Welkom bij A Rocha

A Rocha is de christelijke natuurbeweging van Nederland. Op deze pagina staan de items die we recent met je deelden op Instagram. Op die manier kan je ze altijd terugvinden en nog even verder lezen. 

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Wil je ook via de mail op de hoogte blijven van A Rocha en onze (lokale) activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wil je in je kerk aan de slag met thema’s als natuur, schepping, klimaatverandering en een duurzame levensstijl? Kijk hier wat we te bieden hebben.


 

Ontdek de Schepping

Zes groene workshops voor bijbelklassen waarmee kinderen aan de hand van het scheppingsverhaal de natuur rondom de kerk gaan onderzoeken en ontdekken!

Hier vind je meer informatie en de link om het materiaal gratis te downloaden.

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

Natuurtip 22 november 2022 – Graaf eens wat dieper

Meer weten over de bodems van onze bossen en andere natuurgebieden? Luister dan eens naar de podcast Toekomst voor natuur #16. Via Spotify of je eigen favoriete podcastaanbieder.

Of lees wat Staatsbosbeheer schrijft over onze bossen. Stikstof in onze bossen – een sluipmoordenaar

 

 

 

 

 

 


Natuurwerkdag 2022

Lekker in de natuur aan de slag: je handen uit de mouwen steken, je hoofd leegmaken én dat gezellig samen met andere vrijwilligers! Dat kan allemaal op de Natuurwerkdag op zaterdag 5 november!
Onze lokale groepen werken vele zaterdagen in het jaar in het stuk natuur dat ze als lokale groep beheren. Dit doen ze met veel plezier en toewijding. De landelijke natuurwerkdagen zijn een mooie manier om ook anderen te laten zien wat we doen en hoe je mee kan helpen.

A Rocha groepen Amerongen, Den Haag, Enschede, Utrecht, Amersfoort, Ede, Heuvelrug en Dronten doen allemaal mee. Ook zin om mee te helpen? Geef je dan rechtstreeks op bij een lokale A Rocha groep bij jou in de buurt via onze website. Geen lokale A Rocha groep in de buurt? Kijk dan even op de site van de Natuurwerkdag. Er zijn al meer dan 500 klussen aangemeld. Je bent van harte welkom!

Lees hier meer over de natuurwerkdagen van A Rocha en hoe je je kunt aanmelden.

 

 


Natuurtip 18 oktober 2022 – Bid voor de schepping

Het onlangs uitgebrachte Living Planet rapport van het Wereld Natuurfonds staat vol met cijfers over de biodiversiteit in de wereld. Populaties wilde dieren zijn wereldwijd met 69% afgenomen sinds 1970.

Laten we bidden voor herstel van de schepping, en om inzicht in wat we zelf kunnen doen.

Het hele rapport is hier te lezen.

 

 

 

 


ON/OFF Schuldig – blog van Annemarthe Westerbeek

Voel jij je wel eens schuldig over de keuzes die je maakt? Je wil het graag goed doen, maar duurzaam en eerlijk leven is soms echt ingewikkeld in de wereld waarin wij leven. Daarover gaat de Micha Zondag dit jaar. Veel kerken vieren dit op 16 oktober, aanstaande zondag.
Naar aanleiding daarvan schreef Annemarthe een blog over het schuldgevoel dat haar soms bekruipt. Wat doet ze daarmee? En hoe kom je dan verder? Je leest het hier.

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 4 oktober – Doe mee aan de #2uurnatuur challenge

Hoe vaak kom jij buiten? Doe deze herfst mee aan de #2uurnatuur challenge. Dat houdt in dat je elke week probeert minstens twee uur buiten, in de natuur te zijn. IVN natuureducatie helpt je op weg met een leuk werkboekje met verschillende onderwerpen. Kijk op www.ivn.nl/beleef-de-herfst/2uurnatuur-challenge

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 27 september – Let op trekvogels!

De vogeltrek  is in volle gang! Wil je hier graag iets van meemaken, ga dan op zaterdag 1 oktober naar één van de 150 telposten in Nederland. Als ervaren vogelaar kun je bijdragen aan Euro Birdwatch 2022 door je tellingen door te geven. Maar ook als je minder ervaring hebt kun je een kijkje nemen bij een telpost in de buurt en iets ervaren van de spectaculaire vogeltrek.

Kijk hier voor meer informatie over Euro Birdwatch 2022 en de locatie van de telposten.

 

 


Natuurtip dinsdag 20 september – Op zoek naar egels en bodemdieren

In het weekend van 24 en 25 september kun je meedoen aan de egeltelling. Je vindt daarover meer informatie op tuintelling.nl.

