Wat doen we

Als A Rocha Bennekom willen we graag bijdragen aan een positieve ontmoeting met de natuur.
Plezier, Voldoening en Impact zijn kernwoorden voor de activiteiten.

We bieden een veelkleurig palet aan activiteiten aan. Naast natuurwerkdagen, excursies en wandelingen, richten we ons ook op natuur- en milieueducatie. Kinderen, scholen en volwassenen vormen onze doelgroep. Daarnaast haken we aan bij andere maatschappelijke organisaties in Bennekom. Zo zijn we betrokken bij Duurzaam Bennekom, een aanjaagplatform rondom allerlei initiatieven voor duurzaamheid in Bennekom.

Voor kerken en belangstellenden verzorgen we verdiepende avonden over geloof en zorg voor de schepping.

Natuurwerkdagen in een wel heel bijzonder pioniersgebied

Franse KampFranse Kamp

A Rocha Bennekom mag het beheer uitvoeren over het natuurgebied ‘Franse Kamp’ (Fransekampweg 1 in het Bennekomse bos). Het gebied is ongeveer 4 hectare groot en eigendom van de gemeente Ede. Het is een voormalig defensieterrein en door hekken is afgesloten voor publiek. Dat betekent dat de natuur haar gang kan gaan!

Natuurwerkdagen – iedere 2e zaterdag van de maand

Tijdens onze natuurwerkdagen – iedere tweede zaterdag van de maand – is het onze taak om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp op peil te houden en te verbeteren.. We zorgen dat poelen open blijven, dat toekomstbomen ruimte krijgen en andere bomen en struiken in toom worden gehouden (snoeien en zagen) en halen ongewenste plantengroei weg.

In dit mooie 2,5 hectare tellende natuurgebied worden planten en dieren geïnventariseerd. De aantallen waargenomen soorten zijn bijzonder groot (en soms zeer zeldzaam):

Het Beheerplan Franse Kamp is in juni 2021 aangeboden aan de wethouder van gemeente Ede en met enthousiasme ontvangen.

Mierenreservaat De Heide

Ook zijn we regelmatig werkzaam in het nabij gelegen natuurgebied De Heide. Dit is bijzonder omdat het hier een mierenreservaat is.
Zie voor meer informatie dit artikel in Trouw: het eerste mierenreservaat van Nederland ligt op de hei van Bennekom

Het A Rocha bospad

Op initiatief van A Rocha Bennekom is in samenwerking met Staatsbosbeheer een wandelroute uitgestippeld in het Bennekomse bos. De wandelroute is in 2020 geopend en is gerealiseerd mede door de vrijwilligers van onze werkgroep. De wandeling begint aan de voet van de Hullenberg(weg) en levert ongeveer 1,5 uur wandelplezier op. De route is gemarkeerd met blauwe pijltjes en is op eigen gelegenheid te bewandelen. Vrijwilligers onderhouden het pad.

Iedereen van harte welkom!

kind aan het werkKom ook een keer meehelpen en ervaar de gezelligheid van het samen werken in de natuur! Kinderen zijn ook van harte welkom onder verantwoordelijkheid van een ouder.

Of doe mee met vroege-vogel-excursie, wandel met de boswachter mee op zoek naar burlende herten, maak een mooie natuurfoto voor onze site/facebook/ etc. of haak aan bij onze andere activiteiten (gratis en zonder verdere verplichtingen).

 

 

Interesse in de activiteiten van A Rocha Bennekom?

A Rocha Bennekom - contactformulier lokale werkgroep

A Rocha Bennekom - contactformulier lokale werkgroep

voornaam
achternaam
Sending