Aan Tafel – Proeven en Praten over ons dagelijks brood
Waar komt jouw dagelijkse brood vandaan? ‘Aan tafel. Proeven en praten over jouw dagelijks brood’ is een leuke en leerzame manier om inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Bereid samen een heerlijk driegangenmenu, en luister tijdens de maaltijd welke weg de producten op je bord hebben afgelegd. Je maakt kennis met consumenten en boeren én met de dillema’s waar ze voor staan. Keuzes die te maken hebben met onze zorg voor de schepping, de kwaliteit van de bodem en het stimuleren en behouden van de biodiversiteit.
Voor wie is ‘aan tafel’?
Voor elke kerk, vereniging, vriendengroep, familie of wijk die samen in gesprek wil gaan over waar je eten vandaan komt. Deze werkvorm helpt je om hierover in gesprek te gaan, en biedt praktische tools om een inspirerende avond te organiseren.
Vervolg
Het eten van de maaltijd met elkaar is een mooie start van de avond. Tijdens deze maaltijd hoor je veel, leer je veel en ga je met elkaar in gesprek. Als het je leuk lijkt kan je ook nog wat elementen toevoegen aan de avond of bijeenkomst. We doen een paar suggesties:
- Nodig ons uit. Je kan een spreker van ons uitnodigen om na de maaltijd te komen spreken en met jullie verder te na te denken over het thema. Dit kan natuurlijk ook in een tweede of vervolg avond/moment. Hier staan onze sprekers, neem gerust contact met ons op om te kijken of iemand ook bij jullie langs wil komen.
- Bijbelstudie ‘Goed Boeren – de bijbel over landbouw’. Wat heeft de Bijbel ons te zeggen over landbouw in deze tijd? Hoe zorgen we duurzaam voor Gods aarde en hoe gaan we goed om met de dieren.
- EKO-scan. Ook dicht bij huis, in jullie eigen kerktuin, kunnen jullie aan de slag met je eigen grond op een manier in dat het biodiversiteit stimuleert. Ook op en rondom het gebouw kan je hier meer in betekenen dan je vaak denkt. Vraag ook voor jullie kerk de EKO-Scan aan.
‘Aan tafel – proeven en praten over ons dagelijks brood’ is een samenwerking tussen Protestantse Kerk Nederland, Micha Nederland en A Rocha Nederland. Mogelijk gemaakt door fonds Kerk en Wereld.