Elk jaar rondom dierendag vinden ook de bodemdierendagen plaats. Dit jaar is dat van 23 september t/m 5 oktober. In die periode kun je in je tuin op zoek gaan naar allerlei bodemdieren en je waarnemingen doorgeven. Kijk voor meer informatie en handige zoekkaarten op bodemdierendagen.nl.

Door mee te doen aan deze citizen science projecten lever je een belangrijke bijdrage aan onderzoek naar de natuur in Nederland.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 13 september – Bekijk de film Wolf

De #natuurtip van vandaag: ga de film Wolf bekijken. Vanaf donderdag 15 september is de film te zien in bioscopen in het hele land. Je leert een wolvenfamilie van dichtbij kennen. Een uniek inkijkje in het leven van deze dieren.

Ga naar deze film met je vrienden, familie, of met een groep mensen uit de kerk. Mooie aanleiding voor een gesprek over de plaats van mens en dier in de schepping!

Lees hier meer over de film of bekijk de trailer.

 

 


Ben je een graaier of een knijper? – Blog van Albert de Jong

Wat voor afvalraper ben jij? Ben je een graaier of een knijper? Je leest het in de blog van Albert de Jong. Hij ging zwerfvuil opruimen in de Biesbosch en ontdekte dat afvalknijpers best handig zijn, maar dat je met een beetje graaien soms toch meer bereikt!

Lees hier de blog van Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek

Ook meedoen met World Cleanup Day? Ga naar onze actiepagina.

 


Natuurtip dinsdag 6 september – Doe mee aan de spinnentelling

De #natuurtip van deze week: doe komend weekend mee aan de #spinnentelling.

Behalve de kruisspin (op de foto) kent Nederland nog veel meer soorten spinnen, die je gewoon in je tuin tegen kan komen. Kijk maar eens in het soortenboek op tuintelling.nl.

Meedoen aan de spinnentelling? Loop op 10 of 11 september een rondje door je tuin, kijk op je balkon of zelfs in je huis, en geef tot 12 september je tellingen door op tuintelling.nl. Kijk hier voor meer uitleg en voor het doorgeven van je telling.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 23 augustus – Bescherm de natuur tegen zwerfafval

Wat kun je doen tegen zwerfafval?

1. Raap tijdens elke wandeling een of twee keer een stuk zwerfafval op.

2. Houd een straat of gebied in je buurt schoon. Je kunt je ‘schoongebied’ aanmelden via nederlandschoon.nl.

3. Doe op zaterdag 17 september mee aan World Cleanup Day. Ga voor informatie en aanmelden naar www.arocha.nl/nl/world-cleanup-day-2022/

 

 


Natuurtip dinsdag 12 juli – Doe mee met de tuinvlindertelling

Distelvlinder (Vanessa cardui). Foto: Pxhere

Ben je het weekend van 15-17 juli (nog) niet op vakantie? Doe dan mee aan de tuinvlindertelling. Vlinders tellen in je eigen tuin, makkelijker kan niet. Hoe je mee kan doen vind je op de website van de Vlinderstichting.

Daar vind je ook een handige herkenningskaart met de meest voorkomende vlinders in Nederland.

 

 

 


Jaarverslag A Rocha 2021 online

 

Het jaarverslag van A Rocha Nederland is nu online te lezen. We kijken dankbaar terug op een mooi jaar met veel activiteiten en nieuwe stappen voor A Rocha.

Lees het hele jaarverslag hier.

 

 

 

 

 

 


Natuurtip 5 juli – Ik ga op vakantie en neem mee…

Ben jij al klaar om op vakantie te gaan? Vergeet dan niet de app ObsIdentify van waarneming.nl te downloaden op je telefoon. Daarmee kun je namelijk aan de hand van foto’s eenvoudig dieren en planten determineren. En dat werkt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. In het voorjaar is de app uitgebreid met zo’n 5000 soorten uit heel Europa. Leer de natuur in je vakantiegebied kennen en verzamel zoveel mogelijk soorten!

Download ObsIdentify voor Android en iPhone.

Meer informatie over alle apps van waarneming.nl.

Gebruik van ObsIdentify in heel Europa verbeterd.

 


Natuurtip 28 juni – Verdiep je in de stikstofproblematiek

Hoe zit het nou met stikstof – wat is het, waarom is er teveel van en wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? En hoe ga je om met tegenstellingen in opvattingen over de oplossing? Verdiep je in de materie, en praat erover – juist in de kerk!

Een heldere uitleg over stikstof in de natuur werd door Vogelbescherming gedeeld op Nature Today.

