Welkom bij A Rocha

A Rocha is de christelijke natuurbeweging van Nederland. Op deze pagina staan de items die we recent met je deelden op Instagram. Op die manier kan je ze altijd terugvinden en nog even verder lezen. 

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Wil je ook via de mail op de hoogte blijven van A Rocha en onze (lokale) activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wil je in je kerk aan de slag met thema’s als natuur, schepping, klimaatverandering en een duurzame levensstijl? Kijk hier wat we te bieden hebben.


 

Natuurtip dinsdag 12 juli – Doe mee met de tuinvlindertelling

Distelvlinder (Vanessa cardui). Foto: Pxhere

Ben je het weekend van 15-17 juli (nog) niet op vakantie? Doe dan mee aan de tuinvlindertelling. Vlinders tellen in je eigen tuin, makkelijker kan niet. Hoe je mee kan doen vind je op de website van de Vlinderstichting.

Daar vind je ook een handige herkenningskaart met de meest voorkomende vlinders in Nederland.

 

 

 


Jaarverslag A Rocha 2021 online

 

Het jaarverslag van A Rocha Nederland is nu online te lezen. We kijken dankbaar terug op een mooi jaar met veel activiteiten en nieuwe stappen voor A Rocha.

Lees het hele jaarverslag hier.

 

 

 

 

 

 


Natuurtip 5 juli – Ik ga op vakantie en neem mee…

Ben jij al klaar om op vakantie te gaan? Vergeet dan niet de app ObsIdentify van waarneming.nl te downloaden op je telefoon. Daarmee kun je namelijk aan de hand van foto’s eenvoudig dieren en planten determineren. En dat werkt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. In het voorjaar is de app uitgebreid met zo’n 5000 soorten uit heel Europa. Leer de natuur in je vakantiegebied kennen en verzamel zoveel mogelijk soorten!

Download ObsIdentify voor Android en iPhone.

Meer informatie over alle apps van waarneming.nl.

Gebruik van ObsIdentify in heel Europa verbeterd.

 


Natuurtip 28 juni – Verdiep je in de stikstofproblematiek

Hoe zit het nou met stikstof – wat is het, waarom is er teveel van en wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? En hoe ga je om met tegenstellingen in opvattingen over de oplossing? Verdiep je in de materie, en praat erover – juist in de kerk!

Een heldere uitleg over stikstof in de natuur werd door Vogelbescherming gedeeld op Nature Today.

Micha Nederland schreef met medewerking van partnerorganisaties, waaronder A Rocha, een ingezonden in het ND: Christelijke organisaties: ‘Waar is de kerk in het stikstofdebat?’

Door deze christelijke organisaties werd een toolkit ingericht met allerlei materialen en ideeën om in gesprek te gaan over stikstof én mee te werken aan oplossingen: www.michanederland.nl/stikstof

 

 


 Natuurtip dinsdag 14 juni – Laat je stem horen voor het klimaat

Klimaatverandering heeft niet alleen grote gevolgen voor mensen over de hele wereld, maar ook voor de natuur. Droogte, hitte, overstromingen en bosbranden zijn een bedreiging voor ecosystemen en voor allerlei diersoorten. Je inzetten voor natuurbehoud kun je dus ook doen door je uit te spreken tegen investeringen in het gebruik van fossiele brandstoffen, en van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Dat kan door mee te doen aan de klimaatmars in Rotterdam, op zondag 19 juni. Voorafgaand aan de klimaatmars is er van 11.30-12.30u een interreligieuze viering in de Laurenskerk (Grotekerkplein 27, Rotterdam).

Wil je samen met A Rocha meelopen in de klimaatmars? Stuur ons dan een mailtje via nederland@arocha.org.


Natuurtip dinsdag 31 mei – Fieldnotes podcast met Embert Messelink

Foto Jeroen Jumelet

Luister hier naar de Fieldnotes podcast van A Rocha Internationaal met Embert Messelink, voormalig directeur van A Rocha Nederland en vrijwilliger bij A Rocha Amersfoort.

Fieldnotes podcast via de website

Fieldnotes podcast via Spotify

 

 


Natuurtip dinsdag 24 mei – Vang de watermonsters

Wil je graag weten hoe schoon het water in jouw buurt is? Draag bij aan het onderzoek naar kleine wateren en nomineer een sloot, beek of plas bij jou in de buurt. Zo doe je mee aan het citizen science project Vang de Watermonsters.

Schoon water is essentieel voor mens en dier. En verbetering van de waterkwaliteit begint met goed onderzoek. Nomineer je sloot daarom hier.

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 17 mei – Zet de bloemetjes buiten

Guerilla gardening is ‘tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin’. Zo kun je bijdragen aan een groenere buurt en meer natuur in je dorp of stad.

Meer weten over hoe je dit kunt aanpakken? Kijk op de website van de Guerilla Gardeners.

 

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 3 Mei – Nationale vogelweek

 

 Tijdens de Nationale Vogelweek (6 t/m 15 mei) organiseert Vogelbescherming allerlei buitenactiviteiten. Laat u inspireren en kijk wat er te doen is bij u in de buurt of op de dagen dat u tijd hebt.

Kijk hier waar je mee kan doen aan een excursie.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 26 april – Maai Mei Niet

Bijen en andere insecten hebben bloemen nodig. Maai daarom in mei je gazon niet, of niet helemaal. Mee doen? Kijk op de website van Maai Mei Niet Nederland.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 19 april – Doe mee aan de Nationale Bijentelling

 

Tel op 23 of 24 april in een half uur de bijen in je tuin of op je balkon. Meer informatie, een handig bijengidsje en het telformulier vind je op de website van de Nationale Bijentelling.

 

 

 

 


 

Natuurtip dinsdag 12 april – Doe mee aan de Week van de Groene Tuin

 

Zet de bloemetjes buiten in de Week van de Groene Tuin (12-18 april). Ga naar weekvandegroenetuin.nl voor tips en inspiratie voor een klimaatbestendige tuin vol leven!

 

 

 

 

 

 


Blog ‘Leren van bomen’

 

Lees hier de blog Leren van bomen.

Meer weten over het boek en de podcast Leren van bomen? Kijk hier.

 

 

 


Natuurtip dinsdag 5 april – Podcast Toekomst voor Natuur

Luister elke zaterdag naar een nieuwe aflevering van de podcast Toekomst voor Natuur! Anthonie Stip gaat in gesprek met natuurkenners over kansen en uitdagingen voor natuur in Nederland. Luister via Spotify of de Apple podcast app.

Lees hier meer over de podcast Toekomst voor Natuur.

 

 

 

 


Natuurtip dinsdag 29 maart – Stoepplantjes

Lees hier meer over de rubriek stoepplantje van de week en over de gehoornde klaverzuring.

 

 

foto via: floravannederland.nl

Aanmelding World Cleanup Day 2022 van start 21 juli 2022
Terugblik op A Rocha Leadership Forum 4 juli 2022
A Rocha nieuws
A Rocha jaarverslag 2021 4 juli 2022
Nieuw boek van Petra Crofton: De vlinderdief 4 juli 2022