonen van één deze acties dan kan je je natuurlijk ook aansluiten bij een andere klus die wordt aangeboden via natuurwerkdag.nl 

november 2024
nov 02
02 november 2024
Remiseterrein Nieuwegein, Remiseweg
Nieuwegein,

Vanaf september 2022 mogen we met elkaar zorg dragen voor een stuk land. Op de kruising water, snelweg, industrie en woonwijken ligt een klein oud vergeten natuurgebied achter de tram […]

nov 02
02 november 2024
bosrand Ginkelse Hei, Verlengde Arnhemseweg 101
Ede, 6718 SM

Werkgroep A Rocha Ede verwijdert met name jonge dennetjes en beukjes en Amerikaanse vogelkers-struiken in het Beekdal aan de bosrand van de Edese Ginkelse Hei. We doen dit om de […]