Landelijke natuurwerkdagen op 3 en 4 november 2023
Als A Rocha Nederland doen we ook dit jaar weer mee met de nationale natuurwerkdagen. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november gaan er in heel Nederland meer dan 15.000 mensen aan de slag bij meer dan 500 natuurklussen. Ons aandeel is bescheiden, maar zeer zeker ook waardevol. Lees verder om te ontdekken waarom én waar je zelf ook aan de slag kunt.
Waarom organiseren we deze natuurwerkdagen?
Onze lokale groepen werken vele zaterdagen in het jaar in het stuk natuur dat ze als lokale groep beheren. Dit doen ze met veel plezier en toewijding. Je kan even praktisch je handen uit de mouwen steken voor de natuur, je hebt goede gesprekken met de andere vrijwilligers en als je vaker terugkomt zie je ook resultaat van je werk! De landelijke natuurwerkdagen zijn daarom een mooie manier om ook anderen te laten zien wat we doen en hoe je mee kan helpen. Op de website van de landelijke natuurwerkdag worden een paar mooie voorbeelden gegeven die we graag met jullie delen. Want wat schiet de natuur er eigenlijk mee op dat wij dit doen?
“Op de Natuurwerkdag ga je wilgen knotten, heide of poelen opschonen, insectenhotels bouwen of een takkenril maken. Kleinschalige werkzaamheden, maar essentieel voor de planten en dieren die in het landschap leven. Neem knotwilgen. Door de wilgen elke paar jaar te snoeien, behouden ze hun karakteristieke vorm en vallen ze niet om. Oude knotbomen bieden schuilgelegenheid en voedsel aan tal van insecten en vogels, zoals steenuil, mussen en mezen.
Ook op bijvoorbeeld de heide zijn vrijwilligers goud waard. Dit is een typisch cultuurlandschap, dat zonder onderhoud dicht zal groeien. En juist dat open landschap is essentieel voor soorten als hazelworm en zandhagedis, die de zon nodig hebben om op te warmen. Schapen kunnen de heide uitstekend kort houden, maar het verwijderen van ongewenste boompjes is tijdrovend handwerk. En daar komt de vrijwilliger om de hoek kijken!”
We krijgen vaak de vraag waarom we de natuur niet gewoon z’n gang laten gaan. De natuur in Nederland is geen wilde natuur en de invloed van de mens is overal zichtbaar. Als we niks doen, neemt de hoeveelheid plant- en diersoorten (biodiversiteit) nog meer af. We krijgen meer van hetzelfde, met de snelst groeiende, vaak uitheemse planten eerst. En als er een plantensoort verdwijnt, verdwijnen ook de dieren en planten die deze soort nodig hebben. De natuur raakt verder uit balans. Dit geeft meer risico’s op plagen, ziektes en overlast voor mensen. Daarom steken onze lokale groepen regelmatig de handen uit de mouwen.
Meewerken met een lokale groep van A Rocha
We hebben als A Rocha 15 lokale groepen en een aantal van hen doet ook mee op zaterdag 4 november met de landelijke natuurwerkdagen. We hebben ze voor je op een rij gezet. Je hoeft geen natuurkenner te zijn, een portie gezonde werklust en enthousiasme is genoeg. In bijna alle gevallen kunnen kinderen gezellig mee.
Amersfoort
In Amersfoort kun je van 9.00 tot 12.30 uur snoeien op Landgoed Coelhorst. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Zwolle
Van 9.30 tot 12:00 uur werken we met vrijwilligers in het wilgengriend op landgoed Windesheim. Je bent van harte welkom om mee te doen. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Dronten
A Rocha Dronten heeft vorig jaar een broeihoop voor ringslangen in het Wisentbos gemaakt. Een plek waar ringslangen hun eieren kunnen leggen. Zo’n broeihoop moet elk jaar opnieuw worden opgebouwd. Help je mee? We gaan aan de slag van 10.00 tot 12.30 uur. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Ede
Werkgroep A Rocha Ede verwijdert met name jonge dennetjes en beukjes en Amerikaanse vogelkers-struiken in het Beekdal aan de bosrand van de Edese Ginkelse Hei. We doen dit om de biodiversiteit in dit gebied te bevorderen. We gaan aan de slag van 13:00 tot 15:30 uur. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Heuvelrug
We gaan van 9.00 tot 12.30 uur de opslag van jonge boompjes terugsnoeien in natuurgebied de Groene Grens. De Groene Grens is een nieuw, nat natuurgebied dat rijk is aan zeldzame plantensoorten, naast veel vogels, reptielen en insecten. Zonder snoeiwerk zou het gebied zijn variatie verliezen en al snel dichtgroeien. Door op tijd te snoeien en te zagen dragen we bij aan het behoud van de soortenrijkdom (biodiversiteit). Klik hier voor meer info en aanmelden.
Enschede
We gaan aan de slag van 9:00 tot 12:30 uur in het gebied van Landschap Overijssel aan de Kersdijk in Glanerbrug. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Groene Hart
De Middelblokboezem bij Gouderak werd ooit gezien als ‘onland’: land waar boeren niets mee konden. Daardoor is er lange tijd niet bemest en kon het gebied zich júist ontwikkelen tot een natuurgebied met waardevolle natuur. Op de natuurwerkdag gaan we van 9.30 tot 13.30 uur snoeien en zagen en ruimen we het snoeiafval ook op. Door het snoeien krijgt andere vegetatie weer ruimte. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit in het gebied. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Utrecht
Op de kruising water, snelweg, industrie en woonwijken ligt een klein oud vergeten natuurgebied achter de tram remise in Nieuwegein. Op 4 november gaan we aan het werk om het kruidenrijke grasland meer plek te geven door het omringende hout terug te dringen. Dit door te snoeien en het gesnoeide materiaal om te zetten in takkenrillen en hopen waar hopelijk ook dieren en insecten hun thuis weer in kunnen vinden. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Zeeland
We gaan aan de slag op twee plekken: het land van Melk en Honingh in Driewegen (Zuid-Beveland) en Happyhill Farm (Middelburg), op beide locaties van 10.00 tot 14:00 uur. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Den Haag
We gaan van 10:00 tot 13:00 uur het gebied rond de duinplas in het Westduinpark onderhouden. Dit betekent het weghalen van o.a. zwarte els, bramen, sneeuwbes en abeel. Hierdoor krijgt andere vegetatie meer ruimte en houden we het natuurlijk verloop vanaf de oevers in stand. Klik hier voor meer info en aanmelden.
Amerongen
We gaan van 9:00 tot 12:00 uur de ecologische en sociale moestuin van Dorpsakker de Parel winterklaar maken. Er zijn heel wat handen nodig, dus we zijn heel blij met je hulp! Klik hier voor meer info en aanmelden.
Mocht je niet in de buurt wonen van één deze plekken dan kan je je natuurlijk ook aansluiten bij een andere klus die wordt aangeboden via natuurwerkdag.nl