Kinderpagina (inactief)

Kinderen gaan graag de natuur in. Neem de kinderen uit de gemeente daarom eens mee naar buiten en laat ze op die manier Gods schepping ervaren. Of gebruik een kindernevendienst of bijbelclub om na te denken over wat geloven betekent voor hoe we omgaan met de natuur. Maak het concreet door kinderen ook zelf iets te laten doen. Zoals het zaaien op planten van bloemen voor vlinders, bijen en andere insecten, of het maken van een nestkastje of bijenhotel. Deze ideeën en meer vind je op deze pagina.

Wilde bloemen

Er zijn steeds minder wilde bloemen in Nederland. Dat is jammer, want wilde bloemen zijn niet alleen mooi, maar ze leveren ook voedsel voor insecten, en daar leven vogels dan weer van. Alle kinderen van Nederland kunnen nu in actie komen en zorgen voor meer wilde bloemen: in achtertuinen en plantsoenen, op schoolpleinen en in kerktuinen! Vraag gratis het actiepakket aan van Oerrr en ontvang alvast een zakje bloemenzaad en een boekje met handige tips. Kom bij de Bloemenbrigade en zet je (kerk)tuin in bloei! Ook voor volwassenen is er door Natuurmonumenten een Toolkit over wilde bloemen gemaakt.

Een lesje over bijen

Bijen zijn misschien een beetje eng, maar ze steken bijna nooit! En ze zijn ontzettend nuttig en belangrijk voor de natuur. Als je iets leert over bijen, ontdek je hoe mooi en complex de schepping in elkaar zit. Bijen zijn nodig voor bloemen en planten, en andersom. Wij kunnen geen appeltje eten zonder de bijen.

Oerrr van Natuurmonumenten heeft een mooi lespakket gemaakt van kinderen van groep 5 t/m 8. De les duurt ongeveer 30 minuten en is daarmee ook heel geschikt voor een kindernevendienst of Bijbelclub. Er zit ook een handleiding bij voor het maken van een bijenhotel, en achtergrondinformaties voor ouders en groepsleiders. Doen!

Bloembommetjes maken

Ook goed voor vlinders en bijen, en gewoon mooi om te zien: meer bloemen in de stad. Hier kun je voor zorgen door het maken van zaad- of bloembommen. Je mengt klei en aarde of compost met bloemenzaad, en laat dit een paar dagen drogen. Daarna kun je de bommetjes in je eigen omgeving verspreiden. Dit wordt ook wel guerilla gardening genoemd. Durf jij het aan?

Groene boeken

Er zijn allerlei mooie kinderboeken te vinden over groen en duurzaam leven. Hieronder een paar aanraders:

Mussen, mieren en mosterdzaadjes – Johanna Looijen-de Rijke. Met dit dagboekje ga je 30 dagen ‘op avontuur in de schepping’. Elke dag lees je een bijbeltekst over de natuur én ga je praktisch aan de slag met leuke activiteiten voor binnen en buiten. Een uniek boekje, voor kinderen vanaf 4 jaar. Met mooie illustraties van Tirza Beekhuis.

Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst & Wendy Panders. Hoe leg je klimaatverandering uit aan kinderen? En wat is eraan te doen? Dit boek maakt het op een leuke, begrijpelijke en verrassende manier duidelijk. Een belangrijk thema, juist voor de komende generaties!

Groene voeten – Lotte Stegeman. Op een leuke en toegankelijke manier wordt uitgelegd hoe we beter voor de aarde kunnen zorgen, zodat het ook nog leefbaar blijft voor kinderen van nu. Geschikt voor thuis, op school of in de kerk.

Er is ook een Groene Voeten spel, voor jongeren vanaf 12 jaar en voor kinderen.

Heel bijzonder is Het verborgen leven van bomen – voor kinderen, van Peter Wohlleben. Alles over bomen en het leven in het bos, met fascinerende weetjes en dingen die je nog niet wist over bomen. Van dezelfde schrijver is er ook een boek voor volwassenen, met dezelfde titel.

Met dit prachtige boek van Jan Paul Schutten en Fiep Westendorp gaat het zeker lukken kinderen mee naar buiten te krijgen, de natuur in. Met tips en activiteiten voor alle seizoenen. Gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer.

 

Tip: Kijk voor meer kinderboeken over de natuur ook eens op de website van Natuurmonumenten.

A Rocha themapakketten

In de themapakketten van A Rocha vind je ook leuke activiteiten voor kinderen.

Terug naar materialen en inspiratie