Wie zijn we

20150610_061017A Rocha Noord / Assen  is een lokale groep van de christelijke natuurbeweging A Rocha Nederland. Vanuit ons geloof zetten we ons in voor de schepping. Dat doen we graag zo aanstekelijk mogelijk: iedereen kan met ons de natuur ontdekken en beschermen.

Welkom dus!

Kernteam A Rocha Noord / Assen

ReinierVan jongsaf aan ben ik in mijn vrije tijd te vinden in de natuur. Vooral de vogels om het huis en in het bos hadden mijn aandacht. Uiteindelijk ben ik in 2006 mij actief gaan inzetten bij de vogeltelgroep Drentse Aa als vrijwilliger Staatsbosbeheer. In 2012/2013 heb ik de cursus Natuurgids bij IVN gevolgd en afgerond. Een mooie basis voor het samen onderzoeken, inventariseren, maar vooral genieten van de verschillende biotopen. En daarom neem ik jullie graag mee in het prachtige Drentse of aangrenzende landschap.
Wat is er nu mooier dan ergens rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en te genieten van wat je hoort en ruikt. Je ogen te openen en te genieten van wat je ziet. Graslanden die vol staan met orchideeën en andere kleurrijke bloemen. Vogels die af en aan vliegen met voedsel voor hun jongen. Een cadeau van onze Schepper waar we zuinig op moeten zijn! Reinier woont in Assen.

 

Als kind was ik al gefascineerd door de natuur en spaarde daar van alles over; dierenplaatjes, veren, fossielen… Uiteindelijk heb ik een groene opleiding gedaan waarin ik o.a. leerde dat ecologische systemen erg belangrijk zijn. Een enkele soort hoort in een natuurlijk systeem, en ingrijpen daarin -door bestrijding(smiddelen), verstoring, exoten, e.d.- is iets dat uiteindelijk het hele systeem beïnvloed. Nu werk ik bij een waterschap als beheerder van waterdata. Als christen wil ik graag door Gods schepping Hem beter leren kennen en Hem -door van de natuur te genieten en in de natuur bezig te zijn- te eren. Allian woont in Ten Boer

Sander woont in Hoogezand.

Helga_HIn 2010 mocht ik voor ruim drie weken naar A Rocha in Kenia gaan. Ik had een artikel gelezen van iemand die voor drie maanden vrijwilligerswerk had gedaan bij A Rocha in Frankrijk en dat leek me leuk om te doen. Om in Gods prachtige schepping dienstbaar te zijn. Alleen wilde ik wat verder weg en Afrika trok me wel. Kenia.
Een idyllisch plekje, vlakbij de Indische oceaan. Er werkte een leuk team en er waren verschillende werkzaamheden te doen. Er werd les gegeven op scholen om kinderen te leren goed met het milieu om te gaan. Om geen apenvlees of rattenvlees te eten bijvoorbeeld (die voor ziekten zorgen).
Hun de rijkdom van het prachtige land te laten zien. We leerden hen composthopen maken, iets wat we ook op de basis deden. Ook daar kwamen schoolkinderen langs onder begeleiding van juf of meester om te leren omgaan met de natuur. Verder werden er zowel overdag als ’s nachts mistnetten opgehangen om vogels (en soms vleermuizen) te vangen. Als de vogels al geringd waren, konden we aflezen wat voor afstanden ze afgelegd hadden, afkomst, leeftijd, enz. Zo niet, dan werden de vogels voor het eerst voorzien van een ring. Ze werden gewogen, gemeten en alle andere gegevens verzameld.
Het was een fantastische tijd. Een jaar later ben ik voor twee weken teruggegaan naar Mwamba (rots) , A Rocha Kenia. Het heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om goed voor Gods schepping te zorgen. Hij heeft alles met liefde gemaakt en wij zijn rentmeesters van deze aarde. Laten we ons met z’n allen inzetten om er goed mee om te gaan. Daarom heb ik me aangesloten bij een plaatselijke organisatie om onder andere vogels te monitoren. Helga woont in Assen.