Elke dag een nature challenge

Dit is alweer de 10e en laatste editie van de A Rocha nature challenge. Daarom deze keer een aantal ideeën voor natuurwandelingen die je altijd kan doen, in elk jaargetijde en in je eigen buurt of in een bos, park of natuurgebied. Met daarbij handige tips, links en apps.

Als je buiten gaat wandelen is het leuk om elke wandeling je aandacht op iets anders te richten. Let bijvoorbeeld de ene keer op bloemen, een andere keer op vogels, dan weer op iets kleins als insecten, of op iets groots als bomen. Zo wordt elke wandeling anders, ook als je vaak dezelfde route loopt. Hieronder vind je ideeën voor een vogelwandeling, een bloemen- en plantenwandeling, een stadsnatuurwandeling, een bos- en bomenwandeling en een kleine beestjes wandeling.

Met als bonus deze keer tips en informatie over het maken van een bijenhotel, door Gijsbert Pellikaan van A Rocha Den Haag.

Lees hieronder verder of download de nature challenge van deze week hier: Nature challenge week 10 – Elke dag een nature challenge

De vogelwandeling

Vogels zijn er altijd. Maar welke vogels je kunt zien of horen, verschilt per seizoen. Daarom gaat vogels kijken nooit vervelen; er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Trekvogels. Foto: PxHere

En nu maar wandelen, luisteren en kijken! Ben je iemand van lijstjes? Hou dan een lijstje bij van alle vogels die je ziet. Hiervoor kun je goed de apps van waarneming.nl gebruiken. ObsMapp voor Android en iObs voor Apple.

Tip van Martine: vogels leren identificeren aan de hand van hun zang of roep kost veel tijd en oefening. Geef het daarom niet meteen op als het niet lijkt te lukken. Stukje bij beetje zul je steeds meer vogels aan je ‘repetoire’ weten toe te voegen. En dat geeft veel voldoening!

De bloemen- en planten wandeling

Ook bloemen zijn er – verassend misschien – het hele jaar door. In het voorjaar en de zomer is er een overvloed aan bloeiende planten, maar ook in het najaar en zelfs in de winter zijn er bloemen te vinden. Let tijdens een bloemenwandeling op alles wat bloeit, en probeer te planten te determineren aan de hand van de bloemen en het blad.

Wilde bloemen. Foto: PxHere

 

Tip van Martine: maak een bloemenwandeling in verschillende gebieden (droog/nat, bos/weidegebied, stad/platteland) en vergelijk welke bloemen je in elk gebied tegenkomt.

De stadsnatuurwandeling

In de stad is overal natuur. Maak daarom eens een stadswandeling en kijk wat je allemaal tegenkomt. Welke vogels zie je? Meeuwen, duiven, mussen en merels voelen zich prima thuis in de stad. Meerkoeten maken hun nesten in de grachten, er zwemmen zelfs futen en zwanen rond. Plantjes groeien op onverwachte plekken, zoals tussen stoeptegels, en in de voegen van oude muren kun je bijzondere varens tegenkomen.

Meerkoet op nest. Foto: PxHere

Tip van Martine: Er is ook een prachtige film gemaakt over natuur in de stad: De Wilde Stad.

De bos- en bomenwandeling

Aan bomen loop je soms zomaar voorbij. Hoe goed ken je de bomen in je buurt, en weet je wat er groeit in het bos? Maak een wandeling en let daarbij speciaal op alle bomen waar je langs loopt. Probeer de bomen in je buurt te determineren. Kijk naar het blad, de bast en eventueel de bloemen.

Beukenbos. Foto: PxHere

Tip van Martine: Maak (weersbestendige) bordjes met de namen van bomen in je buurt en zet ze bij de bomen. Zo zien anderen mensen ook meteen wat voor boom het is.

 De kleine beestjes wandeling

De grootste soortenrijkdom onder dieren is te vinden bij de insecten. Er zijn tot nu toe bijna een miljoen soorten beschreven, en er zijn zeker nog 100.000 soorten niet ontdekt. Neem daar nog andere geleedpotigen bij, zoals spinnen, duizendpoten en diertjes zoals pissebedden, en je hebt het over 80% van het dierenrijk. Grote kans dat je een paar van die kleine beestjes tegenkomt tijdens een wandeling, zeker in het voorjaar en de zomer, als het warm genoeg voor ze is.

Waterjuffer. Foto: PxHere

Tip van Martine: Last van luizen op je tuinplanten? Bestrijd ze niet met gif, maar laat de natuur voor je werken. Zoek een aantal lieveheersbeestjes en zet ze uit op de aangetaste plant. Of bestel de larven van het lieveheersbeestje! Zo’n beestje eet tijdens zijn leven ca. 5000 luizen. Dat schiet lekker op! Bestellen kan bijvoorbeeld hier. In een tuincentrum kun je ook vaak lieveheersbeestjes kopen of bestellen.

Tip van Gijsbert Pellikaan: bouw je eigen bijen- of insectenhotel: Over wilde bijen_Gijsbert

Bijenhotel kerktuin Het Baken te Ommen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! #arochanaturechallenge

Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief van A Rocha en blijf op de hoogte van onze activiteiten:

A Rocha steunen? Geef een gift of word donateur! Ga voor meer informatie naar: arocha.nl/nl/steunen/

COP28: Waar gaat het over en kan jij zelf doen? 27 november 2023
Heel bijzonder: Gewoon appelmos! 22 november 2023
A Rocha nieuws
Loop mee voor klimaatrechtvaardigheid en biodiversiteit 26 oktober 2023
Guido Hamelink nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha 27 september 2023