Zoogdieren

Ook in Nederland komen wilde zoogdieren voor. En dat zijn er meer dan je denkt! Je moet er alleen wel even naar op zoek. Deze week ontdek je welke zoogdieren er in Nederland te vinden zijn en waar je dan het beste kan gaan kijken!

Download de nature challenge van deze week hier: Week 6 – Zoogdieren

Foto van PxHere

Dag 1 – Zoogdieren in Nederland

Wat ga je doen: Je gaat ontdekken welke zoogdieren in Nederland voorkomen.

Tip: Hou een lijstje bij van zoogdieren die je hebt gezien. Dit kan heel handig met de apps van waarneming.nl: ObsMapp voor Android en iObs voor Apple. Hiermee kun je ook allerlei ander diersoorten invoeren (ga naar ‘lijsten’ en voeg soortgroepen toe). De apps zijn ook offline te gebruiken. Je hebt er wel een account op waarneming.nl voor nodig.

Tip: Bedenk alvast welk zoogdier je morgen wil gaan zien. Waarschijnlijk moet je er extra vroeg voor opstaan!

Dag 2 – Op zoek naar zoogdieren in je buurt

Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar wilde zoogdieren in je eigen omgeving

Tip: Om zoogdieren te zien moet je heel stil zijn. Het helpt ook om niet met de wind in je rug te lopen, want dan worden geluiden en je geur richting de dieren geblazen.

Dag 3 – Vleermuizen 

Wat ga je doen: Je gaat overdag op zoek naar gaten in bomen en kleine spleetjes in je huis. Rond de avondschemering ga je naar buiten om te kijken of je vleermuizen ziet. De challenge van vandaag is gemaakt door Janneke Lindenholz, vrijwilliger bij A Rocha en vleermuiskenner.

Sommige vleermuizen leven in bomen (in een holte of achter schors). Andere vleermuizen wonen in huizen. Er is geen reden om bang te zijn voor vleermuizen. Vleermuizen eten muggen en zijn daarom juist heel nuttig ?.

Opdracht voor overdag:

Voor ’s avonds:

Meer over vleermuizen:

Dag 4 – Zoogdieren in de tuin

Ook in je tuin kun je zoogdieren tegenkomen, zoals egels, muizen en eekhoorns. Vandaag een paar tips over het aantrekkelijk maken van je tuin voor eekhoorns en egels. Heb je ze al in je tuin? Probeer dan eens een foto te maken en deel het via #arochanaturechallenge op Facebook, Twitter of Instagram!

Dag 5 – Dieren thuis en op de boerderij

Wat ga je doen: Je gaat dieren op de (kinder)boerderij bekijken

Veel zoogdieren worden gehouden omdat ze nuttig zijn voor de mens. Zo werden paarden lang geleden al gebruikt vanwege hun trekkracht, ezels om lasten te dragen, koeien voor melk en vlees, schapen voor wol, melk en vlees, geiten voor melk, en varkens voor vlees. Ook honden, katten en andere huisdieren worden gehouden als gezelschapsdieren, en vanwege hun nut voor de mens (katten vangen muizen, honden bewaken).

Ook veel huisdieren zijn zoogdieren. Denk aan honden, katten, hamsters, muizen, ratten, cavia’s en (tamme) konijnen. Misschien heb je zelf wel een huisdier.

Tip: Vraag eens of je voor iemand de hond kan uitlaten. Vanwege het coronavirus kunnen sommige mensen nu hun huis niet uit, maar honden hebben elke dag beweging nodig. Een mooie manier om te helpen!

Tip: Dierenwelzijn is belangrijk voor alle dieren. Voor huisdieren, maar zeker ook voor boerderijdieren. Let daarom bij het kopen van vlees op het keurmerk voor dierenwelzijn BeterLeven. Hoe meer sterren, hoe groter het welzijn voor de dieren. Overweeg ook om minder vlees, melk en andere dierlijke producten te eten. Het leven van dieren is kostbaar!

Wist je dat…

Wat A Rocha doet

Ook A Rocha zet zich in Nederland en daarbuiten in voor de bescherming van natuurgebieden waar wilde (zoog)dieren voorkomen, zoals in:

Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! Gebruik #arochanaturechallenge.

A Rocha steunen? Geef een gift of word donateur! Ga voor meer informatie naar: arocha.nl/nl/steunen/

Gewone grootoorvleermuis. Foto: D. Tuitert

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023