Alles wat bloeit
Deze week ga je kijken naar alles wat er buiten al bloeit. Er staan weer vijf opdrachten of uitdagingen voor je klaar, één voor elke werkdag. Is dat teveel? Doe ze dan niet allemaal, of bewaar er een paar voor het weekend.
Voor het maken van de opdrachten ga je elke dag even naar buiten (15-30 minuten) en soms daarna thuis nog even aan de slag. Zo leer je de natuur in je buurt vanzelf beter kennen!
De nature challenge van deze week kun je ook hier downloaden: Week 2 – Alles wat bloeit
Handige links bij de opdrachten
- De website Flora van Nederland geeft toegankelijke informatie over alle bomen- en plantensoorten die in Nederland voorkomen en wanneer ze bloeien.
- Planten herkennen doe je eenvoudig met de app pl@ntnet of plantlens.
Tip: deel elke dag wat je ziet via #arochanaturechallenge op Twitter, Facebook of Instagram!
Dag 1 – Rondje door de buurt
Wat ga je doen: een rondje lopen door de buurt, op zoek naar bloemen.
Loop een rondje door je wijk en kijk goed om je heen. Er bloeit deze tijd van het jaar al veel!
- Wat zie je? Let op bloeiende struiken, bomen, wilde planten en bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen.
- Van welke bloeiende planten, bomen en struiken ken je de naam? Je kunt evt. een app of veldgids gebruiken om het op te zoeken.
- Welke bloemen ruiken lekker?
- Zijn er ook insecten te vinden op of in de buurt van de bloemen? Waarom?
- Maak mooie foto’s van bloemen die je tegenkomt!
Tip: Op de website Flora van Nederland kun je per maand vinden wat er begint te bloeien. De apps Pl@ntNet of PlantLens kun je gebruiken om direct planten te herkennen op basis van zelfgemaakte foto’s.
Tip: Leer (jonge) kinderen de namen van een paar veel voorkomende bloemen in je buurt en help ze deze te herkennen. Of verzin een spel met bloemenkleuren. Zoals: wie ziet het eerst een… paarse/rode/witte bloem? Of kijk hoeveel verschillende kleuren bloemen jullie kunnen vinden.
Dag 2 – Bloembollen
Wat ga je doen: je gaat op zoek naar voorjaarsbloeiende bollen.
In het voorjaar zijn de eerste bloemen die je ziet vaak bloembollen die uitkomen. Ze zijn onder andere belangrijk voor insecten die aan het eind van de winter weer actief worden.
- Loop weer een rondje door de buurt en kijk hoeveel bloemen van bloembollen je ziet. Denk aan narcis, krokus, tulp, blauwe druif. Misschien heb je ze ook wel in je tuin staan.
- Weet je hoe deze bloemen groeien? Je kunt dit mooi zien door een ui in een beetje water te zetten (vul een glas met water en zet de ui er bovenop). Binnen een paar dagen begint er al iets te groeien! Hier kun je ook een Amaryllis bol voor gebruiken, die doet het ook prima op alleen water.
- Waarom zouden juist bloembollen in het voorjaar als eerste gaan groeien en bloeien? Hoe komen ze aan voeding? Kijk op: nl.wikipedia.org/wiki/Bolgewas
- Hoe een bol er van binnen uitziet kun je ook zien door een ui doormidden te snijden!
Tip: In de lente is het heerlijk om bloemen in huis te halen. Duurzame bloemen zijn ‘bloemen uit het seizoen’. Welke dat zijn vind je hier. In maart en april zijn dat bijvoorbeeld tulpen en narcissen.
Tip: Heb je een tuin of balkon? Zet er dan planten in die bijen aantrekken. Zoals blauwe druifjes. Staat ook nog eens heel vrolijk.
Dag 3 – Teken een bloem
Wat ga je doen: je gaat een bloem tekenen
- Zoek buiten of in de tuin een bloem die je wil tekenen. Als je voorjaarsbloemen zoals tulpen of narcissen in huis hebt (zie dag 2) kun je die ook gebruiken.
- Pak je natuurdagboek erbij (of een vel tekenpapier) en teken de bloem (met daarbij de stengel en het blad) zo nauwkeurig mogelijk na. Let op vorm, kleur, en de verschillende onderdelen van de bloem. Kun je de onderdelen benoemen?
Tip: Bij mooi weer kun je prima buiten tekenen. Pluk nooit zomaar wilde bloemen, of bloemen uit een tuin of park!
Dag 4 – Bomen in bloei
Wat ga je doen: je gaat op zoek naar bloeiende bomen
Ook veel bomen bloeien al volop. Magnolia’s pronken met hun grote, tulp-achtige bloemen en bomen met bloesem trekken zoemende insecten aan. Andere bomen bloeien minder opvallend.
- Ga naar buiten en kijk welke bomen in je buurt al bloeien. Hoe zien de bloemen eruit? Zijn ze opvallend, of juist niet?
- Een bijzondere bloeivorm zijn katjes. Die vind je bij verschillende soorten wilgen, populieren, beuken, berken en de zwarte els. Kijk hier voor een overzicht. Hoeveel bomen met katjes kun je in jouw buurt vinden? De boswilg en de katwilg bloeien nu al met de kenmerkende zachte katjes. Ook de ratelpopulier en de Canadapopulier (met lange, rode katjes die je ook onder de boom kunt zien liggen) bloeien nu.
Tip: neem een verrekijker mee, zodat je bloemen hoog in een boom beter kunt bekijken.
Tip: bij een tuincentrum of grotere bloemenwinkel kun je takken van wilgen (met katjes) of kersenbloesem kopen. Eenmaal binnen lopen ze al snel uit of gaan bloeien. Zo haal je de lente in huis!
Dag 5 – Wilde bloemen
Wat ga je doen: je gaat op zoek naar wilde bloemen
- Maak nog een rondje door de buurt (of ergens anders) en ga dit keer op zoek naar wilde bloemen. Die groeien spontaan op allerlei plekken: in bermen, langs de waterkant, of zelfs tussen de stoeptegels. Op de website Flora van Nederland kun je vinden wat er nu allemaal al bloeit. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar paardenbloem, vogelmuur, speenkruid, paarse dovenetel, herderstasje, bloeiend straatgras of madeliefjes. Door de zachte winter kun je zelfs al pinksterbloemen tegenkomen!
- Let eens op in welke omgeving je de bloemen tegenkomt. Is het droog, nat, schaduwrijk of zonnig? Groeien ze op zandgrond of juist op klei? Elke plant heeft zo zijn voorkeuren. Maak je de wandeling in een ander gebied, dan zul je andere bloemen tegenkomen.
- Leer een paar nieuwe bloemennamen. En leer ze aan je kinderen!
Tip: gebruik ook voor deze opdracht een app (of veldgids) om planten te determineren.
Ideeën voor binnen
In de tuin: Kijk wat er allemaal al bloeit in de tuin. Wat bloeide er als eerste? Zie je ook planten die bijna gaan bloeien? Op welke bloemen komen insecten af? Kun je de planten in je tuin benoemen?
In huis: haal voorjaarsbloemen of bloeiende takken in huis. Deze kun je ook gebruiken voor de tekenopdracht (dag 3).
Tip: Veel van de opdrachten van deze week kun je ook in je tuin doen!