Elke dag een nature challenge
Dit is alweer de 10e en laatste editie van de A Rocha nature challenge. Daarom deze keer een aantal ideeën voor natuurwandelingen die je altijd kan doen, in elk jaargetijde en in je eigen buurt of in een bos, park of natuurgebied. Met daarbij handige tips, links en apps.
Als je buiten gaat wandelen is het leuk om elke wandeling je aandacht op iets anders te richten. Let bijvoorbeeld de ene keer op bloemen, een andere keer op vogels, dan weer op iets kleins als insecten, of op iets groots als bomen. Zo wordt elke wandeling anders, ook als je vaak dezelfde route loopt. Hieronder vind je ideeën voor een vogelwandeling, een bloemen- en plantenwandeling, een stadsnatuurwandeling, een bos- en bomenwandeling en een kleine beestjes wandeling.
Met als bonus deze keer tips en informatie over het maken van een bijenhotel, door Gijsbert Pellikaan van A Rocha Den Haag.
Lees hieronder verder of download de nature challenge van deze week hier: Nature challenge week 10 – Elke dag een nature challenge
De vogelwandeling
Vogels zijn er altijd. Maar welke vogels je kunt zien of horen, verschilt per seizoen. Daarom gaat vogels kijken nooit vervelen; er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Trekvogels. Foto: PxHere
- Trekvogels doen ons land tijdelijk aan, of passeren slechts in hun trek naar het noorden of zuiden. Het tijdstip waarop trekvogels in Nederland aankomen in het voorjaar, kun je zien op dit handige overzicht: Voorjaarstrek_wanneer komen vogels aan. Lees hier meer over vogeltrek in het voorjaar en in het najaar.
- Met de app BirdNet (voor Android) kun je vogels herkennen op basis van hun zang.
- Zet de app Tuinvogels van Vogelbescherming Nederland op je telefoon. Dat heb je al 93 veel voorkomende vogels bij de hand.
- Je kunt ook de online vogelgids van de Vogelbescherming raadplegen. Daarop vind je informatie over 321 in Nederland voorkomende vogels.
- Vogels kijken gaat het beste met een goede verrekijker bij de hand. Die zijn vrij prijzig, maar is de investering zeker waard!
En nu maar wandelen, luisteren en kijken! Ben je iemand van lijstjes? Hou dan een lijstje bij van alle vogels die je ziet. Hiervoor kun je goed de apps van waarneming.nl gebruiken. ObsMapp voor Android en iObs voor Apple.
Tip van Martine: vogels leren identificeren aan de hand van hun zang of roep kost veel tijd en oefening. Geef het daarom niet meteen op als het niet lijkt te lukken. Stukje bij beetje zul je steeds meer vogels aan je ‘repetoire’ weten toe te voegen. En dat geeft veel voldoening!
- Kijk voor meer ideeën bij de nature challenge van week 1: Vogels in je buurt en voor trekvogels bij dag 3 van Natuur in beweging.
De bloemen- en planten wandeling
Ook bloemen zijn er – verassend misschien – het hele jaar door. In het voorjaar en de zomer is er een overvloed aan bloeiende planten, maar ook in het najaar en zelfs in de winter zijn er bloemen te vinden. Let tijdens een bloemenwandeling op alles wat bloeit, en probeer te planten te determineren aan de hand van de bloemen en het blad.

Wilde bloemen. Foto: PxHere
- Planten determineren lukt vaak goed met een app zoals PlantNet of PlantLens. Het helpt om daarbij de bloem én het blad te fotograferen. Op PlantNet kun je de bloemen die je hebt gedetermineerd ook meteen opslaan. Zo kun je altijd nog even terugkijken.
- Uitgebreide informatie over planten is bovendien te vinden op de website floravannederland.nl. Je kunt hier opzoeken welke bloemen gaan bloeien in elke maand van het jaar.
- Ook van planten kun je een lijstje bijhouden. Gebruik hiervoor PlantNet, of één van de apps van waarneming.nl.
Tip van Martine: maak een bloemenwandeling in verschillende gebieden (droog/nat, bos/weidegebied, stad/platteland) en vergelijk welke bloemen je in elk gebied tegenkomt.
- Kijk voor meer ideeën over bloeiende planten en bloemen nog eens bij de nature challenge van week 2: Alles wat bloeit.
De stadsnatuurwandeling
In de stad is overal natuur. Maak daarom eens een stadswandeling en kijk wat je allemaal tegenkomt. Welke vogels zie je? Meeuwen, duiven, mussen en merels voelen zich prima thuis in de stad. Meerkoeten maken hun nesten in de grachten, er zwemmen zelfs futen en zwanen rond. Plantjes groeien op onverwachte plekken, zoals tussen stoeptegels, en in de voegen van oude muren kun je bijzondere varens tegenkomen.

