Eetbare planten en zaden

Het is de week na Pasen – we vieren het nieuwe leven. Dat nieuwe leven is nu ook overal in de natuur te zien: bloemen die opengaan, vogels die nestjes maken. Op het land en in je tuin is het de tijd om te zaaien. Het zaad dat de grond in gaat verdwijnt, en brengt nieuw leven voort (Joh. 12:24). Daar gaan we deze week naar kijken en mee experimenteren. Welke planten en zaden zijn eetbaar? En wat zien we daarvan in de natuur?

Nodig voor de opdrachten van deze week:

  • Lege bakjes en potjes
  • Watten of wc-papier/keukenpapier
  • Bonen of andere gedroogde peulvruchten (dag 2)
  • Zaadjes van kiemgroenten en evt. zaad van eetbare bloemen (dag 3)

Download de nature challenge van deze week hier: Week 4 – Eetbare planten en zaden

Volg A Rocha op Twitter, Facebook en Instagram en deel elke dag wat je ziet via #arochanaturechallenge!

Dag 1 – Rondje door de buurt – Vlinderbloemigen

Wat ga je doen: Je gaat op zoek naar vlinderbloemige planten

Bekende vlinderbloemige planten zijn klaver, allerlei soorten wikke en brem. Maar ook de lathyrus is een vlinderbloemige. In april kun je al bloeiende hopklaver vinden, en bloeiende (stekel)brem. Veel andere vlinderbloemigen beginnen te bloeien in mei. Een overzicht van wanneer planten gaan bloeien vind je hier.

Tip: Geen vlinderbloemigen gevonden? Hier zie je welke vlinderbloemigen in Nederland voorkomen, met mooie afbeeldingen.

Dag 2 – Eetbare vlinderbloemigen (peulvruchten)

Wat ga je doen: Gisteren ben je in je eigen buurt of tuin op zoek gegaan naar vlinderbloemige planten. Vandaag ontdek je dat veel vlinderbloemigen eetbaar zijn en ga je ze zelf laten kiemen.

Tip: Teken elke paar dagen hoe je plantje eruit ziet, of maak foto’s. Zo kun je de veranderingen goed bijhouden.

Meer over peulvruchten:

Het bijzondere aan peulvruchten is dat de vruchten heel eiwitrijk zijn. Dit komt o.a. doordat de plant zelf in staat is stikstof uit de lucht te binden en op te nemen. Stikstof is een belangrijke meststof en komt van nature niet veel voor in de grond. Door symbiose (samenwerking) met een bacterie neemt de vlinderbloemige via de wortels de gebonden stikstof op. Een akker inzaaien met vlinderbloemigen, zoals klaver of luzerne, is daarom ook een hele goede natuurlijke bemesting. Wanneer de planten worden ondergeploegd, voedt het de bodem voor het volgende gewas. Dit wordt veel toegepast in de biologische landbouw.

Stikstofbinding bij Vlinderbloemigen. Bron: Wageningen World, maart 2012, Sebastiaan Donders

Dag 3 – Eetbare bloemen en kiemen

Wat ga je doen: Je gaat eetbare bloemen en kiemen zaaien.

De kiemen van veel soorten peulvruchten kun je eten en zijn heel gezond. Taugé is bijvoorbeeld de kiem van de mungboon en alfalfa is gekiemde luzerne. Maar ook andere zaden kun je laten kiemen en door een salade of op brood eten. Bekend is tuinkers, maar ook het zaad van rode biet, broccoli, rucola of mosterd kun je laten kiemen en eten.

Tip: Voor het kiemen van kiemgroenten kun je evt. een speciaal kiembakje gebruiken. Ververs dan wel elke dag het water.

Tip: Ook als je binnen of in de tuin aan de slag gaat met het zaaien van kiemgroenten of eetbare bloemen, kun je een ‘natuurwandeling’ in je eigen buurt maken. Je komt altijd wel iets bijzonders tegen!

Dag 4 – Planten en dieren

Wat ga je doen: Je gaat ontdekken welke vogels en andere dieren planten eten.

Net als mensen eten ook veel dieren planten, of delen ervan. Insecten komen af op nectar uit bloemen, maar sommige vogels eten het ook graag! Pimpelmezen kun je bijvoorbeeld nectar zien snoepen op wilgenkatjes. Andere vogels eten gras, zoals ganzen, zwanen en smienten. Meerkoeten zie je onder water duiken om waterplanten te eten. Ook grazende zoogdieren zoals schapen, koeien en paarden, eten gras.

Dag 5 – Laat kiemen wat je in huis hebt

Wat ga je doen: Je gaat zaden van groenten die je toch al in huis hebt laten kiemen.

Tip: Lees voor meer ideeën het artikel van Sanne Vroom over het kiemen van zaden in Trouw.

Tip: Wil je het groter aanpakken en een moestuin aanleggen, kijk dan eens op de website van Velt.  Je vindt daar ook een moestuinkalender. Ook in een kleine tuin kun je al een moestuin beginnen. Bijvoorbeeld in bakken die je vult met goede moestuingrond. Bestel nu je (biologisch) zaaigoed, en voor je het weet eet je uit eigen tuin!

 

Ideeën voor binnen en in de tuin

Tip: Veel van de opdrachten van deze week zijn geschikt om binnen of in de tuin te doen!

Om over door te denken / weekend

In Genesis 1 lees je hoe de aarde op de derde dag planten en bomen voortbracht:

“God zei: ‘Overal op aarde moet jong groen ontkiemen: zaadvormende planten en allerlei bomen die vruchten dragen met zaad erin.’ En zo gebeurde het. De aarde bracht jong groen voort: allerlei zaadvormende planten en allerlei bomen die vruchten droegen met zaad erin. En God zag dat het goed was.” (Gen. 1:11)

Vervolgens geeft God deze zaaddragende planten en de vruchtbomen aan de mens om van te eten.

“Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het.” (Gen.1:29-30).

Ook nu zie je overal ‘jong groen ontkiemen’ en elke dag eten we allerlei vruchten en granen. Dieren verzamelen hun voedsel, vogels pikken een graantje mee.

Volg A Rocha op Twitter, Facebook of Instagram en deel wat je ziet! #arochanaturechallenge

A Rocha steunen? Geef een gift of word donateur! Ga voor meer informatie naar: arocha.nl/nl/steunen/

GroenGelovig op 21 oktober in Veenendaal 18 mei 2023
Bijzondere kevers gevonden in Bennekom 27 maart 2023
A Rocha nieuws
Hoopvolle stappen zetten richting minder afval 2 maart 2023
Gezocht: online media vrijwilliger en eindredacteur magazine 1 maart 2023