A Rocha sprekers

Wat heeft zorg voor de schepping eigenlijk met het christelijk geloof te maken? Hoe kun je duurzamer leven? Hoe zit het met klimaatverandering? A Rocha heeft een netwerk van inspirerende en ervaren sprekers over onderwerpen op het vlak van geloof, natuur, milieu en klimaat. Hieronder leert u ze kennen.

  • Voor kerken: u kunt ons benaderen voor preken, lezingen, Bijbelstudies, workshops en debatavonden. Kijk hier voor ons programma en de mogelijkheden.
  • Voor middelbare scholen en jeugdgroepen: u kunt ons benaderen voor Bijbelstudies, themalessen en workshops.
  • Voor basisscholen: u kunt ons benaderen voor lessen over zorg voor natuur en geloof. We denken graag mee over een programma op maat

Meer informatie? Mail ons op nederland@arocha.org.

Jeroen Sytsma

Ik ben Jeroen Sytsma, leerling van Jezus, predikant, vogelaar, Zero Waste-er.
Ik heb in Wageningen plantenziektenkunde gestudeerd en in Kampen theologie. Als ik in het voorjaar mijn eerste boerenzwaluw gezien heb, laat ik de zondag daarna altijd psalm 84 zingen in de kerk, over die zwaluw in de tempel. Het is één van de manieren waarop ik de schepping een volwaardig onderdeel van het geloof probeer te laten zijn. Graag laat ik je nadenken over verrassende bijbelteksten over groen geloven, over wat Jezus met het milieu te maken heeft, waarom chips kopen zonde is en hoe oog voor de schepping je aanbidding kan verdiepen. Er is veel slecht nieuws over de schepping, je kunt er wanhopig van worden. Hoe houd ik het toch met vreugde vol?

Martine van Wolfswinkel

“Ik ben Martine van Wolfswinkel. Ik zoek graag de verbinding tussen kerk en samenleving. Juist het bezig zijn met de schepping kan verbindend werken; binnen de kerk, maar ook naar buiten toe. Laten we daarom samen nadenken over mogelijkheden om de kerk dichter bij de natuur te brengen – en de natuur dichter bij de kerk. Een duurzame levensstijl komt daar dan als vanzelf in mee.”

Agenda:

  • 27 november  – Diaconale dag Gouda

Theanne Boer

“Ik ben Theanne Boer, getrouwd met Nanning-Jan Honingh en moeder van zoon Melle. Ik ben tekstschrijver van beroep en schrijf veel over duurzaamheid en groen geloven. Ik ben me door mijn huwelijk met een ecoloog en de bijbehorende verhuizing naar het platteland van Zeeland bewust geworden van het belang van zorg voor de schepping. Ook mijn ervaringen in Afrika spelen mee. Ik schrijf én spreek graag over (bijbelse) motivatie, consuminderen, verborgen impact, kleding en de verbinding met ontwikkelingslanden. Ik was eindredacteur van de Groene Bijbel, schreef de Michacursus, het boekje Hoe kan ik groener leven? en het kinderboek Kleur je wereld groen.

Agenda

  • 26 januari – Thomaskerk Zierikzee ‘Groen geloven en leven’

Bert van der Woerd

“Ik ben Bert van der Woerd. Mijn thema is duurzaamheid en hart voor de aarde. Dat is al zo vanaf dat ik de middelbare school verliet en in Delft Bouwkunde ging studeren. Duurzaamheid is niet iets aparts, het komt terug in alle aspecten van het leven. Daarover ga ik graag in gesprek met ondernemers en organisaties.”

Matty van Leijenhorst

Ik ben Matty van Leijenhorst. Hoeveel groene stappen je al hebt gezet, maakt voor mij niet uit. Ik ga graag met je in gesprek over vragen als: waarom moeten we als christenen iets met duurzaamheid? Kunnen wij de aarde redden? Wat voor spullen en gewoonten horen eigenlijk bij een duurzame leefstijl?

Jaap Dekker

Mijn naam is Jaap Dekker. Studenten en vogels zijn mijn passie. In mijn dagelijks leven doceer ik aan de Theologische Universiteit te Kampen. Deze opleiding heeft als slogan dat zij Bijbel en leven met elkaar verbindt. Die verbinding is ook nodig als het om de schepping gaat, vandaag zelfs meer dan ooit. Graag wil ik kerken en christenen hierin toerusten en inspireren. Dat ik ook predikant ben, komt dan goed uit. Op uitnodiging kom ik preken of lever ik een bijdrage aan een studieavond.

Agenda:

  • 7 maart – Predikantendag Groningen

Jaël de Kool

Ik ben Jaël de Kool. Ik houd van de natuur en vind zorg voor de schepping een belangrijke taak voor mij als christen. De natuur leert ons veel over de liefde en trouw van God. Maar ook zie ik de gebrokenheid en mijn eigen beperkingen. Wat kan ik wel en niet waarmaken in combinatie met bijvoorbeeld een druk gezinsleven? Hoe kunnen we in een gebroken wereld op zoek gaan naar het goede voor de schepping en onze medemens? Vanuit een christelijk filosofisch perspectief wil ik mensen aan het denken zetten over hun eigen principes en mogelijkheden.

Agenda:

  • 9 november – Hevormd Wierden: thema avond cathechese ‘Geloof en zorg voor de schepping’
Twee nieuwe vacatures voor jongeren bij A Rocha Frankrijk 26 november 2021
Annemarthe Westerbeek wordt directeur A Rocha Nederland 22 november 2021
A Rocha nieuws
Duurzame bucketlist app helpt bij het maken van duurzame keuzes 16 november 2021
Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 6 november 28 oktober 2021