Meerkoet op nest. Foto: PxHere
- Maak een wandeling door de stad en kijk goed om je heen. Wat kom je allemaal tegen? Wat zou je typisch ‘stadsnatuur’ kunnen noemen?
- Wilde plantjes die zomaar tussen stoeptegels groeien worden ook wel stoepplantjes genoemd. Het onderzoek hiernaar is een initiatief van de Hortus Botanicus Leiden. Lees hier meer: stoepplantjes.nl.
- Bekijk eens dit informatieve filmpje over stadsnatuur.
Tip van Martine: Er is ook een prachtige film gemaakt over natuur in de stad: De Wilde Stad.
De bos- en bomenwandeling
Aan bomen loop je soms zomaar voorbij. Hoe goed ken je de bomen in je buurt, en weet je wat er groeit in het bos? Maak een wandeling en let daarbij speciaal op alle bomen waar je langs loopt. Probeer de bomen in je buurt te determineren. Kijk naar het blad, de bast en eventueel de bloemen.

Beukenbos. Foto: PxHere
- In een bos kom je bomen tegen van verschillende leeftijden. Let eens op de jonge boompjes in de ondergroei. Zijn dit dezelfde bomen als die waar ze onder staan?
- In het voorjaar valt er nog licht door de kronen van bomen op de grond van het bos. Let eens op wat er dan onder de bomen groeit. Hoe is dat in de zomer? Hoeveel licht valt er op de bodem? Zie je verschil in ondergroei tussen open plekken en plekken in de schaduw van een dicht bos?
- Ook voor het determineren van bomen kun je de app PlantNet gebruiken. Of kijk op florakompas.nl.
Tip van Martine: Maak (weersbestendige) bordjes met de namen van bomen in je buurt en zet ze bij de bomen. Zo zien anderen mensen ook meteen wat voor boom het is.
- Kijk voor meer ideeën over bomen bij de nature challenge van week 8: Bomen en bossen.
De kleine beestjes wandeling
De grootste soortenrijkdom onder dieren is te vinden bij de insecten. Er zijn tot nu toe bijna een miljoen soorten beschreven, en er zijn zeker nog 100.000 soorten niet ontdekt. Neem daar nog andere geleedpotigen bij, zoals spinnen, duizendpoten en diertjes zoals pissebedden, en je hebt het over 80% van het dierenrijk. Grote kans dat je een paar van die kleine beestjes tegenkomt tijdens een wandeling, zeker in het voorjaar en de zomer, als het warm genoeg voor ze is.

Waterjuffer. Foto: PxHere
- Om kleine beestjes te vinden moet je ‘inzoomen’. Je kan een lange wandeling maken en bijna geen insecten tegenkomen, maar als je even stilstaat en goed kijkt naar een plant met bloemen, of wat kleine plantjes goed bestudeert, zul je vrijwel altijd wat zien. Vlinders, bijen, spinnen, torren en kevertjes. Of luizen, mieren en lieveheersbeestjes, samen op één plant. Til wat stenen op in je tuin, en je vindt ongetwijfeld een paar geschrokken pissebedden.
- Kijk ook eens welke beestjes je kunt vinden in, op en bij het water.
- De app ObsIdentify kun je gebruiken om insecten en andere geleedpotigen te determineren.
Tip van Martine: Last van luizen op je tuinplanten? Bestrijd ze niet met gif, maar laat de natuur voor je werken. Zoek een aantal lieveheersbeestjes en zet ze uit op de aangetaste plant. Of bestel de larven van het lieveheersbeestje! Zo’n beestje eet tijdens zijn leven ca. 5000 luizen. Dat schiet lekker op! Bestellen kan bijvoorbeeld hier. In een tuincentrum kun je ook vaak lieveheersbeestjes kopen of bestellen.
- Kijk voor meer ideeën over insecten bij de nature challenge van week 3: Insecten en andere beestjes.
Tip van Gijsbert Pellikaan: bouw je eigen bijen- of insectenhotel: Over wilde bijen_Gijsbert

Bijenhotel kerktuin Het Baken te Ommen
Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! #arochanaturechallenge
Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief van A Rocha en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
A Rocha steunen? Geef een gift of word donateur! Ga voor meer informatie naar: arocha.nl/nl/steunen/