Micha Nederland schreef met medewerking van partnerorganisaties, waaronder A Rocha, een ingezonden in het ND: Christelijke organisaties: ‘Waar is de kerk in het stikstofdebat?’

Door deze christelijke organisaties werd een toolkit ingericht met allerlei materialen en ideeën om in gesprek te gaan over stikstof én mee te werken aan oplossingen: www.michanederland.nl/stikstof

 

 


 Natuurtip dinsdag 14 juni – Laat je stem horen voor het klimaat

Klimaatverandering heeft niet alleen grote gevolgen voor mensen over de hele wereld, maar ook voor de natuur. Droogte, hitte, overstromingen en bosbranden zijn een bedreiging voor ecosystemen en voor allerlei diersoorten. Je inzetten voor natuurbehoud kun je dus ook doen door je uit te spreken tegen investeringen in het gebruik van fossiele brandstoffen, en van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Dat kan door mee te doen aan de klimaatmars in Rotterdam, op zondag 19 juni. Voorafgaand aan de klimaatmars is er van 11.30-12.30u een interreligieuze viering in de Laurenskerk (Grotekerkplein 27, Rotterdam).

Wil je samen met A Rocha meelopen in de klimaatmars? Stuur ons dan een mailtje via nederland@arocha.org.


Natuurtip dinsdag 31 mei – Fieldnotes podcast met Embert Messelink

Foto Jeroen Jumelet

Luister hier naar de Fieldnotes podcast van A Rocha Internationaal met Embert Messelink, voormalig directeur van A Rocha Nederland en vrijwilliger bij A Rocha Amersfoort.

Fieldnotes podcast via de website

Fieldnotes podcast via Spotify

 

 


Natuurtip dinsdag 24 mei – Vang de watermonsters

Wil je graag weten hoe schoon het water in jouw buurt is? Draag bij aan het onderzoek naar kleine wateren en nomineer een sloot, beek of plas bij jou in de buurt. Zo doe je mee aan het citizen science project Vang de Watermonsters.

Schoon water is essentieel voor mens en dier. En verbetering van de waterkwaliteit begint met goed onderzoek. Nomineer je sloot daarom hier.

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 17 mei – Zet de bloemetjes buiten

Guerilla gardening is ‘tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin’. Zo kun je bijdragen aan een groenere buurt en meer natuur in je dorp of stad.

Meer weten over hoe je dit kunt aanpakken? Kijk op de website van de Guerilla Gardeners.

 

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 3 Mei – Nationale vogelweek

 

 Tijdens de Nationale Vogelweek (6 t/m 15 mei) organiseert Vogelbescherming allerlei buitenactiviteiten. Laat u inspireren en kijk wat er te doen is bij u in de buurt of op de dagen dat u tijd hebt.

Kijk hier waar je mee kan doen aan een excursie.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 26 april – Maai Mei Niet

Bijen en andere insecten hebben bloemen nodig. Maai daarom in mei je gazon niet, of niet helemaal. Mee doen? Kijk op de website van Maai Mei Niet Nederland.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 19 april – Doe mee aan de Nationale Bijentelling

 

Tel op 23 of 24 april in een half uur de bijen in je tuin of op je balkon. Meer informatie, een handig bijengidsje en het telformulier vind je op de website van de Nationale Bijentelling.

 

 

 

 


 

Natuurtip dinsdag 12 april – Doe mee aan de Week van de Groene Tuin

 

Zet de bloemetjes buiten in de Week van de Groene Tuin (12-18 april). Ga naar weekvandegroenetuin.nl voor tips en inspiratie voor een klimaatbestendige tuin vol leven!

 

 

 

 

 

 


Blog ‘Leren van bomen’

 

Lees hier de blog Leren van bomen.

Meer weten over het boek en de podcast Leren van bomen? Kijk hier.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 5 april – Podcast Toekomst voor Natuur

Luister elke zaterdag naar een nieuwe aflevering van de podcast Toekomst voor Natuur! Anthonie Stip gaat in gesprek met natuurkenners over kansen en uitdagingen voor natuur in Nederland. Luister via Spotify of de Apple podcast app.

Lees hier meer over de podcast Toekomst voor Natuur.

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 29 maart – Stoepplantjes

Lees hier meer over de rubriek stoepplantje van de week en over de gehoornde klaverzuring.

 

 

foto via: floravannederland.nl

Ontdek de Schepping: de natuur in met bijbelklassen 23 november 2022
Nieuw: Aan Tafel – proeven en praten over ons dagelijks brood 23 november 2022
A Rocha nieuws
Dagboek voor natuurliefhebbers weer verkrijgbaar 21 november 2022
Werk mee met de landelijke natuurwerkdagen 27 oktober 2022