Natuur in beweging

De natuur is voortdurend in beweging, zeker in het voorjaar. Bomen lopen uit en gaan bloeien, vlinders en libellen komen tevoorschijn, trekvogels komen terug uit het zuiden en bijen laten zich zien. Als je oplet, is er in de natuur elke dag wel iets nieuws te beleven. Daarom komen er deze week verschillende onderwerpen langs, die allemaal gaan over verandering en planten en dieren die je juist nu (weer) kan zien. Met op dag drie een mooie challenge van Embert Messelink, vogelliefhebber en directeur van A Rocha!

Download de challenge van deze week hier: Week 5 – Natuur in beweging

Boerenzwaluw. Foto: PxHere

Dag 1 – Bijen

Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar bijen in je buurt of tuin

Afgelopen weekend was de Nationale Bijentelling. Misschien heb je wel meegedaan en een half uur lang de bijen in je achtertuin geteld. Vandaag ga je in je tuin of in je buurt op zoek naar bijen.

Tip: Bijen vind je makkelijker bij zonnig weer.

Tip: Op de website van de bijentelling vind je een handige bijengids. Plus filmpjes van verschillende soorten bijen, om mee te oefenen.

Tip: Meer weten over bijen, en welke bloemen je kan planten of zaaien om de bij te helpen? Kijk dan hier.

Dag 2 – Wat bloeit er in april?

Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar bloeiende bloemen en planten in je buurt

In april beginnen heel veel bloemen, bomen en struiken te bloeien. Op floravannederland.nl worden 78 soorten genoemd met april als beginmaand van de bloei. In week 2 van de A Rocha nature challenge heb je al gekeken naar bloeiend bloemen. Vandaag ga je kijken of er nieuwe bloeiers bij zijn gekomen.

Tip: Kijk nog eens bij de tips en links van week 2 van de A Rocha nature challenge.

Dag 3 – Trekvogels 

Wat ga je doen: Je ontdekt een aantal vogels die in deze periode naar Nederland komen en leert ze te herkennen. De challenge van deze dag is gemaakt door Embert Messelink, directeur van A Rocha. Hij telt iedere week trekvogels bij Amersfoort en een heeft echte challenge voor je!

Elk voorjaar komen er weer trekvogels vanuit Afrika en Zuid-Europa naar Nederland, om hier te broeden en de zomer door te brengen. Andere trekvogels komen langs ons land, en trekken verder naar het noorden. Een aantal soorten trekt juist in deze weken door: van half april tot de eerste helft van mei. Met name aan de kust is de vogeltrek op goede dagen spectaculair om te zien. Lees hier meer.

Online tip: in het hele land worden geregeld vogeltrektellingen gehouden. Kijk op deze kaart voor een actueel beeld van de zichtbare vogeltrek, door op een locatie te klikken.

Tip: doortrekkende vogels zien kan overal. Ga eens een uurtje posten in de buurt, bij voorkeur vroeg op de dag. Een plek langs water, bos of heide kan helpen. Kijk of je vogels ziet vliegen. Welke kant gaan ze op? Zie je een patroon in de route of richting die ze vliegen? Zijn de vogels groot of klein? Kun je sommige soorten herkennen?

Tip: Kijk hier voor een overzicht van wanneer trekvogels naar Nederland komen.  Of download deze overzichtelijke kaart: Voorjaarstrek_wanneer komen vogels aan

Dag 4 – Veranderingen bijhouden in je tuin en buurt

Wat ga je doen: Je gaat bijhouden welke soorten er voorkomen in je tuin of buurt.

Wanneer je aan je huis of eigen buurt gebonden bent, kun je makkelijker bijhouden welke dier- en plantensoorten er allemaal voorkomen in je tuin of buurt. Daarvoor vandaag een aantal suggesties.

Tip: Voor een beginnend teller/waarnemer is de Jaarrond tuintelling makkelijker en gebruiksvriendelijker. Je kunt er o.a. selecteren welke soorten je wil gaan tellen/bijhouden. Bijvoorbeeld alleen vogels en vlinders.

Dag 5 – Van rups tot vlinder

Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar rupsen en de verandering tot vlinder volgen

Een van de meest spectaculaire veranderingen in de natuur is de metamorfose van rups tot vlinder. Wist je dat het lange tijd onbekend was dat de rups en de vlinder een en dezelfde soort waren?

Tip: Maak het jezelf makkelijk en bestel een pakketje koolwitjes voor thuis bij de Vlinderstichting. Deze worden normaal gesproken gemaakt voor scholen, maar zijn nu ook tijdelijk verkrijgbaar voor gebruik thuis.

Tip: (nog) geen rupsen gevonden? Probeer het over een paar weken nog eens!

 

Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! #arochanaturechallenge

A Rocha steunen? Geef een gift of word donateur! Ga voor meer informatie naar: arocha.nl/nl/steunen/

Koolwitje. Foto: PxHere

workshop kinderwerk 1 februari 2024
Uitbreiding leefgebied aardbeivlinder 24 januari 2024
A Rocha nieuws
Kom naar het A Rocha winterweekend 18 januari 2024
COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023